Pitanje:
Što je dobar mikrokontroler za Ethernet aplikacije?
Robert
2009-11-10 00:53:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Što je dobar mikrokontroler za rad s Ethernet aplikacijama? Ili mi treba samo dobra Ethernet knjižnica za povezivanje s Ethernet MAC / PHY?

Možete li nam reći s kojim ste rješenjem krenuli i svoje iskustvo s njim?
Trenutno koristim seriju PIC18F97J60 i PIC32 s ENCxxxom.Djeluje u redu.Najveća je zamisao što ima samo do SSLv3.0, koji su Firefox i Chrome upravo ispustili.Microchip ima podršku za mnoge druge protokole koje koristim: FTP, TFTP, SNTP, SNMP.
Dobro je čuti - također je dobro znati i ograničenje SSL-a, ali čini se da su sve "robusne" implementacije TLS-a općenito neslobodne.Hvala na dijeljenju!
Dvadeset odgovori:
#1
+29
spiffed
2009-11-11 18:08:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Microchip-ovi PIC18 s ugrađenim ethernetom izvrsni su za to, samo dodajte magjack (ili drugi konektor s ugrađenom magnetikom) i preuzmite njihov TCP / IP stog. Začas ćete pingati stvari. Za više gunđanja, PIC24 i PIC32 također imaju TCP / IP snopove dizajnirane za rad s jednim od dijelova SPI Ethernet MAC / PHY koje nude (ENC624J600 ili ENC628J60).

ST je također nedavno poboljšao svoj ARM Cortex zasnovan STM32 linija uključuje ethernet na čipu, ali trebat će vam vanjski PHY i magnetika. To je opcija ako već gledate PIC32.

I've had problems with the Microchip network stack, so I wrote my own and make it available for free with source code at http://www.embedinc.com/pic/dload.htm in the PIC Development Tools release. You do have to embrace the concept of our PIC development environment (also free), but that's a good idea anyway. After installation, look for files with "net" in their names in the SOURCE > PIC directory.
#2
+20
Clinton Blackmore
2009-11-10 02:43:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Što se tiče postojanja TCP / IP stoga, tri biste projekta trebali pogledati:

Contiki je otvoreni izvor, vrlo prijenosni, višenamjenski operativni sustav za memorijski učinkovite mrežne ugrađene sustave i bežične senzorske mreže. Contiki se koristi za niz projekata, kao što su nadzor požara cestovnog tunela, otkrivanje upada, nadzor vode u Baltičkom moru i nadzorne mreže.

Contiki je dizajniran za mikrokontrolere s malom količinom memorije. Tipična Contiki konfiguracija je 2 kilobajta RAM-a i 40 kilobajta ROM-a.

Otvoreni izvor uIP TCP / IP stog pruža TCP / IP povezivanje malim ugrađenim 8-bitnim mikrokontrolerima, uz zadanu interoperabilnost i usklađenost sa RFC standardima.

#3
+17
davr
2009-11-10 01:43:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Općenito Ethernet nije ugrađen u mikrokontrolere. Prvo vam treba priključnica koja može pretvoriti Ethernet signale u signale koje čita mikrokontroler (to se obično naziva "magnetika"). Tada vam je potreban TCP / IP stog, a zatim povrh toga trebaju vam DHCP, DNS i bilo koji drugi protokoli koje želite koristiti. Dakle, stvarni mikrokontroler koji koristite nije puno važan. Ako dobijete nešto vrlo moćno poput ARM-a na kojem radi Linux, tada bi razvoj za njega bio vrlo jednostavan, gotovo isto kao i pisanje mrežne aplikacije koja se izvodi na stolnom računalu s Linuxom. Ili biste mogli ići s nečim manje moćnim &om jeftinijim poput AVR-a ili PIC-a.

Ethernet i TCP / IP mogu biti prilično složeni ako želite implementirati cijeli TCP / IP stog u softver. Jedno uobičajeno rješenje je korištenje nečega poput Wiznetovog čipa W5100, koji za vas obrađuje sve TCP / IP niske razine. Možete ga kupiti u unaprijed izrađenom modulu koji uključuje ethernet konektor i sve za prilično jeftino, oko 20 USD za modul WIZ812MJ. S njim možete komunicirati koristeći samo SPI, tako da neće trebati puno I / O pinova na vašem mikrokontroleru.

Lantronix također nudi neke snažnije module koji izgledaju još jednostavnije za upotrebu, ali oni su malo skuplji (50 - 100 USD, ovisno o modelu). Primjerice, pogledajte njihov XPort.

