Pitanje:
Žičana u odnosu na čvrstu žicu
SaM
2009-11-24 05:23:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koje su prednosti nasukane i pune žice?

što bih trebao koristiti za izradu prototipova krugova?

@Brian - Oznaka 'početnik' poznata je kao [meta oznaka] (http://blog.stackoverflow.com/2010/08/the-death-of-meta-tags/) i ne smije se koristiti. Ovo pitanje vjerojatno ne treba biti CW, pa razgovarajmo u komentarima ako želite napraviti još neke revizije (koje bi ga mogle pomaknuti na CW).
Jedanaest odgovori:
#1
+34
todbot
2009-11-24 05:38:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čvrsta žica (24 kolosijeka) dobra je za upotrebu kao skakači u pločama za lemljenje. Pokušaj uguranja nasukane žice frustrira. Čvrsta žica drži svoj oblik, tako da žice možete usmjeravati duž staze, a one će tamo ostati.

Za sve ostalo upotrijebite namotanu žicu. Fleksibilan je pa je dobar za kabele koji se provlače između pločice i gumba / prekidača na kućištu, povezuju kablove između pločica ili u bilo kojem trenutku kada se fizički savija u žici. Mjerač 24 dobra je višenamjenska veličina i za nasukana.

#2
+23
Justblair
2009-11-24 05:36:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prednosti

Višestruko fleksibilnije,

nenamotano, lako za lemljenje, uklopit će se u ploču. Pokušaj umetanja nasukanih u ploču sličan je pokušaju guranja niza!

Više volim nenasukane, zapravo ovdje imam dobar savjet za jeftin izvor.

Kupi Solid Core Cat 5 ili 6 mrežnih kabela, nekoliko metara ide daleko ...

Skinite ga i dobit ćete 8 različito obojenih / označenih setova kvalitetnih kabela u 4 upletena para. Vrlo jeftino u usporedbi s kupnjom priključnog kabela u malim količinama i općenito bolje kvalitete!

Mislim da "Pokušaj umetanja nenasukanih u ploču kao da pokušavaš gurnuti niz!" zapravo trebao reći nasukan.
Nisam siguran na što mislite, nasukane je daleko lakše lemiti u projektima. Postoje određene situacije kada je nenasušeno lakše, ali nasukani dobiva bolji kontakt i bolje zglobove.
Cijeli odlomak kaže: "Ne-nasukani-Jednostavno za lemljenje, uklopit će se u ploču za kruh. Pokušaj umetanja ne-nasukanih u ploču sličan je pokušaju guranja žice!" To je kontradiktorno, ili se nenasukani lako može smjestiti u ploču ili je to poput guranja žice. Iz iskustva bih rekao da je nasukavanje više nalik guranju žice nego ne, otud i moj komentar.
žica u kabelima cat-5 je vrlo mala (možda 22-24 mjerača?). To je sjajno ako lemite, ali ako ga zabodete u ploču, vrlo lako iskoči.
Ispravljeni komentar koji nije nasukan, objavljivanje u kasnim noćnim satima nikad nije dobra ideja! Osobno sam smatrao da je upleteni kabel teže lemiti. Što se tiče iskakanja iz ploče, opet ne prema mom iskustvu.
#3
+10
jkopel
2009-11-24 10:15:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kao što todbot kaže, ako prototipirate na ploči, onda je čvrsta jezgra lakša. Osim što kada uspostavljate veze između ploče i nečeg drugog (poput senzora, Arduina ili druge ploče) žice imaju tendenciju da iskočite iz ploče. Rješenje je koristiti fleksibilnu užeđenu žicu za te vožnje i zalemiti po jedan klin iz muškog zaglavlja na svakom kraju kako biste napravili skakače. Kratki komad folije za skupljanje pružit će neko rasterećenje i spriječit će da se igle slome. Ove žice za kratkospojnike možete kupiti i unaprijed izrađene od adafruita ili sparkfuna, ali lako ih je izraditi.

