Pitanje:
Zašto otpor u ovom op-amp krugu?
Grumdrig
2009-11-16 03:43:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Evo sheme kruga za krug za ispitivanje odziva signala iz specifikacije za HA-5195 op pojačalo i izgleda kao neinvertirajući krug pojačala s pojačavanjem 5, plus otpor 200Ω između Vout i zemlje:

enter image description here

To je kanonski (pretpostavljam?) neinvertirajući krug pojačala s R1 = 400Ω i Rf = 1,6kΩ, plus otpor o kojem pitam.

Može li netko objasniti svrhu otpora od 200Ω?

Možda dati opampu fiksnu, poznatu impedansu?
Tri odgovori:
#1
+15
Kortuk
2009-11-16 04:14:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

To je vjerojatno otpornik opterećenja. Često op-amp krugovi imaju "opterećenje" postavljeno kao otpor.

Trenutni pogonski sklopovi op-pojačala mogu uvelike povećati njegovo neidealno svojstvo. Konačni dobitak postaje vidljiviji kad vozite više struje, zajedno s izlaznim otporom.

Pri simulaciji OP-pojačala uvijek biste trebali pokušati postaviti otpor opterećenja preko izlaza radi efektivnog opterećenja koje spajate do. Ako želite potražiti metodu da se učini nešto slično, dobar su primjer krugovi ekvivalent Theveninu.

Wiki Wiki je uključen ako netko to želi proširiti.

Drago mi je što to čujem!
#2
+13
endolith
2009-11-17 00:27:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Točno iznad tog dijagrama, u odjeljku NAPOMENE stoji R L = 200Ω. "R L " znači "otpornik opterećenja". Vidjet ćete da ga pokazuju i na svim ostalim dijagramima.

Ovo opcijsko pojačalo specificirano je za visokofrekventne video programe, a u tim slučajevima općenito imate ovakva opterećenja s malom impedancijom, tako da izvori i opterećenja mogu se podudarati kako bi se izbjegle refleksije sigurnosnih kabela.

U Preporučenim postupcima ispitivanja za operativna pojačala oni opisuju upotrebu otpora opterećenja pri mjerenju privremenih pojava odziva i imaju tablicu preporučenih vrijednosti za svaki dio (0,2 kΩ za ovaj dio). Pretpostavljam da na privremeni odziv velike brzine utječe opterećenje (ne radim s brzim stvarima), pa ga prikazuju u krugu kako bi prikazali stvarnu životnu aplikaciju.

Ukupni dobitak također će se smanjiti, jer je izlazna impedancija optičkog pojačala 25-30 Ω (kao što je prikazano na stranici 2 tablice), a maksimalna izlazna razina će se smanjiti, kao što je prikazano na slici 13. U napomene o aplikaciji, stoji:

Na slici 19. R IN je obično završni otpor ulaznog kabela i obično je 50Ω ili 75Ω. R M je odgovarajući otpor kabela koji se vodi, a R T je završni otpor pogođenog kabela. R T je ovdje često prikazan za izračun pojačanja dok je fizički postavljen na kraj kabela.

U ovom slučaju, R T je isto što i R L u podatkovnom listu. Dakle, prikazuje se "ovdje" zbog utjecaja na pojačanje.

Dakle, općenito pokazuju opterećenje u krugu da bi pokazali da su njihova mjerenja testirana u stvarnoj video situaciji.

Predložio bih vam da uredite moj post s vašim dodatnim informacijama. Vi vrlo dobro razumijete teoriju op-pojačala, nešto što rijetko više vidim kod ljudi.
#3
+3
stevenvh
2011-07-03 11:50:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Specifikacije testa uvijek detaljno opisuju uvjete ispitivanja i test okruženje, inače test ne bi bio ponovljiv s istim rezultatima. U ovom slučaju testna specifikacija očito kaže da opterećenje mora biti 200 \ $ \ Omega \ $.
Ali budući da su 1600 \ $ \ Omega \ $ + 400 \ $ \ Omega \ $ paralelne s 200 \ $ \ Omega \ $, stvarno je opterećenje 182 \ $ \ Omega \ $ i nije vjerojatno da je to ono što su željeli. Jednostavno su mogli koristiti 160 \ $ \ Omega \ $ + 40 \ $ \ Omega \ $ umjesto 1600 \ $ \ Omega \ $ + 400 \ $ \ Omega \ $, a imali bi točno 200 \ $ \ Omega \ $ bez potrebe za trećim otpornikom.

U testnom okruženju to nije toliko važno, ali u dizajnu za proizvodnju treći otpor bio bi dodatni trošak.

Slažem se da je netko upravo koristio uobičajenu konfiguraciju od 5x pojačanja, a zatim je dodao određeno opterećenje bez pretjeranog razmišljanja. Međutim, postoji jedna mala bora zbog koje se ovo razlikuje od upotrebe povratnih otpora od 160 i 40 Ohma, iako je vrlo malo vjerojatno da je to razlog u ovom slučaju. Ponekad pokušavate zadržati oba ulaza opampa istim impedancijama kako bi se uravnotežile ulazne struje pristranosti. U ovom krugu, minus ulaz vidi 320 ohma, dok bi u krugu otpora od 2 vidio 32 ohma. Opet, stvarno mislim da se to ne događa u ovom slučaju.
@Olin - U pravu ste, a za testni krug očekivali biste da su se toga sjetili, tako da neravnoteža impedancije ne utječe na mjerenje. Ali ne vidim ni 320 \ $ \ Omega \ $ na neinvertirajućem ulazu.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...