Pitanje:
Održavanje lemilica
Jules
2009-11-05 08:45:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koliko često treba kalajiti svoje lemilice? Čini se da više ne podiže lem brzo; Moram ga držati tamo 10 sekundi prije nego što se otopi.

Taj zvuk kao da se vaše glačalo ne grije pravilno, a ne da imate prljav vrh.
Zapravo, nakupljanje oksida (posebno kod lemova bez olova s višom temperaturom) može se ponašati poput nedovoljnog zagrijavanja jer ometa protok topline od željeza do posla.
Dvanaest odgovori:
#1
+25
Amos
2009-11-05 17:46:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Puno jeftinija opcija od metalnih strugotina obloženih u fluidu je stavljanje čistača za posudu poput ovog:

Pan scourer
(izvor : hospitalitywholesale.com.au)

u malom spremniku, a pomoću njega očistite višak lema s vrha, čini se da obavlja razuman posao i ne hladi pretjerano vrh. Iako ni vi nemate koristi od fluksa kojim se prekriva strugotina.

(Savjet: vodite računa da čistač nije plastičan!) ;-P

Pazite da ne upotrebljavate jastučić za ribanje na bazi čelične vune, jer ćete oštetiti vrh lemilice i također postići brzu oksidaciju. Sigurno je mesing! Pogledajte ovaj: http://www.elexp.com/sdr_3460.htm, koji se isporučuje u ponderiranoj metalnoj posudi s gumenim dnom za 5,75 dolara, a zamjenska sredstva za čišćenje za 2,95 dolara.
I bakar dobro funkcionira.Pitam se o aluminiju, možda to ne bi bila dobra ideja jer je aluminijev oksid prilično tvrd.
Joj, elexp.com naplaćuje više za otpremu nego za proizvode, u tako malim količinama.Sparkfun nudi sporo jeftinu dostavu za iste stvari.
#2
+14
Craig Trader
2009-11-05 11:04:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Evo stvarno dobrog videozapisa i iscrpnih FAQ-a koji objašnjava sve o lemljenju (i kada i kako kositi željezo).

[EDIT]

Kao što je predložio @anddam, možda ćete htjeti pogledati YouTube video direktno, umjesto da u članku koristite ugrađeni flash video.

@anddam,, trebao si dodati svoj odgovor, umjesto da uređuješ moj, ali pustit ću ga da stoji.
Pa, prvo nisam znao za tu stranicu i palo mi je na pamet da je cijela poanta web stranice stvaranje boljih odgovora, a ne više njih.Hvala na izričitom spominjanju.
#3
+10
Adam Davis
2010-01-10 01:32:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Trebate kositriti lemilicu kad god bilo koji dio vrha nema sjajni izgled.

Flux je dobar limar, pa ako nemate limaricu za lemljenje, samo nastavite topiti lem. s fluksom na vrh gdje god nije sjajan i pustite da mjehurići fluks odradi svoj posao.

Ja koristim sredstvo za čišćenje vrhova od mesinganih jastučića umjesto spužve - voda će brzo nagrizati vrh, tako da sam potpuno odmaknuo od vlažnih spužvi.

Dodajem i malo lema na vrh svaki put kad ga postavim u postolje (i obrišem višak kad ga izvučem), ovo stavlja sloj lema vrh da ne oksidira u zraku dok tamo sjedi i čeka da ga opet pokupim. Kad je isključim, mrlja za lemljenje ostaje na vrhu i štiti je dugotrajno kad se ne koristi.

Od pokretanja ove tehnike godinama nisam morao potpuno prefinirati vrh, i moji savjeti ne razvijaju jamice i koroziju kakvu sam imao.

Imajte na umu da će se za lemljenje nekih stvari zagrijati malo brže ako na vrhu držite malo lema i dodirnete to na dio i pločicu od PCB-a - lemljena će mrlja učinkovitije prenositi toplinu nego što će to učiniti goli metal. Ako vrh ne drži lem, neće učinkovito zagrijati spoj.

#4
+8
Jesse
2010-07-15 16:08:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo će zvučati nekako osnovno, ali trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da moram povremeno izvući vrh iz glačala i očistiti utičnicu i stražnji dio vrha. Unesite tamo dovoljno hrđe ili drugog smeća i nikada nećete dobiti dobar prijenos topline od grijača pegle do samog vrha.

#5
+5
edebill
2009-11-07 10:32:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Znao sam obrisati vrh mokrom spužvom nakon svakih nekoliko lemnih spojeva. Definitivno ne želite da izgleda prljavo. Ovaj retinner može se koristiti ako stvari postanu jako loše (činilo se da se to dogodilo svakih par stotina zglobova). Ako to ne želite kupiti, gotovo isto dobro otapanje malo lema od smole jezgre na vrhu djeluje (ali dodaje vlastitu prljavštinu ...).

U novije vrijeme koristili mesinganu spužvu na lemilu s kontroliranom temperaturom. Uopće nisam trebao trbušiti. Ne znam je li to bolje željezo ili mjedena spužva. U međuvremenu, potpuno sam zaljubljen u to lemilo. Zagrijava se vrlo brzo, a zatim prestaje, a da se ne zagrije previše. Vrh ne pokazuje istrošenost, unatoč neznatnoj upotrebi. Jedna od najboljih kupovina koje sam obavio u ovom hobiju.