Adafruit i Sparkfun imaju izvrsne kabele s iglama već na kraju. $ 7/100 prilično je jeftino - koristim ih kad god idem između ploča.
+1 za zaglavlja pribadača. Do kabela do njih također je lako doći ako imate izvor za neželjena računala jer su ih prepuni :)
#4
+9
Seidleroni
2009-11-24 08:20:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedna stvar koju nisam vidio spomenuto je da je veća vjerojatnost da će se puknuti čvrsta žica (kada se savije mnogo puta) nego da se ne nasuka.

Slažem se, ali pričamo puno o savijanju ... Mogu razmišljati o situacijama u kojima to može predstavljati problem, ali ne toliko u fazi izrade prototipa
Imao sam prekinutu žicu u digitalnom krugu, što sam izludio. Tri puta sam rastavio i preokrenuo cijelu stvar i problem se nastavio kretati.
Ne slažem se s ovim.Barem na lemnim zglobovima kroz provrte, upletena žica vrlo lako pukne ako se nekoliko puta savije unatrag i naprijed.
#5
+6
Jason S
2009-11-25 07:01:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Većina konektora dizajnirana je za upotrebu za upletenu žicu. Pogotovo se alati za prešanje često precizno obrađuju i ne garantira im se ispravan rad na čvrstoj žici.

Dobra poanta. Iako nije nemoguće stisnuti kabel s čvrstom jezgrom, čak i kada je učinjena posebna briga za oslobađanje od naprezanja, završetak može biti krhak ...
#6
+5
Craig Weimer
2010-04-08 05:09:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mislim, to 100% ovisi o projektu. Na primjer, pokušavajući zalemiti nasukane na diodu ... ili popnite diodu ili dobijete previše gnječenog vojnika. Kad koristim diode ... Uvijek koristim čvrstu jezgru ... isto kao i kondenzatori itd.

Nasukani djeluje kad se možete stisnuti na velike diode poput starih tipova germanija. No, novija High Output Dioda ne voli biti ugurana ... trebaju joj svi elektroni koje mogu dobiti.

Nasukani je za 'rukovanje' ili 'majmunski princip'. Ako planirate položiti žicu jednom i zaboraviti je na mjestu gdje dolazi do vrlo malo vibracija, tada je put solidan, varijansa se neće mijenjati s vremenom kako žica oksidira. Nasukani kabel zbog sitnih komadića zraka koji okružuju pramenove, oksidirat će mnogo brže, a za možda 3 godine bit će smeđe boje i nedostat će vodljivosti.

Isto je i s "kalajivanjem" na krugovima malih komponenata. Ne želite promijeniti ponašanje elektrona dok teku. Postoji razlog zbog kojeg smo se udaljili od limene žice koja se jako trošila do recimo 1985. godine ili tako nekako ... postala bi lomljiva i u puno slučajeva razgradila bakar, tako da biste dobili rupe između kositra i bakra. Ali još uvijek danas, profesori i inženjeri koji su stekli diplomu prije 1990. ili 1995. godine uče se da kalajisanje ima pozitivan učinak. Kao što je Marconi izumio Radio ili Edison žarulju. Oni to uče kao 'ispravno'. Postoji razlog zašto je Cu daleko od Sn. Germanij vs Silicij ... Sjećam se da se moj profesor mikroprocesora zakleo da će Germanij uživo izdvojiti Silicij kao poluvodič budućnosti. Tu smo s kalajnom žicom. Stranded vs Solid core aplikacije za žicu. Da je bilo bolje, tada bi moderni inženjeri inzistirali na kalajenom upletenom kablu ... ali znamo da više vole puristički bakreni kabel koji mogu pronaći za svoju primjenu.

Argumenti nasukanih vs čvrstih žila - Žičana žica dobra je samo za one primjene u kojima bi jake vibracije ispucale žicu s čvrstom jezgrom (nemam pojma što bi to bilo, žica bi morala biti napeta prilično čvrsto)

  • Puno rukovanja majmunski princip)
  • za industriju jeftinije instalirati i zaboraviti, postoji ogromno tržište za zamjenske LED diode za brodsku opremu zbog zastarjelih inženjerskih podataka POTREBUju žičane jezgre ... i inženjeri moraju koristiti stare Germanium LED-e kako bi mogli ispuniti ovaj standard ... (mahnite mojim čarobnim štapićem: "smiješno") Možda je ovo imalo smisla kad smo imali lokomotive motore koji voze čamce ... Jeste li u posljednje vrijeme bili na brodu, napravljeni su poput Rolls-a Royces ... isto kao i s automobilima ... kada ste zadnji put sjeli u novi automobil i pomislili, čovječe, nadam se da se drži dovoljno dugo da ga odveze s parcele?

