Pitanje:
Uradi sam SMT ponovni tok: Toster, pećnica ili?
Cymen
2009-12-21 22:40:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pročitao sam dosta napisa o preuređivanju toster pećnica ili tava za ponovno punjenje SMT komponenata. Čini se da su važni dijelovi bili:

  • Pokušaj podudaranja profila reflowa (temperaturni obrazac za povećavanje i spuštanje koji postaje dovoljno vruć za ponovno punjenje, ali nedovoljno vruć da ošteti komponente / PCB)
  • Da biste olakšali nanošenje paste na određena područja: upotrijebite predložak (čini se da je popularan laserski rez)

SparkFun čak nudi komplet za kontrolu pećnicu ili tavu, ali očito zbog zabrinutosti zbog odgovornosti, komplet koristi relej od 12v umjesto releja od 110 / 120v ili 220v (njegovo prilagođavanje punom naponu prepušteno je uređaju za samostalnu izradu).

Koji je vaš osobno iskustvo s ovim? Bilo bi sjajno čuti stvarno iskustvo o tome što djeluje, a što izbjegavati.

Opis kompleta kaže da ima relej od 220 V ... iako se mogao promijeniti u zadnjih 8,5 godina.
Osam odgovori:
#1
+18
Lou
2009-12-21 23:47:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iz perspektive hobista:

Upravo sam uzeo toster s načinom pečenja s konvekcijom, bez ikakvih modova. Način pečenja s konvekcijom važan je, jer ravnomjernije raspoređuje temperaturu u pećnici što sprječava žarišta od prženja dijelova ili hladna mjesta od hladnih spojeva za lemljenje. Koristio sam starije pećnice s tosterom i izvrsno rade za posao hobista, ali ako ćete pokupiti novu, potrošite dodatnih 10-ak dolara da dobijete konvekciju.

Uspješno sam obnovio mnogi odbori s različitim IC-ima i nikada nisu imali problema. Ne mogu se sjetiti detalja, ali obično mu dam otprilike 90 sekundi da dođe do temperature "zagrijavanja", a zatim ga podignem do moje konačne temperature pečenja (mislim da u toj fazi provodi oko minutu ili dvije) . Provjerite tablice s podacima kako biste bili sigurni da vaše komponente mogu podnijeti bilo koju temperaturu na kojoj se vaša lemna pasta topi i koliko dugo. Prilično gledam kad prvi put radim ploču određenog tipa kako bih vidio kada se različiti dijelovi preoblikuju na temelju količine lemne paste koju koristim, ali sve je to bilo prilično slično u mojim malim projektima.

Kao što se tiče predložaka / šablona, ​​ne zamaram se ako nemam puno fino postavljenih IC-a. Nabavite si komplet za lemljenje s špricom i različitim savjetima i igrajte se s njima (koristio sam ovaj od Celeritous: http://www.celeritous.com/estore/index.php?main_page=product_info&products_id=47 postoji i verzija bez olova). Sve što vam treba je dovoljna mrlja paste za lemljenje, površinska napetost zaista odradi 90% posla ako ne stavite previše. "Koliko" sam skužio putem pokušaja i pogrešaka na nekoliko rezervnih ploča.

Mislim da ako ne pokušavate prodavati stvari i ne radite s osjetljivim komponentama, nisu potrebni modovi. Prema mom iskustvu, komponente su prilično robusne kad se sve uzme u obzir, i ništa nije bolje od procesa učenja gledanja kako se lemljenje lijepi na nekim starim pločama (i SMT komponentama, ako ih imate previše). Znat ćete kada zaista trebate riješiti probleme koje ste pokrenuli.

#2
+7
Peter Gibson
2010-04-22 07:00:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Smatram da je jeftina ploča za kuhanje dobra:

  • Momci iz Sparkfuna rekli su da čak i s jeftinom komercijalnom pećnicom za preljev, neki njihovi dijelovi s plastičnim kućištima (USB priključak tipa B po sjećanju) bi se topio. Ovaj je problem riješen uporabom tave.
  • Tave obično nisu vrlo ravne i mijenjaju oblik u vrućini. Ovdje sam otkrio da je ringla nešto bolja.

