Pitanje:
Elektronika s dugim vijekom trajanja
DownCount
2009-12-20 19:41:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

pitao sam se za svoj projekt mogu li naručiti dijelove izrađene dulje vrijeme upotrebe. bi li Mil-spec komponente stale u ovu kategoriju? Ono što u osnovi želim su dijelovi koji su vrlo dobri i imaju vrlo visoku pouzdanost, uz visok životni ciklus (koliko se puta koristi) mogu izbrojiti i elektrolite , jer ne traju dugo. Komponente s visokom snagom također su vjerojatno bolje. Zna li netko postoje li tvrtke koje ih proizvode?

p.s. Postoji li alternativa relejima koje mogu koristiti za prebacivanje velike količine energije? jer releji imaju malu količinu prebacivanja.

Molimo vas da podijelite pitanje releja u zasebno pitanje
Jednako važno za razdvajanje relejnog pitanja bilo bi specificiranje vrste napajanja - izmjenična, istosmjerna, visokonaponska ili jaka struja, vrsta opterećenja (otporno ili induktivno) itd.
četiri odgovori:
#1
+17
jluciani
2009-12-20 20:56:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Život vaše elektronike vjerojatno će više ovisiti o vašem dizajnu nego o komponentama. Podatke o pouzdanosti komponenata možete pregledati s web mjesta proizvođača. Bez pravilnog dizajna nećete postići navedenu pouzdanost. Bez kontrole procesa u proizvodnji nećete moći proizvesti pouzdan proizvod. Strategija pokušaja ispitivanja kvalitete proizvoda osuđena je na neuspjeh.

Mnogo komponenata slijedit će Arrheniusov zakon o aktiviranju koji procjenjuje životni vijek komponente na temelju radne temperature i maksimalne specifikacije radne temperature komponente . Snižavanje radne temperature dramatično će utjecati na životni vijek. Na primjer - smanjenje radne temperature elektrolitskih kondenzatora za 10degC povećat će životni vijek kondenzatora otprilike za faktor 2. Kondenzator nazivne snage 105degC koji radi na 85degC trajat će otprilike 4 puta duže od rada kondenzatora s 85degC na 85degC.

Velike količine energije možete prebaciti s MOSFET-ovima i IGBT-ovima. Zbog pouzdanosti toplina će biti vaš neprijatelj. Želite prijeći poluvodič s isključenog na uključeno i brzo isključeno kako biste minimalizirali grijanje. Na stražnjoj strani tablice nalaze se prolazne toplinske krivulje. Toplinska masa matrice je mala. Prebacivanje tranzistora u 10uS u odnosu na 1mS dramatično će utjecati na temperaturu spoja.

Općenito -

  • Pregled dizajna - toplinsko, električno naprezanje, stres u okolišu
  • Kvalifikacija za dizajn
  • Odaberite komponente sa širokom temperaturom.
  • Odaberite kvalitetne proizvođače komponenata.
  • Pravilno rukujte komponentama - ESD, vlaga, okoliš
Zagrijavanje tranzistora nije najgora stvar (sve dok ga radite hladnije od predviđene temperature, + zadržite puno margine kako bi vam Arrheniusova jednadžba osigurala više vijeka trajanja). Ubojica je termalni ciklus.
#2
+4
Seidleroni
2009-12-20 20:58:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prvo, životni vijek određenog elektroničkog proizvoda svodi se na 1 ili 2 komponente na ploči, a to obično mogu biti kondenzatori koji se koriste na projektu. Životni vijek kondenzatora vrlo ovisi o vrsti koju ste odabrali (mislim da je tantal najbolji, ali netko će me ispraviti ako griješim). Također, ove predmete želite hladiti onoliko puta koliko se životni vijek komponente udvostruči za svakih 10 ° C ispod maksimalne radne temperature. Dakle, ako se bilo koji dio proizvoda zagrije (> 50-60 ° C), pokušajte pronaći načine da se hladi hladnjakom ili na neki drugi način.

Mislim da keramika zapravo ima najbolji životni vijek. Tantalumi su elektrolitički, oni su samo drugačiji materijal od aluminijskih elektrolitskih čepova i imaju bolji vijek trajanja od aluminija. vidi wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Tantalum_capacitor
#3
+3
ril3y
2009-12-20 20:12:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovisno o vašoj aplikaciji, možete koristiti tranzistor za "uključivanje stvari". Također, uvijek možete koristiti SSD relej. (nema pokretnih dijelova). Što se tiče ostatka vašeg pitanja. Žao mi je što ne znam.

Nadam se da pomaže.

Ril3y

#4
+2
Jim
2009-12-20 21:31:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pretpostavljam da to ovisi o tome koliko je dugo. Treba li vam ovaj uređaj da bi se nastavio dobro razvijati i nakon vašeg života? određene komponente, na primjer kapsula mikrofona sa stražnjim elektretom, odumrijet će od prekomjerne upotrebe prije nego što to učinite. Pretpostavljam da će većina čipova i diskretnih komponenata vjerojatno nadživjeti sve nas, sve dok ih ne zlorabite. Budite vrlo oprezni i radite samo u okviru snage snage komponenata, ako ste zabrinuti zbog oštećenja od statičkog pražnjenja, izbjegavajte CMOS čipove.

Imam 22-godišnje računalo Atari, koje i danas još uvijek savršeno radi i siguran sam da u njemu ima nekoliko nježnih čipova.

Stvari poput elektrolitskih kondenzatora imaju jako napredovao u zadnjih 10-20 godina, moderan vjerojatno traje znatno dulje od onih u mojim Atarima. Uvijek biste mogli pretjerati s ocjenom snage vaših komponenata, pretpostavljam da bi se dugoročno bolje borili.

Kad bolje razmislim, moj ujak ima 30 godina staru električnu mrežu gitara, možda ima neke veze s postojanjem pasivnih sklopova, ali to je u redu do danas, vjerojatno sada zvuči bolje. Mislim da nikada nije popravljen.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...