  • Koliko je vibracija potrebno (čak i tijekom dugog vremena da se prekine žica od 24AWG?)

  • Mnogo savijanja naprijed-natrag ... kao što je instalirano na pokretnoj ruci ili tako nekako moj pokretni uređaj ... ali savijanje oko puno zavoja nije dovoljno dobro rješenje.

[Sjećam se studije o nasukanoj i čvrstoj jezgri oko koje bi se brže zagrijavalo i puklo kad bi se savilo na 45 stupnjeva, ali, zaboravljam kakav je bio out]

[CAT 5 se nalazi u zgradama od ... 1994/5 (ranije?), a sada ga je nakon 15 godina masovno zamijenio CAT 7 i vlakna. Da je nasukavanje bilo bolje, inženjeri bi ga odavno prebacili.]

Tehnologija razvodnih ploča - CAT 5 dolazi od 22AWG do 24AWG - 24AWG se čvrsto drži ako u rupe niste priključili kućnu žicu ;-P. Ili veća od 24AWG - poput žice od 20AWG stane u ploču, a 'elektronički' setovi dolaze s 20AWG i razvlače ploču. Iskustvo - nabavite novu ploču i utaknite žice različitih veličina u rupe i pogledajte koje će istezati rupe.

  • oh, dobro, ovaj se grad na MIT-u ovdje istrošio ... ali uživao sam čitajući odgovore ljudi ... i 'rat' se nastavlja nad Stranded vs Solid core ... vaš najveći suparnik SAE i ABYC vrlo su zastarjeli. .. kao što je UL ... i IEEE i ISO. Bili su sjajni dok su bili mladi, ali dobri poslovi stvaraju potrebu za sigurnošću posla i lakše je ići s onim što znaš, čak i ako to nije najbolji način. Na neki način to ima smisla.
Kakve veze s tim što je diplomac MIT-a ima _ išta?Je li to bio bestidni čep u pokušaju dobivanja glasova ili je taj dio informacija nekako potkrijepljen?
@Anthony Kako komentiranje odgovora 5 1/2 godine nakon činjenice pomaže tom odgovoru? Morate shvatiti da je u to vrijeme ova web stranica bila više socijalne prirode, a ovaj odgovor posebno pokazuje ton razgovora za koji je mreža StackExchange zaključila da je nepoželjan.Ostavite to kao nasljeđe tog vremena.
@JasonS Nisam to uopće smatrao razgovornim niti vrijeme s tim ima bilo kakve veze.To je bio očito komentar vrste "vjerujte mi jer imam vjerodajnice", čemu sam se obraćao.Ta vrsta logike prije 5 godina nije bila prihvatljivija.
'To je bio očito komentar vrste "vjerujte mi jer imam vjerodajnice", čemu sam se obraćao.'Ne slažem se s tom interpretacijom kao namjerom autora, iako vidim zašto ste je možda čitali na takav način.
Tip samo priča u načinu strujanja svijesti, kao što je ovo neka vrsta foruma na kojem dijeli svoje ratne priče.(puno elipsa, upotreba ascii emotikona, itd.) Svejedno više nije na web mjestu.
#7
+3
blalor
2009-11-24 19:27:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako kosite žicu na žice, to će raditi dovoljno dobro u ploči za ploču. To često radim dok izrađujem komponente (poput daljinskog senzora) i usput prototipiram / testiram svaki komad.