Kao što su drugi spomenuli, većina komponenata prilično je izdržljiva i kontrola temperaturnog profila nije presudna za rad hobista, ali svakako isprva polako podignite vatru i pazite na pastu. Kako se daska zagrijava s jedne strane, može se saviti prema gore i morat ćete je zaljuljati kako biste osigurali ravnomjernu toplinu po ploči.

Ručno nanošenje paste za lemljenje dobro funkcionira za male serije i jednu isključuje se, ali matrica drastično ubrzava postupak kada radite nekoliko ploča s komponentama finog tona. Lasersko izrezane milarne (plastične) šablone su jeftine i učinkovite - predložio bih i matricu s nekoliko uobičajenih SMT otisaka za mikrokontrolere itd. (32 & 48-pinski QFN; BGA; SOIC) jer često imate jednu od ovih komponenata na ploču na koju možete šablonirati, a zatim sve ostalo obaviti ručno.

Aludirate li na [vodič za Sparkfun Reflow Skillet] (http://www.sparkfun.com/tutorials/59)?
#3
+6
jluciani
2009-12-21 23:50:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristio sam skillet metodu u kući prijatelja. Djeluje jako dobro. Napravio je matricu tako što je nagrizao tanki mesing istim postupkom koji koristi za izradu PCB-a. Pastu smo širili na PCB pomoću matrice. Dijelove sam stavio na PCB. Nakon što su dijelovi postavljeni, pažljivo sam pomoću tipla gurnuo PCB + lem + dijelove na razumjenu tavu. Kad se lem počeo topiti, gurnuo sam PCB s tave. Važno je da područje unosa i izlaza bude iste visine kao i tava.

Negativna strana tave je što komponente možete lemiti samo s jedne strane. Uz toster, možete raditi s obje strane.

Velika pozitivna strana tave je da se zagrijavate kroz PCB. Tijelo komponente bit će na puno nižoj temperaturi nego u metodi peći.

Sad je kolega koji laserom reže Kaptonove matrice. 25 USD za matricu 8,5 x 11. Neki proizvođač PCB-a također će vam prodati matricu.

Slažem se s bakropisom tankog mesinga za matricu. Također, olakšava podešavanje veličina otvora kako biste dobili odgovarajuću količinu zalijepljene paste. Za zalijepnu pastu pogledajte prema istoku: dealextreme.com/details.dx/sku.7952 Jedan oprez u vezi s lemljenom pastom od olovne legure. Vrlo je ljepljiv i lako biste ga mogli unijeti ako niste pažljivi. Lateks rukavice su dobra ideja.
#4
+6
lyndon
2011-01-30 09:32:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristio sam metodu tave ... bez tave.

Plamenik (električna ploča za kuhanje) namjestio sam na nisku razinu i stavio aluminijsku ploču debljine 1/4 ", 6" x6 "s daske na njemu izravno na plamenik. Nakon otprilike 2 minute da se sve ravnomjerno zagrije, zagrijao sam vrućinu. Kad lemna pasta počne teći, isključio sam toplinu i skliznuo ploču. Ima dovoljno zaostale topline kako bih sve pretočio i bio aluminij, zagrijava se i hladi ravnomjerno.

To sam učinio nekoliko puta i djeluje puno bolje od ručnog lemljenja. Na kraju bih valjda mogao dobiti tavu. Ali Imam i staru toster, isprobat ću jedan od ovih dana.

#5
+6
mikeselectricstuff
2011-01-31 05:36:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bez problema sam napravio desetke proto i proizvodnih ploča u ručno upravljanoj toster pećnici. za QFP-ove od 0,5 mm nastojim ga pažljivo poredati, a zatim zalijepiti nekoliko pribadača. Poslije može doći do neobičnog kratkog, ali to je uglavnom do oblikovanja paste, a ne do ponovnog oblikovanja i nakon toga se lako dira. Čak i da nisam imao matricu, ako postoji više od šačice dijelova, uvijek bih ih ručno zalijepio, stavio i prelamanja u prednost ručnom lemljenju - brže je i daje konzistentnije rezultate.

#6
+3
Wouter van Ooijen
2011-07-04 22:47:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim malu pećnicu s tosterom modificiranu s regulacijom temperature (profila). Čini se da zasad lijepo djeluje. Najmanji dijelovi na ovim pločama su čipovi FT232RL. Tipično trčanje je 10 ploča. Učiniti to ručno bilo bi savršeno moguće, ali trebalo bi puno više vremena. Jednostavni (plastični) sloj za lemljenje paste štedi puno vremena u usporedbi s ručnim nanošenjem lemne paste.

