Pitanje:
Prilagođene PCB-ove ... što može poći po zlu?
edebill
2009-11-21 07:09:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

S nestrpljenjem očekujem isporuku mog drugog seta PCB-a po mjeri od BatchPCB-a.

Prva ploča koju sam dizajnirao bila je prilično jednostavna i nije imala problema.

Ovaj drugi set uključuje ploču kompatibilnu s arduinom i dva štita za nju. Nekako sumnjam da sam negdje pogriješio.

Moje pitanje je: kakve su stvari drugi ljudi pogriješili? Kad počnem ispravljati pogreške zašto ta ploča ne radi, kakve bih stvari trebao tražiti? Koje su prve stvari koje provjeravate?


Kako se pokazalo, moje ploče imaju dva problema. Prva je ta da je ograničenje preblizu ISP zaglavlju. Jednostavno nisam dopustio dovoljno prostora. Drugo je da su rupe koje sam odredio, iako dovoljne za sve moje uobičajene dijelove kroz prolaz, premale da bi se odvojiva zaglavlja mogla uklopiti, a da ih malo ručno ne razvratim (gotovo kao da je to samo debljina sloja za oblaganje pokriva bakar). Osim toga, sve je dobro. Vrlo sam pažljivo provjeravao sve priključke za napajanje prije nego što sam išta poduzeo kako bih se uvjerio da neću nešto loše propustiti, i držao sam razne ploče na svjetlu i provjeravao poravnanje zaglavlja za slaganje.

Sedam odgovori:
#1
+19
Michael Kohne
2009-11-21 07:55:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nakon što se uvjerite da napajanje / uzemljenje nisu kratko spojeni, provjerite jesu li svi svileni zaslon ili oznake pin 1 za polarizirane komponente ispravni - ne želite lemiti takve stvari unatrag. Nakon toga je stvarno slučajno.

Tijekom godina sudjelovao sam u podizanju niza višeslojnih ploča (ne u mojim dizajnom) i imali smo gotovo sve vrste zezanja koje ste mogli napraviti - tragovi koji nisu išli kamo trebali bi, tragovi kojih jednostavno nije bilo, jastučići koji nisu bili povezani s njihovim tragovima, itd., itd. Jednom sam čak vidio problem kod kojeg su slomljeni trag napravili dečki koji su izgradili ploču i pogrešno je uhvatili kliještima da bismo prekinuli presjek.

Radili smo dizajne s velikim brojem slojeva, pa smo imali i puno unutarnjih gluposti koje nećete vidjeti na ploči s 2 ili 4 sloja (registracija može biti ... zanimljiva kada imate 10 ili više slojeva).

Jednom kad prijeđete sa snagom / zemljom, vjerojatno nećete imati previše problema. Samo uzmite vremena, testirajte svaki dio funkcionalnosti jedan po jedan i trebali biste biti spremni. Ako se osjećate paranoično, možete pokušati graditi ploču jedan po jedan (prvo stavite i testirajte snagu, zatim CPU i to su komunikacije.

Ako se osjećate STVARNO paranoično, možete sjesti sa shematskim mjeračem i izmjeriti cijelu ploču. Ali ako ploča nije stvarno mala, to će potrajati.

Svakako želite da glavna ploča radi prije nego što počnete započnite na sekundarnim pločama.

Sretno!

#2
+17
todbot
2009-11-21 15:19:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Uobičajeni ne očigledni problemi koji se posebno pojavljuju na PCB-ovima Arduino štita:

  • Ne povezivanje Gnd-pinova na analognoj strani s Gnd-pinom na digitalnoj strani
  • Položaj komponenata čini ih kratkim u odnosu na metal Arduina (USB priključak & ISP konektor obično)
  • Zaglavlja okrenuta za 180º (digitalni 7 -> 0, 6-> 1, 5-> 2, itd.)
  • Loš razmak zaglavlja tako da se štit ne priključi na Arduino
  • Ploča veća od Arduina, što čini da sklop Arduino + štita ne odgovara kućištima

Mnoge od ovih pogrešaka moguće je otkriti ispisom PCB-a (obje gore & dolje) na papir u mjerilu 1: 1, izrezati je i položiti na pravi Arduino. To ga čini fizičkim.

+1 papir: Poznavao sam jednog dizajnera koji je uvijek, prije slanja datoteka na PCB fab, ispisao ih u formatu 1: 1 i zacementirao na karton, izrezao karton na veličinu i oblik PCB-a i fizički stavio svaki komponenta završnog PCB-a na ovaj lažni karbonski PCB. Češće nego što bih htio priznati, otkrio je da su moji PCB izgledi pokušavali staviti konektore, velike poklopce i druge dijelove na preklapajuća mjesta, slično kao što su eksperimenti s teleporterom pogriješili.
Želite li @davidcary proširiti to na cjelovit odgovor?Volio bih čuti više o tom pristupu.
#3
+7
davr
2009-11-21 07:30:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prva stvar koju bih provjerio je da provjerim jesu li napajanje i uzemljenje kratko spojeni. Vjerojatno bi ovo trebali provjeriti nakon lemljenja komponenata, samo da budemo sigurni.

#4
+7
Dago
2009-11-21 19:47:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kad počnete popunjavati ploču, prvo što želite učiniti je provjeriti dobivaju li svi čipovi napajanje (prvo izradite odjeljak PSU, a zatim pazite da nije kratko spojen, a zatim izmjerite sve pinove za napajanje čipova vlast). Sljedeća stvar koju želite učiniti je izmjeriti svaku "izlaznu" iglu na čipovima tako da nisu kratko spojeni ni na što jer će ih to ubiti. I općenito je izrada svega u odjeljcima i osiguravanje da svaki odjeljak radi sam za sebe dobra praksa.

#5
+6
Justblair
2009-11-21 16:40:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Imao sam priličnu sreću s PCB-ovima koje sam poslao u fab kuće, premda sam pri paranoici kad pripremam dizajn.

Veliko pravilo kao što je prethodno rečeno započinje shematski. Jednom kada je to točno, softver će se u određenoj mjeri brinuti o vama. Osobno koristim DIptrace koji uključuje alate za provjeru pogrešaka, čak i u besplatnim izdanjima. Prilično sam siguran da to čini većina paketa.

Ako dizajnirate Arduino štitove, možda bi bilo vrijedno pogledati Fritzing Project. To je softver koji vam omogućuje da dizajnirate bilo shematski, u obliku pločice ili PCB-a posebno za Arduinio. Već postoje predlošci za veličine ploča i pinoute.

Nisam se samo poigrao s tim i čini se na prvi pogled malo osnovnim dizajnom PCB-a. Međutim, čini se i vrlo prikladnim.

#6
+4
Seidleroni
2009-11-21 08:35:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedna od najboljih metoda za stvaranje PCB-a bez pogrešaka je prvo stvoriti shemu. Shema će vam pružiti bolji prikaz onoga što pokušavate postići. Tada možete provjeriti PCB u odnosu na shemu, što će biti lakše, a mnoge aplikacije PCB-a sada mogu provjeriti u odnosu na shemu kako bi bili sigurni da ste sve pravilno povezali (ili barem na isti način kao što je bilo u shemi).

#7
+2
Robert
2009-11-23 19:46:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Provjerite jesu li sve rupe za pričvršćivanje na ispravnom mjestu. Također provjerite jesu li sve komponente koje trebaju probiti kroz kućište, poput LED dioda, prekidača i konektora, na ispravnom mjestu.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...