* Volio bih * vidjeti uglednu referencu za pojam "magnetika", jer nikada nisam čuo za nju.
@Andrew Ne znam ni jedan tehnički rječnik koji ga ima. Guglajući pronaći će razne reference. Upravo na to sam vidio. U osnovi je poanta njihova izolirati svoj krug od ostalih uređaja koji su na njega povezani putem etherneta. Slično kao što MIDI koristi optičku izolaciju.
Dobivam oko pola milijuna više rezultata za "ethernet izolator" nego za "ethernet magnetiku", ali razumijem na što mislite sada.
Postoji rasprava o podrijetlu i upotrebi izraza u ovom postu Hack A Day na [kapacitivno spajanje] (http://hackaday.com/2010/10/26/ethernet-connection-using-capacitive-coupling/).
Upravo sam gledao tablicu s podacima o Ethernet primopredajniku (LAN8720A tvrtke Microchip), a taj se odjeljak na različite načine naziva "Mag" i "Transformer".
#4
+11
stevenvh
2011-07-14 12:58:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

ARM-ovi su mikrokontroleri dana, a NXP ih nudi široku ponudu. Ova web stranica navodi doslovno previše Ethernet kontrolera da bi se ovdje spomenuli svi, od ovog datuma (13. srpnja 2011.):

17 ARM7 uređaja
2 ARM9 uređaji
16 Cortex-M3 uređaja

uredi
Premjestio sam raspravu o ARM prednostima na ovaj odgovor.

koje prednosti daje linija ruku. Vidim mnoge druge odgovore koji trebaju više detalja, važno je da navedete razlog zašto linija više nego samo veza do linije kontrolera. Dajem vam samo ovu povratnu informaciju jer ste previše plodan od korisnika da ne biste dali najbolje moguće odgovore!
@Kortuk - Oh, to je baš sjajno! Ne samo da žele mnogo odgovora, sada moraju biti i najbolji! ;-)
#5
+6
Leon Heller
2010-03-27 12:20:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

XMOS XC-2 komplet zanimljiv je način za to. Sve se radi u softveru, osim u PHY. Softver bi trebao raditi na čipu XS1-L1 za 7,50 USD.

čovječe, zanimaš me za XMOS proizvode. Morat ću se jako potruditi oduprijeti se podizanju tog razvojnog pribora. Znate li postoji li za njega dostupan RTOS?
Zapravo mu nije potreban RTOS zbog hardverskih niti. To je reklo, jedna ili dvije osobe rade na jednom.
XMOS also make a version with *two* ethernet jacks. It's intended for bit LED signs, but I don't see why you couldn't do other things. Roll your own Router! http://www.xmos.com/products/development-kits/xc-3-led-tile-kit
#6
+5
Amos
2009-11-10 03:36:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Microchip ima niz Pic mikrokontrolera s ugrađenim ethernet mogućnostima, popis postoji ovdje. Također imaju niz stranica koje se tiču ​​dizajnerskih rješenja za ethernet i njihove proizvode ovdje, što također uključuje detalje o njihovom cijelom TCP / IP slogu (s integriranim MAC-om i PHY-om).

Nadam se da ovo pomaže.

#7
+4
Toby Jaffey
2010-03-27 05:03:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mnogo TI Luminarnih mikrokontrolera (ARM Cortex-M3) ima ugrađeni ethernet MAC. Potreban mu je vanjski kristal i ethernet PHY (konektor + magnetika).

GCC i openOCD (JTAG treperi / otklanja pogreške) dobro ih podržavaju i prilično su jeftini u količini.

imaju i jeftine hardverske programe ...

http://uk.farnell.com/luminary-micro/ekt-lm3s811/kit-eval-lm3s811-code-red/dp/1712254

#8
+4
JohnC
2009-11-10 01:46:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovisi što želite učiniti s tim. Glavna stvar na koju trebate paziti je količina RAM-a (može ograničiti pojedinačnu veličinu poruke), a ako želite posluživati ​​web stranice, onda je količina prostora za to dostupna. Koristim Arduino Duemilanova http: // www. arduino.cc/ - ATMega328 mikrokontroler, RAM od 2 KB. Možete povezati SD karticu ako želite značajnu pohranu. Ethernet štit će podržavati do 4 istodobne sesije. Ne očekujte da ćete moći posluživati ​​složene stranice, ali izvrsno se prenosi na Pachube, Twitter itd.

Za snažnije rješenje pogledajte Marvell Plug

#9
+4
avra
2011-07-14 14:24:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Netduino plus dobar je mikrokontroler od 60 dolara za ethernet aplikacije. Po potrebi može prihvatiti i većinu Arduino štitova.

#10
+4
SimonBarker
2011-08-21 19:59:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovisno o tome koliko jednostavno želite sebi olakšati život, preporučio bih upotrebu MBED-a i kupnju magjack-a i ethernet-prekidačke ploče (vidi sparkfun) za spajanje kabela i bavljenje kondicioniranjem signala . Potporni model je mbed NXP LPC1768.

