Pitanje:
Crveno zeleno plava LED
mad_z
2009-12-05 11:05:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Trebate li koristiti različite otpore za svaku od boja na RGB LED-u?

Pet odgovori:
#1
+16
todbot
2009-12-06 02:29:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Da, trebate zasebni otpor po LED diodi. (ili po boji RGB LED-a, koji sadrži samo 3 LED-a u jednom paketu)

Zbog fizike LED-a, različite obojene LED diode imaju različite "napone naprijed" (primarna karakteristika LED diode ). Tabela boja ove web stranice daje naponske napone za njihove LED diode, ali to stvarno ovisi o LED diodi o kojoj je riječ. Općenito, što LED ima veću frekvenciju svjetla (što je modrija), to je veći napon prema naprijed. Često je napon crvene LED diode ~ 2V, zeleni ~ 3V, a plavi ~ 3.4V, ali to stvarno ovisi o proizvođaču LED-a i točnoj frekvenciji emitirane svjetlosti.

Jednom kad saznate napon LED-a prema naprijed, možete koristiti Ohmov zakon za izračun otpora koji vam je potreban za zadani napon napajanja. Ili za pomoć možete koristiti praktični LED kalkulator.

Mislim da ne razumijete točno upotrebu prednjeg pada napona. Odnosi se na minimalnu pristranost prema naprijed za vođenje spoja. Važno je kod serijskog spajanja LED-a, ako je zbroj padova napona veći od napona napajanja, neće se ponašati ispravno. Ono što je važno za dimenzioniranje otpora je napon napajanja i maksimalna struja. Grafikon na koji povezujete daje grafikone osvjetljenja / trenutne vrijednosti. Treba odabrati potrebnu struju, čini se da je 50 mA vrhunac koji preporučuju. Zatim upotrijebite ohmov zakon sa strujom i naponom napajanja da odredite otpornik.
Mislim da oboje govorite istu stvar različitim riječima. Todbot izračunava vrijednost otpornika onako kako bih ja to učinio i djeluje. Računate istu stvar, ali precizniji ste koju količinu svjetlosti želite. Vidio sam mnogo tablica s podacima gdje je napon koji oni specificiraju napon kakav će biti ako je na max-svjetlosnom izlazu (s istosmjernom strujom). Uzimate krivulju i odabirete iznos koji želite, a nijedan pristup nije pogrešan.
wackyvorlon, za zadani napon napajanja (recimo 5 V) i zadanu željenu struju kroz LED (obično 20 mA), morate znati prednji napon LED-a da biste izračunali vrijednost otpornika koji ograničava struju.
@todbot, Mislim da je to razumio, samo mislim da to govori na drugačiji način.
složio se, sad kad sam ga ponovno pročitao.
"Zatim upotrijebite ohmov zakon sa strujom i naponom napajanja da odredite otpor." To je pogrešno. Morate koristiti mrežni napon minus minus napon LED-a.
Da. naime. LED kalkulator s kojim sam se povezao.
#2
+7
Axeman
2009-12-05 16:27:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pad napona je drugačiji. Možete upotrijebiti jedan otpornik ako drži struju ispod sigurnih vrijednosti za svaku od 3 diode. Negativni efekt: CRVENI LED svjetliji će biti svjetliji od zelene LED diode i puno svjetliji od PLAVIH. Uvijek koristim 3 odvojena otpornika ako problem je "kvaliteta boje".

Mislio sam da sam vidio RGB diode gdje su vam uspjeli dopustiti da izbjegnete ovo ograničenje dizajna, iako ću priznati da obično koristim inteligentni upravljački program ako imam RGB diode.
Inteligentni upravljački programi na drugačiji način rukuju strujom, a nekima od njih otpornici uopće nisu potrebni (TCL5940, IIRC)
Razumijem to, svoje sam znanje kvalificirao dodavanjem da obično ne koristim otpornik za svoje LED diode. Kad ne koristim inteligentni LED upravljački program, obično napravim vlastiti s jakom prekomjernom strujom za kratke rafale.
I ja :-) Mislim da je ovo jedini način da se dobije nominalna snaga svjetla u multipleksiranim led nizovima.
#3
+2
Kortuk
2009-12-05 13:00:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ili jedan otpor u skladu sa svima njima, određen prema tome jesu li zajednička katoda ili zajednička anoda. Vidio sam visokokvalificirane RGB LED diode na kojima možete koristiti jedan otpornik, vidio sam one nekvalitetne kod kojih ih inteligentni upravljački program ne može izgledati dobro.

Ne bi li se pad napona na otporniku mijenjao ovisno o tome koliko je LED segmenata bilo uključeno? (Pretpostavimo za trenutak da se njima upravlja ili uključeno ili isključeno - bez zatamnjivanja.)
Da, i razmišljao sam hoćete li ih imati po jedan.
#4
+2
Kevin Vermeer
2010-07-23 06:52:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Navedeni odgovori su netočni. Spajanjem na zajednički pin (ako postoje 4 terminala) ili jednostavno skraćivanjem svih katoda ili anoda (da bi se napravio zajednički pin) i korištenjem 3 signalne linije omogućit će vam upotrebu jednog otpora. Odaberite najmanji otpor koji se može kontinuirano priključiti na bilo koji pin bez puhanja LED-a. Opskrbni napon ne smije biti preblizu najvišem naponu (npr. 1,4 V crvena i 2,5 V plava LED imat će upravljačke razlike u struji pri 5 V, ali 3,3 V može otežati dobivanje punog spektra preko vaših opcija osvjetljenja.

Sad, softver. Ako svaki pin zakačite u različito vrijeme, trenutna razlika napona može se nadoknaditi u softveru.

Na primjer:

  Naivno bijelo: R --__________ G ____ - ______ B ________ - __ Preciznije bijelo (V_red < V_green < V_blue, dakle I_red > I_green > I_blue, a oko vidi neke boje svjetlije): R - ____________________G ________ ---- ___________ B ________________-------- Svijetlo crveno-žuto, zabijeljeno: R ----___ G ___ --- _ B _____- To uzrokuje pad struje (vjerojatno se ne bi uključio). Nemojte učinite ovo: R ___---- G _ ---- __ B ----____  

itd.
Maksimalna svjetlina bit će jednaka PWM-u neovisno, jer ograničeni ste rasipanjem snage jedna komponenta.

Igrao sam se s nekim RGB LED diodama i tražio neke ideje, a na internetu sam naišao na nešto pogrešno (http://imgs.xkcd.com/comics/duty_calls.png). Morao to popraviti. Oprostite što sam naletio na staro pitanje.
reemrevnivek, to je pametan pristup. Sviđa mi se. Ovaj pristup zahtijeva da hardverski tip odabere sićušni otpor dovoljan da plavu LED diodu dovede do pune svjetline na 100% na vrijeme i da * vjeruje * softverskom momku da slučajno ne uključi PWM crvene LED na 100% (što bi vjerojatno pregrijalo i uništilo tu crvenu LED diodu.) Jao, mnogi hardverski ljudi koji * ne * vjeruju toliko softverskom čovjeku, čak i kad su hardverski i softverski tip ista osoba. nekoliko dodatnih otpornika koji jamče da programske pogreške ne mogu oštetiti hardver.
#5
-1
user274
2009-12-06 00:15:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

RGB LED diode imaju puno varijacija. Trebate pregledati tehnički list.

Mislim da, s obzirom na pitanje, sigurno je pretpostaviti da bi mad_z trebao više informacija, a zatim mu rekao da pročita listu s podacima kako bi mu pomogao.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...