Ali zašto se truditi? Za tu vrstu posla, nenavojljena žica je jeftina, a ponekad dodatna krutost olakšava upotrebu ...
Govorio sam o daljinskom senzoru kao o gotovom proizvodu. Recimo da želim staviti fotodiodu i optičko pojačalo na protokoplovu, ali zatim priključiti tu komponentu u svoju ploču dok gradim veći sustav. Upotrijebio bih nasukanu žicu povezanu "trajno" s protokolarnom pločom, a drugi kraj bih limio za upotrebu s pločom za ploču.
Da, to bi bilo prilično razumno učiniti u datim okolnostima
#8
+3
bobdole369
2009-11-28 10:42:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Što se tiče mrežnih instalacija (kao što je CAT5 u zidu), čvrsta žica je pravi put, pod uvjetom da žica nije namijenjena za pomicanje, kao što je to u tvrtki B&M ili kući. U pomorskoj industriji za sve koriste nasukanu žicu, jer se i u mirovanju brod pomiče i savija.

Priključni kabeli izrađeni su od upletene žice koja je namijenjena za kretanje.

U osnovi je puno lakše prenijeti ploču čvrstom žicom, ali je lakše prototipirati (lemiti) nasukanim.

#9
+2
davr
2009-11-24 06:02:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovisi ... ako spajate 100 veza, stvarno želite koristiti upletenu žicu, jer je možete učiniti tanjom i fleksibilnijom. Ako je riječ o samo nekoliko veza, lakše se nositi s debljom nenavojnom žicom.

#10
+1
Elena Genuos
2014-08-11 18:43:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Za ukrcavanje na kruh koristim čvrstu žicu ili nasukanu s klinovima pričvršćenim na krajevima. Za ožičenje prototipa ploče gotovo uvijek nasukane jer je lakše usmjeravanje i prilično je jednostavno za lemljenje. U nekim okolnostima kada žica treba slijediti određenu stazu, krutina djeluje bolje jer drži svoj oblik. Kod lemljenja nasukane žice često je korisno prvo kalajisati kraj, a zatim ga pričvrstiti na komponentu. Kalajanje izloženih krajeva žice također će smanjiti oksidaciju. Postoji dobar razlog zašto je žica presvučena kositrom poželjna u nekim primjenama.

Također ako lepite komponente osjetljive na toplinu, možete upotrijebiti krokodilovu kopču da djeluje kao hladnjak.

Dobrodošli u EE.SE.Ovo je stranica s pitanjima na kojoj su odgovori važni korisnicima.Kao takvo, pitanje na koje ste odgovorili bilo je od prije pet godina i već ima mnogo odgovora.Odgovori na ta stara pitanja ponovno ih dovode u feed i gotovo uvijek ne nude ništa novo.
#11
  0
John U
2014-08-11 20:53:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Za izradu prototipova, čvrsti se materijal lakše ugura u ploče, kroz rupe na PCB-u itd.

U stvarnom životu to je kombinacija svih problema u svim ostalim odgovorima, a svaka vrsta ima prednosti & nedostaci .

Solid se široko koristi za telekomunikacije, gdje se instalira / postavlja nakon što & napusti i omota žicom, zalijepi ili zakuca u IDC terminal.

Solid se također koristi za fiksno ožičenje; prsten glavni u zidu vaše kuće, unutar cijevi u tvornicama / uredima itd.

Nasukani se koristi bilo gdje gdje se kreće ili vibrira; Automobili, zrakoplovi, električna mreža savijaju se na kućanske uređaje itd. Jer čvrsta žica bilo koje značajne veličine ne uživa kad se previše savija i puknut će / umoriti, obično na spoju ili konektoru.

U stvarnosti životne aplikacije morate biti svjesni prikladnosti metoda prekida / spajanja i činjenice da različiti konektori i procesi (EG lemljenje, omatanje) rade različito sa svakim tipom & ponekad su neprikladni. Na primjer, IDC terminali obično su dizajnirani za određenu vrstu jednožilne žice i mogu propasti s drugim veličinama ili s više žica. Suprotno tome, stezaljke za stezanje možda neće zahvatiti jednožilnu žicu ili kabel, ali će izvrsno raditi s višežičnim žicama.

Isto tako, lemljenje, lem može odvojiti niti višežicaste žice i učiniti da se ponaša kao čvrsta jezgra (IE postaje nefleksibilan, & može puknuti).

Često ove stvari nisu previše važne za hobi, ali mogu vas uhvatiti kad ste izloženi velikom lošem svijetu.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...