Pitanje:
Prebaciti se između napajanja od 5V?
Zach Hoeken
2009-11-13 07:36:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dizajniram ploču koja se može napajati USB-om ili ATX-om. Oboje se mogu istovremeno priključiti, neovisno. Volio bih da ATX osigura 5 V ako je priključen, ali ako je moguće vratite se na USB. Svi čipovi u krugu će raditi na 5 V.

Imate li ideja?

Pet odgovori:
#1
+30
Adam Davis
2009-11-13 11:20:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Obično, ako možete podnijeti pad napona, koristite diodu iz svakog napajanja u krugu. Na ovaj način se opskrba neće međusobno napajati.

Ako ne podnesete pad napona, koristili biste FET-ove da biste ih prebacili u strujni krug, koristeći malo logike za uključivanje onoga što god FET koji želite na temelju kombinacije potrošnog materijala.

Ali ako tek započinjete s elektronikom i niste sigurni u dizajn napajanja, idite na diode.

Circuit diagram showing two power sources leading into individual diodes (anode side), with the output of the diodes connected together (cathodes)

Svaka će dioda imati pad napona, trenutnu struju i snagu za rasipanje. Budući da crtate s USB priključka, struja neće biti veća od 500 mA, a ta struja s padom napona manja je od vata u rasipanju snage, tako da dok god odaberete diode snage trebali biste biti u redu.

Pad napona za standardnu ​​diodu 1N4001 (0,30 USD za Digikey) iznosi oko 1 V na 1 A, tako da bi izlaz vašeg kruga bio 4V. Ako biste željeli postići niži pad napona, prešli biste na Schottky diodu, poput 1N5817 koja ima pad bliži 450mV pri 1 A, pa bi napon na izlaznoj strani bio 4,55V. Ta je dioda samo nekoliko centi više.

Ako, pak, trebate točno 5 volti do kruga, morat ćete potražiti druge metode prebacivanja, poput FET-a. Međutim, imajte na umu da će biti skuplje, a gotovo svaka druga jednostavna opcija i dalje uključuje pad napona.

Većina 5V uređaja i sklopova dobro će raditi na 4,5V, samo provjerite njihov pažljivo specificirajte i izvršite neko testiranje.

Umjesto 1N5817, bi li se umjesto toga mogao upotrijebiti [PMEG3020ER] (http://www.nxp.com/documents/data_sheet/PMEG3020ER.pdf)?Ima veću struju i manji pad napona (365mA)?I to je jeftino.Je li obrnuta struja prevelika?
#2
+14
Craig Trader
2009-11-13 10:54:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Trebali biste biti u mogućnosti koristiti isti krug koji koristi Arduino Duemilanove; shemu možete dobiti u PDF ili kao Eagle datoteke. Arduino dizajni licencirani su pod Creative Commons licencom Attribution-ShareAlike 2.5. Evo opisa mogućnosti napajanja Duemilanove:

Arduino Duemilanove može se napajati putem USB veze ili s vanjskim napajanjem. Izvor napajanja odabire se automatski.

Vanjsko (ne USB) napajanje može dolaziti iz adaptera izmjeničnog u istosmjerni tok (zidna bradavica) ili iz baterije. Adapter se može povezati uključivanjem 2,1 mm pozitivnog središnjeg utikača u utičnicu ploče. Vodiči iz baterije mogu se umetnuti u zaglavlja Gnd i Vin pin POWER konektora.

Ploča može raditi na vanjskom napajanju od 6 do 20 volti. Međutim, ako se napaja s manje od 7V, 5V pin može napajati manje od pet volti, a ploča može biti nestabilna. Ako koristite više od 12V, regulator napona može se pregrijati i oštetiti ploču. Preporučeni raspon je od 7 do 12 volti.

Priključci za napajanje su sljedeći:

  • VIN. Ulazni napon na ploči Arduino kada koristi vanjski izvor napajanja (za razliku od 5 volti s USB veze ili drugog reguliranog izvora napajanja). Napon možete napajati putem ovog pina ili ako ga napajate preko utičnice, pristupite mu putem ovog pina.

