Pitanje:
Je li Parallax Propeller dobar proizvod?
Scott Murphy
2009-11-15 02:32:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kako se Parallax Propeller slaže s ostalim višejezgrenim rješenjima? Upravo sam vidio članak o otvorenom projektu stomp koji je pobijedio na njihovom natječaju za dizajn. Htio sam vidjeti što drugi ljudi misle o čipu. Bilo koji sličan, ali bolji proizvod?

Kako se vrti centrifuga?

Kako ovo nije zatvoreno kao "utemeljeno na mišljenju"?
Prije nego što ovo QA mjesto postane Elektrotehnika, zvalo se ChipHacker, i takva je vrsta pitanja bila dobrodošla.Povijest pogledajte ovdje: http://meta.electronics.stackexchange.com/questions/586/what-is-chiphacker
Volio bih da se neko pitanje poput ovog može zaključati umjesto zatvoriti. Zaključan porukom: "Ovo pitanje postoji jer ima povijesni značaj, ali se ne smatra dobrim tematskim pitanjem za ovu web stranicu, pa ga nemojte koristiti kao dokaz da ovdje možete postavljati slična pitanja. Ovo pitanje injegovi su odgovori zamrznuti i ne mogu se mijenjati. "
Kada sam proučavao upotrebu ovog uređaja, popularni slučaj nije bio koristiti paralelizam kako je prvotno zamišljeno.Umjesto da se odlučite za veće programe koji se lakše razvijaju.Zapravo pokušavajući navesti na to paralelnu stvar, trebao je neki posao pronaći informacije i alate, možda sam čak morao izraditi svoje alate, nisam siguran gdje sam ostavio taj projekt ...
Na ** ** VELIKU ** stvar koju trebate paziti je ožičenje VDD i GND vodova.Obje pinove u svakom paru _moraju biti izravno povezane jedna s drugom.Ako se to ne učini (čak i nakratko), tada će vanjski ulaz kristala / sata umrijeti (trajno), ostavljajući vam samo (neprecizni) unutarnji oscilator za sat.To nije veliko pitanje ako je IC zalemljen, ali ako je umješan, morate biti super oprezni.
Osim gore spomenutog problema, Propeler mi je našao vrlo lijep čip za rad.Montažni jezik lijepo je dizajniran, a njegovo determinističko i ortogonalno vrijeme puno olakšava programiranje više jezgara.
Sedam odgovori:
#1
+13
Brad Campbell
2009-11-17 12:05:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jako dobro radi ono što radi. Spin je lijep jednostavan jezik za razvijanje glave i kao protumačeni jezik, vrlo učinkovit s lijepim kompaktnim bajt kodom.

Okretanje nije zapanjujuće brzo, ali sirovi PASM je prilično oštrouman (ciklus instrukcija od 50ns).

Posjedovanje 8 identičnih jezgri s potpuno determinističkim ciklusom naredbi čini vrlo svestrani mali čip. Sve dok se sjećate da je mikrokontroler i igra u njegovim granicama, to je nevjerojatno lijep čip za upotrebu.

Držim hrpu proto-ploča pri ruci za brze prototipove. Sposobnost obaranja i spaljivanja ciklusa kompajliranja / testiranja u nekoliko sekundi (potrebno je oko 7 sekundi za preuzimanje apsolutno najvećeg programa u čip, a ogromnim kompilacijama rijetko treba više od 2 sekunde - češće u stotinama milisekundi) za vrlo brz razvojni ciklus preokreta.

Parallax se stvarno koncentrira na početničko tržište, pa uz zeleni rog, vrlo moćan mali stroj, vrlo je lako započeti s radom u kratkom redoslijedu.

I matična 32-bitna matematika cijelih brojeva je lijepa.

Nisam mislio da zvuči kao da su proizvodi Parallax prikladni samo za početnike. Propeler je "odrasli" procesor s puno oomfe na pravim mjestima, samo što Parallax početnicima pruža puno ruku kako bi im pomogao da započnu.

#2
+11
MagIO2
2009-11-17 13:29:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Velika razlika u odnosu na druge MCU-ove je ta što propeler ima vrlo malo hardverskih dodataka. Nema I2C, nema serijsko sučelje, nema AD-a i tako dalje ... oh .. da ne zaboravim NEMA PREKIDA. Samo video generator po COG i 2 brojača po COG (COG je naziv jezgre). Na prvi pogled ovo ne zvuči baš dobro!

Ali upravo je za to namijenjeno 8 COG-ova. Umjesto da tu i tamo doda hardver i ponudi tisuće različitih vrsta mikrokontrolera za svaku eventualno korisnu kombinaciju, propeler je dizajniran da sve to radi u softveru ili da dobije podršku od vanjskih čipova koji rade stvari puno bolje od internih krugova.

SPIN podržava modularni razvoj softvera takozvanim objektima. A Parallax podržava programere nudeći internetsku platformu za razmjenu objekata. Dakle, ako vam treba čip s 8 serijskih portova ... odaberite objekt koji implementira 4 serijske prote po COG-u, upotrijebite ga u 2 COG-a i tu ste.