#7
+1
Jason S
2009-12-22 00:45:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

OMG!

Gledajte, ako vam odgovara, sjajno, ali ne bih dirao ovakav pristup s 10 '(3m ;-) motkom. Držite se ručnog lemljenja.

Pretpostavljam da su iznimka ovdje BGA dijelovi ili drugi uređaji s jastučićima ispod čipa. Za uređaje za napajanje s jednim jastučićem, pretpostavljam da bi mogla raditi neka vrsta paste za lemljenje + toplotna puška. Za BGA se ne bih trudio, jer pitanja kontrole kvalitete koja su povezana s BGA-ima izvan su dometa DIY tehnika.

Zanimljiva reakcija. Čini se da je ovaj pristup prilično uobičajen čak i kod onih koji preprodaju komplete. Na primjer: http: //www.adafruit.com/blog/2006/08/01/duel-nature-time-to-bake-the-pcbs/http: //www.sparkfun.com/commerce/tutorial_info.php?tutorials_id=59&page=Zanimljivo je što se može učiniti.
Volio bih znati više. Ovaj odgovor, iako zapravo nije nekoristan, nije ni od pomoći. Zašto ste toliko protiv ovog pristupa? Znanje više moglo bi pomoći @cymen-u da donese obrazovanu odluku. Da bi ovaj odgovor bio korisniji, također bih se povezao s bilo kojom velikom zbirkom SMT videozapisa za ručno lemljenje na Internetu ili s vodičima na SparkFunu (na primjer). Svakako, tava ili pećnica za reflow nisu potrebni ni u jednom maštu, a vi imate popriličan broj predstavnika, pa bih očekivao da su vaši razlozi dobro promišljeni i da bi svima nama koristilo da ih čujemo.
S QFP čipovima s finim korakom mislio bih da bi ručno lemljenje dalo bolje rezultate ako se koristi odgovarajuća oprema. Povlačenje lemljenjem vrlo je brzo i cijeli posao potrajat će približno isto toliko vremena.Leon
Moj je dojam da je prednost korištenja pristupa reflowu u tome što može biti brži pri sastavljanju mnogih istih PCB-a kao u kompletu. Za jedno ili dvoje nije potrebno. Međutim, kad se ruka počne grčiti i treba obaviti još posla ... Mene zanima, baš kao hobist, pa sam danas uzeo rabljenu toster u prodavaonici i pokušat ću je.
Hmm, pretpostavljam da bi moglo biti brže koristiti reflow pristup ... i dalje sam nekako sumnjičav. Ali nisam stručnjak za lemljenje, samo znajte što dobro funkcionira + nerado mijenjam povećanu brzinu radi povećanog rizika. Sretno!
Jason, moja je tvrtka upravo preradila kao što je ovdje raspravljeno za brzo prototipiranje. još uvijek naručimo velike setove profesionalne tvrtke, ali kada želimo 100 ili čak 1 prototip, pečemo ih. Izvrsno funkcionira i nikad nemam problema sa hladnim spojevima, ali općenito nemam niti slučajeve kada ručno lemimo.
#8
+1
Brian Carlton
2011-01-30 08:07:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Platite kratkotrajnoj tvrtki za montažu da to učini umjesto vas. Puno pouzdaniji, posebno s malim dijelovima gdje se jednostavno ne isplati gnjaviti, osim ako vam vrijeme ostane slobodno. Na primjer, napredni sklop i krugovi koji vrište. Izjava o odricanju odgovornosti: Nisam ih koristio, niti znam ikoga tko je.

Zašto negativni glas. Post nije rekao da to mora učiniti sam.
Rekao je da traži rješenje "Uradi sam" (vidi naslov). Pa bi vjerojatno to i sam radio. Ali na kraju pita za općenitiji savjet, pa je malo nejasno.
Nisam glasao protiv (zapravo sam ga samo podržao), ali tražio sam iskustvo koristeći DIY metode. "Ne čini to" može biti i koristan odgovor, naravno, ali nije zanimljiv, osim ako je uvjerljiv.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...