  • 5V. Regulirano napajanje koje se koristi za napajanje mikrokontrolera i ostalih komponenata na ploči. To može doći iz VIN-a putem ugrađenog regulatora ili se može isporučiti putem USB-a ili drugog reguliranog napajanja od 5 V.

  • 3V3. Opskrba od 3,3 volta koju generira ugrađeni FTDI čip. Maksimalno izvlačenje struje je 50 mA.

  • GND. Pribadače.

ah, nažalost to je put kojim sam sišao i nije mi uspio ...
Što je za vas propalo?
Ovo je dobar prijedlog, ali možda bi bilo bolje da objasnite kako točno arduino ploča automatski bira snagu, umjesto da samo kažete "idite pogledati njihovu shemu". Njihova shema nije toliko jasna i možda nije očito što funkcije različitih IC rade nekome tko ih prije nije koristio (točnije LM358D i MC33269D koji su, čini se, uključeni u odabir napajanja)
arduino krug je dizajniran za prebacivanje između vanjskog napona> 7V i 5V s usb-a. to ovisi o tome da je dolazni napon veći, dok sam pokušavao prebaciti između 5V i 5V.i završio sam samo pomoću prekidača ... heh.
#3
+10
Vineeth
2009-12-02 13:43:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pogledajte ORing MOSFET kontrolere poput LTC4412 ( http://www.linear.com/pc/productDetail.jsp?navId=H0,C1,C1003,C1142,C1079,P2220 ) i Maximov MAX5079 ( http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/4606). Nešto složeniji (i skuplji) od paralelnog korištenja dioda. Međutim, pad napona napajanja i rasipanje snage bit će minimalni.

Ako nastavite s diodama, imajte na umu da niti dvije diode nemaju potpuno isti napon naprijed. Dakle, tolerancije bi mogle funkcionirati tako da se krug napaja USB-om čak i ako je ATX priključen.

#4
+3
Seidleroni
2009-11-13 07:49:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ono što ćete možda trebati je priključiti USB napajanje kroz neku vrstu međuspremnika pomoću čip-a za odabir čipa ili slično. Zatim imajte AND ulaz koji ako vidi 5V i sa USB napajanja (prije međuspremnika) i 5V iz ATX napajanja, 1 i 1 = 1 (a odabiranje čipa obično je aktivno, što znači da će se '1' okrenuti ISKLJUČENO USB napajanje).

uredi: Nisam mislio na međuspremnik. Htio sam reći neki IC kako bi 'očistio' napon koji dolazi s USB-a. Zapravo bilo koji čip koji možete koristiti za napajanje i ima čip za odabir čipa

Ovo nije baš dobar način za to. Stvari poput međuspremnika uglavnom se koriste za logiku, a ne za napajanje. Kladim se da bi to uspjelo, ali vjerojatno ne za više od nečega malog poput 50 mA ili bilo kakvih ograničenja određenog čipa.
#5
-1
Nick
2015-03-26 02:35:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

mogli biste upotrijebiti Schottky diodu, a zatim dodati 5v pojačanu probojnu ploču kako biste vratili gubitak napona, zar ne? https://www.sparkfun.com/products/10968

Mislim da ste u pravu, ali mislim da je glavni odgovor već rekao - imate li što dodati što ranije nije spomenuto?
Ne spominje se probojna ploča da se povrati pad od 5v.To sam dodavao / tražio.Ja sam nov u svemu ovome ... I sam bih želio neke smjernice.
To je ... zapravo dobra poanta.+1 od mene.
MOSFET prekidač bio bi jeftiniji, manji i učinkovitiji
Ovo nije dobar dizajn, a dodavanje još jednog napajanja prilično je glupo.Pretvarač će također imati malo buke, što bi moglo biti značajno ako se radi o analognim komponentama.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...