#6
+3
user483
2010-01-13 01:55:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako lem držite na vrhu, a on se ne topi, to je zato što 1) vrh nije vruć ili 2) stvarno je prljav. Obje stvari vrijedi provjeriti.

Ostali odgovori govore o nizu mogućnosti čišćenja vrha, sve dobre, sve ovise o vašem određenom savjetu. Poanta svih njih je ipak da ne želite postići napojnicu, želite je čistu i netaknutu, bez rupica ili ogrebotina, zato budite nježni. U gotovo svim slučajevima vrh će biti vruć kad ga čistite.

Trik koji sam naučio od zrakoplovne tehnike je da koristim puno lema kada čistim vrh, koristeći višak lema za gotovo 'isprati' s vrha. Flux ili kalofonija vaš su prijatelj koji pomaže u raspodjeli topline, ali ne ostavljajte je uključenu jer će nagrizati. Alkohol lijepo očisti kolofoniju.

Baš kao napomena, kupit ćete "flux", ali pripazite da je flux "kolofonija". Postoji mnogo vrsta fluksa, a ostale su neprikladne za lemljenje i glačanje. Mogli bi funkcionirati u kratkom roku, ali dugoročno uzrokuju beskrajne glavobolje s korodiranim dijelovima.

#7
+2
Leon Heller
2010-01-09 22:49:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Metcal preporučuje deioniziranu vodu na spužvi, ali ja se ne zamaram. Većina mojih uložaka traje nekoliko godina, što je dobro jer su prilično skupi.

Opskrbljuju mesinga sredstvom za čišćenje sa svojim novim sustavom MX-5000, pa je to vjerojatno stvar koristiti s drugim sustavima.

#8
+2
Wesley
2013-01-23 21:07:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Da biste produžili životni vijek vrha za lemljenje, svaki put nakon završetka lemljenja trebate kositriti željezno glačalo. Evo jednostavne metode:

  1. Obrišite fluks spužvom ili sredstvom za čišćenje lemnih vrhova
  2. Konzervirajte vrh svježim lemom.
  3. Vratite glačalo natrag na držač.

Na ovaj način možete zaštititi vrh od oksidacije.

#9
+1
Leon Heller
2010-01-09 06:23:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim Multicore Cleaner Cleaner. To je prah za lemljenje pomiješan s agresivnim tokom i vrlo dobro radi s mojim Metcal ulošcima kada trebaju kalajisanje. Samo gurnem vrh u sredstvo za čišćenje i obrišem ga spužvom. Čini se da se mojoj mački sviđa okus stvari pa je moram držati pokrivenu kad je ne koristim, inače je liže, što za njega nije baš dobro.

#10
+1
Jim
2010-01-09 20:57:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mislim da to može ovisiti o vrsti željeza / vrha koji imate. Imam keramički vrh, a upute proizvođača kažu da se za čišćenje ne koristi abraziv. Tijekom lemljenja koristim mokru prirodnu spužvu kako bih očistio nečistoće, a vrh kalajem prethodno odlijevanim lemom nakon svake upotrebe, kad se zaprlja, očistim ga prirodnom spužvom, a zatim ostavim da se ohladi. Kad se ohladim, koristim izopropilni alkohol i krpu za poliranje vrha. Obično bih ga čistio na ovaj način jednom tjedno, a glačalo koristim svakodnevno. Čini se da preko svega ova metoda duže zadržava napojnicu, a koristim istu već gotovo tri mjeseca i ne pokazuje znakove popuštanja.

Dakle, rekao bih da je prva luka poziva da biste saznali kako se brinuti za savjet, obratite se proizvođaču i pogledajte što oni preporučuju.

Usput, nemojte koristiti sintetičku spužvu, ona se topi!
#11
  0
JustJeff
2010-07-15 19:33:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ponekad kada je željezu potrebno dugo vremena da se lem otopi, problem je u tome što se oksidi nakupljaju u toplinskom spoju između grijaćeg elementa i vrha, smanjujući sposobnost elementa da vrh drži vrućim. To se lako može popraviti jednostavnim otpuštanjem i ponovnim zatezanjem vijka ili ovratnika koji drži vrh u kontaktu s grijaćim elementom.

Kod glačala s pištoljem obično postoje dva podešena vijka, po jedan za svaku nogu napojnica. U ovom je slučaju vrh element , pa oksidi predstavljaju električni otpor, ali to gotovo u potpunosti postiže isti nedostatak grijanja. Dovoljno je samo povući postavljene vijke na pola okreta i ponovno zategnuti da se toplina vrati na ovu vrstu željeza.

Naravno, ne škodi povremeno rastavljati te stvari i čistiti malom žičanom četkom. Za to koristim istu četku koju koristim za osvjetljavanje vodova i površina komponenata prije njihovog lemljenja.

#12
-3
binu
2015-11-30 04:00:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U većini ovakvih slučajeva navikao sam izvaditi iglu za lemljenje, pričvrstiti je na električnu bušilicu i oštriti glatkim brusnim papirom dok se igla okreće.

  • Omogućit će vam simetričnu, vrlo čistu točku igle.
Ne. Moderni vrhovi lemilice ovise o oplatama - ako iz toga uklonite netrivijalne količine materijala, ostaje vam samo jezgra jezgre koja će vrlo brzo oksidirati, što znači da ćete to morati učiniti za svaku upotrebu.
Da, slažem se.Ali čini se da je ploča već oštećena.Ako je nepce već oštećeno, davanje nove kupke za lemljenje nakon čišćenja rješava moj problem.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...