Prije sam radio PIC programiranje i AVR programiranje , ali propeler je tako jednostavan za upotrebu i postižete rezultate puno brže nego kod ostalih kontrolera. Uglavnom zato što se Objekti u većini slučajeva mogu koristiti bez promjena. Softver upravljačkog sklopa s prekidima najčešće treba prilagoditi svom okruženju.

PS:

Brian je izjavio:

Softver se BESPLATNO preuzima na web mjestu Parallax. Morat ćete kupiti programer, poput PROP PLUG-a, po skromnoj cijeni.

To bi moglo biti pogrešno shvaćeno. Ne morate kupiti PROP TIP. Još uvijek radim svoj propeler na ploči s ne-Parallax USB-serijskim pretvaračem. U njihovim dokumentima možete pronaći i serijsko sučelje kojem trebaju samo neki otpornici & tranzistor.

Za početak s propelerom trebate samo: 1. propeler2. sučelje (serijsko ili USB na serijsko) TO JE TO! Vrlo jeftino.Naravno da se neki objekti neće izvoditi tako malom brzinom.

Dodaj na: Kristal od 5 MHz za postizanje pune 80MHz interne brzine generirane PLL-om. (puna brzina znači brzinu navedenu u specifikaciji kao maksimalnu frekvenciju; o) A min. 32 kByte serijskog EEPROM-a za pohranu jednog programa.

Ah ... EEPROM ... još jedna razlika u odnosu na druge mikrokontrolere. Propeler nema unutarnju trajnu memoriju za pohranu programa, poput FLASH-a ili unutarnjeg EEPROM-a. Pokreće se s vanjskog EEPROM-a ili FRAM-a u svoj unutarnji RAM. Već sam oštetio AVR-ove samo često programiranjem, što je vrlo uobičajeno pri razvoju programa. To se neće dogoditi s propelerom! EEPROM nestao? Pa .. priložite sljedeću.

#3
+5
Michael Green
2009-11-17 12:17:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Okretanje je dovoljno brzo da malo razbije serijski U / I na 19200 Baud.

Postoji velika biblioteka rutina, uglavnom I / O pokretači, ali s programom za sintezu vokalnog trakta koji pjeva u 4 -djelomična harmonija i raznoliki video upravljački programi za TV i VGA zaslone, između ostalog. Postoji čak i knjižnica s pomičnim zarezom koja uključuje uobičajene transcendentalne funkcije.

#4
+5
Brian moore
2009-11-17 12:31:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Slažem se s gornjim postom Brada Campbella. Programiranje Propelera započeo sam prije otprilike godinu i pol i postao sam veliki ljubitelj ovog MCU-a.

Evo nekoliko dodatnih stavki.

Brzina: DC do 80 MHz.

Softver je BESPLATNO preuzimanje na web mjestu Parallax. Morat ćete kupiti programer, poput PROP PLUG-a, po skromnoj cijeni.

Sva dokumentacija, uključujući brojne vodiče, također je besplatna za preuzimanje.

Pogledajte Parallaxov forum. Inženjeri dizajna vrlo su aktivni na forumu i vrlo su dostupni za pitanja.

Parallax također ima izvrsnu korisničku uslugu.

#5
+4
James Long
2009-11-17 12:43:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Spominjete druga višejezgrena rješenja, ali ne dajete niti jedno područje za usporedbu.

Bilo koje rješenje može biti bolje, ovisno o tome koji je proces. Propeler ima mnoštvo sljedbenika, s nekoliko vrlo upućenih ljudi. Ima širok raspon funkcija koje su već pronađene, a neke tek treba otkriti. Čip je zapravo iznenadio dizajnere u nekim područjima, a to je samo po sebi ogromna pozitivna ocjena.

Da bi se većina predmeta mogla kontrolirati mikrofonom, ispunit će gotovo svaki zadatak. Nije najbrži, niti najskuplji, ali teško ga nadmašujem po cijeni.

#6
+3
Leon Heller
2009-11-17 20:40:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Još jedna višejezgrena opcija je XMOS - 1600 MIPS iz četiri jezgre, s osam hardverskih niti 100/50 MIPS po jezgri. Oni počinju od 7,50 USD za jednojezgreni 400 MIPS QFP uređaj. (Izvrsni) razvojni alati su besplatni.

Leon

#7
+1
cbmeeks
2015-12-03 20:31:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Znam da je ovaj post drevan, ali nabasao sam na njega dok sam tražio nešto drugo.

Ne mogu dovoljno preporučiti propeler. Naučio sam više o EE koristeći tu stvar koju imam sa gotovo svim ostalim. Jednostavno je tako svestran.

Osim toga, jedno što treba spomenuti je PASM (montažni jezik). Ima jedan od najlakših skupova instrukcija za montažni jezik koji sam ikad vidio. Upoznavši 6502, bilo mi je lako naučiti. Uputa je vrlo malo. Što zvuči kao ograničenje, ali nije! To jednostavno olakšava i brže uči.

Nije savršen (što je?), Ali smatrao sam da je PASM toliko lakši za upotrebu da mi je zapravo draži od SPIN-a.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...