Pitanje:
trenutni izvor, trenutni tone
user217
2009-11-11 05:26:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja sam student koji studira elektroniku i imam problema s razumijevanjem koncepta koji stoji iza trenutnog napajanja i točenja. Pokrili smo ga u laboratoriju koristeći 7404 i LED i sve to. Samo imam problema s intuitivnim razumijevanjem onoga što se točno događa.

Ako bilo tko ne uspije objasniti, bilo bi nam jako zahvalno.

Samo da budem siguran, razumijem kakav je postupak, u smislu protoka struje i od ulaza do izlaza i obrnuto. Samo ne razumijem zašto je jedno preferirano nad drugim i kakve veze ima s plutajućim Hi ulazom ili zašto ne bih želio imati plutajući Hi.

Ulaz bi bio jako zahvalan.

Hvala!

Ovo bi trebalo biti označeno kao "elektronika", što će zahtijevati stvaranje nove oznake.
Nisu li ovdje sva pitanja tehnički o elektronici?
@Amos, ne baš. Ovo je pitanje elektronika niske razine ... stvarno, kako tranzistori rade i koriste se. Većina pitanja ovdje su na višoj razini: kako sastaviti dijelove za rješavanje određenog problema. Zato mislim da mu treba određena oznaka.
AiliniudsaCMT. Craig Trader - Wouldn't `discrete-electronics` be a better tag, then?
AilifmpiehCMT - It's not discrete, it's integrated. My first idea was `fundamentals`, but that's not it either, methinks. I'm still thinking :-)
`transistors`? `transistor-level`?
šest odgovori:
#1
+23
todbot
2009-11-11 07:23:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

kratka verzija: trenutni izvori povezuju stvari s Vcc-om, trenutni sudoperi povezuju ih s masom.

duža verzija: Slijedi praktično objašnjenje trenutnih izvora / sudopera koji se koriste u mikrokontrolerima & TTL logika. Teoretskiji opis potražite na stranici Wikipedije s trenutnim izvorom.

Neki uređaji vrlo su dobri u stvaranju veze sa zemljom. (ili bilo koji najmanji napon u sustavu, npr. 0V) Ostali su uređaji vrlo dobri u stvaranju veze s Vcc. (ili bilo koji najviši napon u sustavu, npr. + 5V)

Oni uređaji koji se dobro spajaju na masu nazivaju se trenutni sudoperi; oni koji se dobro povezuju s Vcc nazivaju se trenutnim izvorima. Do nedavno (posljednjeg desetljeća ili nešto više) bilo je neobično da integrirani sklopovi dobro znaju biti oboje. Većina je bila dobra u trenutnom umivaoniku, ali bila je užasna u trenutnim izvorima. Dakle, na velikom broju sklopova bilo je dizajnirano, pa je sve što je čip trebao učiniti bilo spajanje na masu kako bi krug učinio svoje. Mnogi čipovi i dalje imaju asimetričnu sposobnost trenutnog pogona i funkcioniraju bolje prebacujući se na masu nego prebacujući se na Vcc.

Meni je dobar primjer izvora i struje jer su to standardna "preklopna" konfiguracija PNP-a i NPN-a. tranzistor. PNP je dobar izvor struje: gotovo uvijek priključite njegov odašiljač na Vcc i on ga uključi / isključi. NPN je dobar trenutni sudoper: njegov je odašiljač gotovo uvijek povezan sa zemljom i uključuje / isključuje zemaljsku vezu.

Zašto odabirete jedan umjesto drugog, često ovisi o mogućnostima dijelova koji su dostupni vas. Na primjer, RGB LED često je tip "zajedničke anode" gdje je anoda (pozitivni kabel) spojena na sva tri LED elementa, tako da za uključivanje elementa trebate spojiti njegov kabel na masu. Za to možete upotrijebiti tri pina na mikrokontroleru (ili tri NPN tranzistora) i oni bi djelovali kao trenutni sudoperi.

#2
+9
endolith
2009-11-15 01:14:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tranzistori su poput vodenih ventila. Oni mogu ili blokirati protok vode, ili dopustiti da protok vode prolazi kroz njih.

Oba izvora struje i strujni ponori imaju ove ventile na izlazu, ili za blokiranje struje ili za dopuštanje struje iz vanjskih uređaja . Razlika je jednostavna:

  • Trenutni sudoper ima ventil koji se iznutra spaja na niski tlak
  • Izvor struje ima ventil koji se iznutra spaja na visoki tlak

Ako trenutni umivaonik spojite na komponentu koja je spojena na niski tlak, ništa se neće dogoditi. Obje su strane pod istim tlakom, pa nije važno je li ventil otvoren ili zatvoren, struja neće teći.

#3
+4
stevenvh
2011-07-16 17:02:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

enter image description here

Za početak plutajući ulaz . U TTL plutajući ulazi su isti kao i visoki, a nisu loši, kao u CMOS-u. Ako ostavite ulaz plutajući ili ga povećate, drugi tranzistor će dobiti struju kroz spoj baze i kolektora ulaznog tranzistora, pa će drugi tranzistor provoditi i stvarati pad napona na otporniku 1k ​​\ $ \ Omega \ $, okretanje će uzrokovati da niži izlazni tranzistor povuče izlazni izlaz. Dakle, doista radi kao pretvarač.

Izlazna konfiguracija poznata je kao totem-stup . To je nekako push-pull , ali s razlikom: umjesto komplementarnog NPN-PNP para koristi dva NPN tranzistora, a dioda 130 \ $ \ Omega \ $ otpor čini ga još više asimetričan.
Kao posljedicu toga, TTL totem-stup moći će spustiti puno više struje nego što može izvor , obično 16 mA u odnosu na 0,4 mA. Dakle, ako želite koristiti TTL za kontrolu LED dioda, anodu LED diode putem otpornika želite spojiti na \ $ V_ {CC} \ $ i umanjiti struju.