Uspio sam dobiti mbed koji šalje podatke na moj udaljeni poslužitelj (tj. putem Interneta) za otprilike 2 sata od početka.

#11
+3
Erik
2009-11-10 16:24:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Predložio bih upotrebu ENC28J60 zajedno s jednim od mikrokontrolera slika 18, jer mikročip nudi TCP / IP stog za ovu kombinaciju, a putem Googlea trebalo bi biti dostupno puno informacija o implementaciji.

#12
+3
mba7
2009-11-10 17:18:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Isprobao sam stog mikročipa koristeći razvojnu karticu picdem.net 2 i uopće nisam bio zadovoljan, nije optimiziran i nije dobro dokumentiran.

Mislim da je trenutno najbolje rješenje na tržištu je Wiznet koji ima prvi TCP / IP hardverski čip zasnovan na Ethernetu koji štedi puno vremena i pruža vam veću učinkovitost

Ova veza daje sva dostupna rješenja i uspoređuje ih:

http://retired.beyondlogic.org/etherip/ip.htm

Kakav izvrstan pregled.
Također sam imao loših iskustava s Microchip mrežnim stogom, pa sam napisao svoje. Uključen je u izdanje PIC razvojnih alata na [url] http://www.embedinc.com/pic/dload.htm [/ url]. Radi na PIC 18, može upravljati vanjskim ENC28J60 ili internim MAC / PHY, dobro se komentira, lako se može konfigurirati i dizajniran je za mali otisak.
#13
+3
Achim
2009-11-10 11:46:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoje mnogi projekti koji koriste ENC28J60 i ATMEL Cips. Većina njih je dobro dokumentirana i koristi C ili BASCOM. Za početak biste mogli kupiti i kompletne komplete. Sam posjedujem takav komplet i puno sam naučio o programiranju s foruma.

#14
+3
CH2048
2009-11-12 08:49:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

potražite tuxgraphics za lijepo rješenje.

Koristite AVR mikro s Microchip MAC / PHY? Što je sljedeće? Mačke i psi koji žive zajedno? :)
Imam jednu od njih - dobro djeluje. Dolazi u kompletu sa svim dijelovima za površinsko montiranje koji su prethodno zalemljeni. Uz njega dolaze i uIP izvori i ethernet upravljački program.
#15
+3
Heavy Sixer
2011-07-14 16:24:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

nanode je otvoreni izvor i isporučuje se samo 22 GBP / 40 USD. Upravo sam kupio dva za kućno praćenje energije / okoliša putem pachube-a.

30 sekundi koraka s web mjesta:

Nanode je ploča nalik Arduinu s otvorenim kodom koja je ugrađena mrežna povezanost. Povezuje se s nizom bežičnih, žičnih i ethernet sučelja. Omogućuje vam razvoj internetskih senzorskih i upravljačkih sustava - pružajući vam mrežni pristup šest analognih senzorskih linija i šest digitalnih I / O linija. Lako je to izraditi sam. Nanode je dizajniran s obzirom na hakiranje.

#16
+3
Suboptimus
2011-08-21 03:26:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kasnim na zabavu ovdje, ali preporučujem TI Stellaris EK-LM3S6965. To je dio ARM Cortex M3 s ugrađenim Ethernet kontrolerom, uključujući PHY. Za izradu prototipa koristio sam njihov komplet za procjenu, koji ima Ethernet priključak, mali OLED zaslon (izvrstan za uklanjanje pogrešaka i suvišno korisničko sučelje), utor za SD karticu, zvučnik, tipke, LED i prekidače za ožičenje stvari do mikro perifernih uređaja. Niste opisali svoju prijavu (tj. Želite proizvesti desetke tisuća nečega ili jednokratni hobi projekt), ali cijene su razumne (~ 70 USD za razvojnu ploču, 12-15 USD u malim količinama samo za čipove) , oni dolaze s OK skupom razvojnih knjižnica ako želite napraviti vlastiti firmware ili može pokrenuti FreeRTOS (potrebno je malo prenošenja zbog manjih okretaja hardvera između moje revizije ploče i stvari u distribuciji FreeRTOS) i eLua. Za TCP / IP možete koristiti uIP ili lwIP.

U usporedbi s popularnim hobističkim ponudama poput AVR / Arduino i PIC, Cortex M3 je 32-bitni dio, radi na 50 MHz, 6965 ima puno Ulazno-izlazne značajke, IMO za novac nevjerojatno je koliko računalne snage i koliko značajki možete dobiti od nečeg tako malog i jeftinog. Međutim, prilično je sirov s razvojne strane i morate znati C (dobro, osim ako ne pokrenete eLua). Zanat sam razvojni programer i razvoj ARM-a radim na Macu, tako da se ne bojim zastrašujućih / nezgodnih postavki alata i za uklanjanje pogrešaka koristim Make + arm-eabi-gcc + OpenOCD, ali ako ste Windows možda bi paket Code Composer Studio bio dobra opklada. Koristio sam TI-jev Code Composer IDE za zabavni eksperimentalni projekt MSP430, a meni je to bilo u redu i imao je lakši tijek rada od mojih OSX / ARM postavki. Imaju oko pola tuceta snopova dasaka s različitim razvojnim alatima, tako da možete pokupiti svoj otrov.