#4
+2
Kortuk
2009-11-15 18:01:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dodavanje todbotovu odgovoru. Razlog zbog kojeg vidite da bolje razmišlja pri trenutnom potonuću nije bio proizvoljan, tranzistor je fizički korak brži za izradu kod starijih procesa. Također vjerujem da je mobilnost elektrona veća, ali to je vjerojatno previše fizike uređaja.-Max

#5
+2
JustJeff
2010-04-30 03:28:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako je vaš izlaz izvor struje ili ga tone, to znači da uređaj aktivno pokušava napojiti napon na tom izlazu na jednu od opskrbnih tračnica; pozitivna opskrba pri izvoru, tlo / povratak pri potonuću. Tj. Da je izlaz na niskoj impedanciji u odnosu na jedan od opskrbnih vodova.

Plutajući vod je onaj koji ima visoku impedanciju na sustav opskrbe / tla. Plutajući ulazi mogu se ponašati pomalo poput malih antena i hvatati slučajni šum iz vašeg kruga. Zbog toga neiskorištene ulaze treba povući na + V ili na zemlju. Većina je ulaza ionako visoke impedancije.

Ako spajate standardne CMOS izlaze na ulaze sljedećih uređaja, nema previše razloga za brigu, jer će CMOS izlazni stupanj voditi ulaz sljedećeg uređaja teško jednoj ili drugoj logičkoj razini. Izlazni stupanj ima dva tranzistora, jedan koji može odvesti izlaz na + V šinu, drugi koji ga može povući na tlo.

Problem s kojim biste se mogli susresti je kada imate 'otvoreni kolektor '(OC) ili' open drain '(OD) izlazni stupanj. Ovi uređaji u osnovi imaju samo mogućnost izvlačenja izlaza na zemlju. Kad je izlaz na logički niskoj razini, nula volti, ulaz sljedećeg uređaja držat će se na zemlji dok izlaz tone u struji. Ali kada izlaz treba biti logička '1', izlazni tranzistor se isključuje, ostavljajući vam .. plutajući ulaz. Tako kod ove vrste veze obično vidite povlačni otpor kako biste osigurali da se napon na ulazu ne maše kao odgovor na EMI koji vam je pri ruci. Vrijednost otpornika obično je prema manjem kraju onoga s čime se možete izvući da ne nadvladate trenutnu sposobnost sudopera na OC / OD izlazu.

Druga česta situacija su izlazi s tri stanja. To su uređaji koji imaju dva izlazna stupnja tranzistora, tako da mogu voziti logičku razinu '0' ili '1' bez pomoćnog otpora, ali unutar uređaja nalaze se kontrole koje mogu isključiti OBOJA izlazna tranzistora, što rezultira uvjet izlaza 'hi-Z'. Ako spojite jedan izlaz s tri stanja na jedan ulaz, a uvjeti omogućuju izlaz da pređe u način rada s tri stanja, dobit ćete drugi slučaj plutajućeg ulaza. Vjerojatno biste i u ovim okolnostima vidjeli povlačni otpor iz istih razloga kao i za OC uređaj. Međutim, izlazi s tri stanja najčešće se vide u situacijama "sabirnice", kada jedan od nekoliko uređaja postavlja logičku razinu, a svi ostali sjede u hi-Z stanju. Ispitajte shemu i na toj se liniji obično nalazi povlačni otpor.

#6
-1
vahid_rowghanian
2020-03-26 20:09:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Evo dvije slike trenutnog sudopera i trenutnog izvora (npr. u PLC uređaju):

Imajte na umu da se trenutni odvod često koristi s mikrokontrolerima koji mogu imati problema s izvorom struje.

Slika 1 prikazuje digitalni izlaz koji tone i koji je povezan s digitalnim ulazom izvora.

U ovom je krugu teret povučen na zemlju zbog isporučenog digitalnog ulaza koji tone.

Sinking digital output diagram

Izvor slike: Proces-Data - trenutni izvor i trenutni umivaonik

Slika 2 prikazuje digitalni izlaz koji je povezan s digitalnim ulazom koji tone.

U ovom se krugu opterećenje povlači za primanje napona jer je osiguran izvorni digitalni ulaz.

Sourcing digital output diagram

Izvor slike: Proces-Data - trenutni izvor i trenutni umivaonik

Bez ikakvih riječi objašnjenja, to je stvarno zbunjujuće.
Simon B, objašnjenje se odvijalo.sad je to gotovo.
@vahid_rowghanian - Dobrodošli :-) Preporučujem vam da pročitate [obilazak] i [pomoć] kako biste vidjeli kako se web stranice Stack Exchange razlikuju od tipičnih internetskih foruma.Jedan je primjer da kada u odgovor (npr. Fotografiju, sliku ili tekst) uvrstite nešto što nije vaše izvorno djelo, morate ga pravilno uputiti i dodati vezu natrag na izvornu web stranicu, kao što je objašnjeno upravilo] (https://electronics.stackexchange.com/help/referencing).Pronašao sam izvorne slike i dodao sam vam potrebne linkove ovaj put, ali dodajte ih sami u budućnosti.Hvala.
@vahid_rowghanian - * mislim * učinili ste neke pogreške u svom tekstu npr.za sliku koja prikazuje digitalni * izlaz * koji tone *, pozivate na "digitalni * ulaz * koji tone".Slično tome, za sliku koja prikazuje izvorni digitalni * izlaz *, pozivate se na "izvorni digitalni * ulaz *".Pregledajte svoj tekst u usporedbi s dijagramima i provjerite je li tekst točan za svaki dijagram.Hvala.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...