Potpuno otkrivanje, zapravo nisam dizajnirao PCB oko ovog čipa koji je koristio Ethernet kontroler, ali napravio sam ploču koja nije koristila Ethernet i imao sam dobro iskustvo s tim, a izgradio sam Ethernet- omogućili projekte pomoću ocjenjivačke ploče.

Ovdje pogledajte pakete ocjenjivačke ploče / alata

AŽURIRANJE rujna 2013.

Čini se da se ovi dijelovi više ne preporučuju za nove dizajne. Čini se da nema očiglednih zamjena.

AŽURIRANJE studeni 2013.

Sada postoji TM4C129XNCZAD koji je nominalno zamjena za gornji dio - on ima ugrađeni MAC + PHY, iako nije kompatibilan s pin-om - međutim mnogi ljudi nerado ga koriste nakon problema / zabune zbog prekida / dostupnosti LM3S ranog života.

#17
+2
JosephH
2013-11-13 19:09:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Možda ovo pitanje ne postavlja 100%, ali za projekte u kojima je proizvodnja prilično mala, počeo sam viđati ljude kako ugrađuju unaprijed izgrađene ploče poput maline pi. Ovo ima puno prednosti:

  1. Cijena nije previše više od jednog od viših procesora s ethernetom (barem za male količine), a vi preskačete čitav teret dizajn / testiranje / pokretanje problema.
  2. PI maline već je testiran na CE / EMC, tako da smanjuje čitav teret nesigurnosti (inače ethernet & brzi satovi mogu stvoriti hrpu EMC problema). Još uvijek morate testirati svoj konačni proizvod, ali barem postoji cijelo područje koje zaista ne bi trebalo uzrokovati kvar.
  3. Dobit ćete puno više gunđanja i odgovarajućeg TCP / IP stoga poslužitelja ako koristite linux itd. - nijedna od ovih stvari tipa "samo jedna aktivna veza nije dopuštena"!

Kao što kažem, nije za svakoga, ali za neke projekte može dobro odgovarati.

Postoji nekoliko mogućnosti u pogledu točne ploče koja se koristi okolo:

  1. Raspberry PI
  2. Beaglebone black - ima ugrađeni flash
  3. STM32F4DISCOVERY s pločama za proširenje
#18
+2
Flanker
2015-09-24 21:52:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Možete koristiti gotovo bilo koji MCU s ugrađenim MAC + PHY kontrolerom Wiznet W5500 , a pokreće ga SPI. Prednosti su: ima ugrađeni mrežni stog, Tx / Rx međuspremnike, zahtijeva minimalne MCU pinove, pojednostavljeno programiranje.

Upravo sam pronašao još jednu zanimljivu opciju - AX88796C tvrtke ASIX, također ima i MAC + PHY , 10 \ 100Mbps Ethernet i opciju sučelja do 40MHz SPI, pa izgleda lijepo za bilo koji ARM zasnovan MCU .

UPDATE: Netduino 3 već koristi ovaj čip, evo zanimljivih detalja:

http://forums.netduino.com/ index.php? / topic / 12117-deep-dive-on-asix-ax88796c-netduino-3-ethernets-fancy-new-networking-chip /

#19
+1
PacEE
2015-01-21 16:01:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako imate iskustva s firmwareom, preporučio bih ploču STM32F4Discovery s pločom STM32F4DIS-EXT. Nedavno sam to koristio za izradu web stranice za konfiguraciju svog uređaja i bilo je prilično jednostavno. Na mreži je dostupan primjer primjera lwIP, a ako proguglate "makefsdata", pronaći ćete puno informacija o tome kako generirati potrebne datoteke za vlastite HTML datoteke. Pošaljite mi poruku ako trebate više informacija.

#20
+1
Xen
2015-03-15 17:57:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sviđa mi se (25 EUR) Openpicus FlyportPro ethernet modul u tu svrhu. Samo dodajte ethernet utičnicu s magnetima i stvorite svoj firmware koristeći njihov TCP / IP stog. Imaju i TLS implementaciju:

http://blog.openpicus.com/2014/12/idepro-2-9-0-bye-ssl-welcome-tls.html

Napravio sam projekt koristeći 'klasični' Flyport ethernet i do sada je bio čvrst.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...