Pitanje:
Razina spremnika za vodu s mikrokontrolerom
mad_z
2009-11-30 17:00:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kako mogu izmjeriti razinu spremnika za vodu mikrokontrolerom?

Ovo nije vrijedno odgovora, ali moj prijatelj to je učinio za umjetnički projekt prije nekoliko godina. Svatko koga zanima rado bih vas predstavio i siguran sam da bi mu rado objasnio kako je to učinio. Njegov je projekt ovdje gotov: http://unixarts.com/sealevel.html Ovo je kombiniralo i pumpe i senzore i zahtijevalo je dovoljno preciznosti da se petlja gore-dolje bez previše iskrivljenja
Kad mikrokontroler prestane raditi - pod vodom je.
Trinaest odgovori:
#1
+23
Michael Kohne
2009-11-30 17:45:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pa, pod pretpostavkom da radite ovdje na zemlji (za razliku od orbite), možete koristiti plutajući senzor koji mjerite pomoću mikrotalasa. Pitanje je: Morate li znati točnu razinu ili vam treba samo neka vrsta putovanja kad dođe do visoke / niske?

Na temi "putovanje na određenoj razini" možete dobiti prekidače poput ovog - općenito plovak sadrži neku vrstu prekidača za prepoznavanje stava. Kad je razina vode niža, plovak završi s bočne strane, a prekidač je "isključen", dok podizanje razine prisiljava plovak uspravno, a time i "uključen". Često se koriste za sifonske pumpe. Prilično su pouzdani i s njima je vrlo jednostavno nositi se, iako morate biti oprezni da biste ih ispravno usidrili i morate biti sigurni da vam ništa ne smeta na putu.

Ako trebate znati stvarnoj razini, tada imate puno izbora, ali to je manje jednostavno. Možete koristiti nešto poput ultrazvučnog senzora (ultrazvučni snop koji puca od vrha spremnika da bi se odbio od razine vode).

Ovi momci čine indikatore razine za VELIKE spremnike koji se sastoje od plovka i vanjske težine spojene zajedno. Dok se plovak vozi gore-dolje po tekućini, vanjski se indikator prikladno pomiče. Mogli biste sagraditi nešto slično, bez ičega složenijeg od fotoćelija za očitavanje razine (ako je riječ o velikom spremniku ili ako želite puno granulacije, trebat će vam puno fotoćelija).

Alternativno, uzimajući ideju o plivajućem kablu, možete staviti neiskorišteni kotačić koji se pomiče kad god se kabel pomakne, a zatim na to pričvrstiti kodiranje. To bi vam omogućilo praćenje razine s prilično velikom preciznošću.

#2
+15
Evan
2009-12-01 04:59:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Znam da će knjiga koja uskoro izlazi Praktični Arduino uključiti projekt senzor dubine spremnika za vodu, koji koristi pretvarač diferencijalnog tlaka za mjerenje tlaka vode na dnu spremnika, a od toga izračunati koliko je spremnik pun.

Sheme su na gornjoj vezi, zajedno s vezom do izvornog koda na githubu.

(Cijela otkrivanje: Nisam povezan s knjigom, ali nekoliko sam se puta susreo s jednim od autora na našim lokalnim hakerskim prostorima.)

#3
+11
russ_hensel
2009-11-30 21:04:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Metoda koja mi se sviđa, ali nisam je probala je staviti dvije izolirane ploče u tekućinu. Nema vodenja, elektrolize, kontaminacije ....... Oni tvore ploče kapice. i koriste se u nekoj vrsti oscilatora (izbor ovisi o vama) Budući da je voda dobra dijaletra, frekvencija jako ovisi o količini vode između ploča. Izmjerite frekvenciju da biste dobili dubinu.

Možda ćete moći dobiti sličan rezultat primjenom izmjeničnog signala i mjerenjem struje kroz gornju granicu.

Pazite, to puno ovisi o dijalektričnoj konstanti tekućine. Ako se ne varam, kapacitivno osjetilo koristi se više za otkrivanje prisutnosti / odsutnosti nego za razinu. Čini se da otprilike svaka metoda s kojom sam se susreo ovisi o specifičnoj težini. Spremnike koji sadrže tekućinu promjenjivog sastava teško je regulirati.
Osjetnici razine tekućine temeljeni na kapacitetu najbolje rade na otkrivanju prisutnosti ili odsutnosti tekućine. Da biste očitali razinu vode, napunite / ispraznite ploče pomoću fiksnog otpora i izmjerite vrijeme. Kao što je gore spomenuto, dodavanje onečišćenja u vodu (poput soli) može prouzročiti drastičnu promjenu kapaciteta, a time i vaše očitanje za fiksnu razinu tekućine. Ako je tekućina koju mjerite homogena, to je mnogo manji problem.
Napravio sam dynatron oscilator s jednostavnom SMD zavojnicom koja je odzvanjala izoliranim pločama poput pretpostavljene russ-a. Sinusni val je izravnan u kvadratu, a neko drugi je brojao impulse u firmware-u, drugim riječima ono što je russ rekao RADI.
#4
+10
blalor
2009-11-30 23:35:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pomoglo bi više detalja, ali mislim da je ultrazvučna metoda ionako vjerojatno najjednostavnija, konceptualno (otuda i potreba za više detalja: -]). Sastavio sam senzor razine spremnika za loživo ulje u svom podrumu pomoću ultrazvučnog pretvarača MaxSonar. Prelazim na Parallax Ping senzor, čim ga uhvatim u ruke. Jedinica MaxSonar pokazala se pomalo bolnom; ispada da ima samo rezoluciju od jednog inča (2,54 cm), što je gotovo 7 litara u mom spremniku. Stavio sam MaxSonar jedinicu u PVC poklopac na vrh spremnika usmjeren prema dolje (izvan dohvata tekućine).

#5
+7
Some guy
2009-11-30 17:56:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedan od načina za to je postavljanje elektrode na dno spremnika usmjerenog na vrh, a fotodiode na vrh spremnika, okrenut prema LED diodi. LED će oslabiti voda u spremniku, morat ćete eksperimentirati kako biste utvrdili koliko. Također, najbolje je izvršiti niz brzih mjerenja i usredsrediti ih kada koristite ovu metodu.

čini se vrlo sklonim pogreškama, ambijentalnom osvjetljenju, prskanju itd.
#6
+7
John D
2009-12-02 00:45:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim jeftini senzor klina iz lokalne prodavaonice hardvera s foto tranzistorom da osjetim vodio indikator. Kad je ovo zalijepljeno za bok spremnika, osjeti kada se razina povisi iznad senzora i upozori nas na visoko stanje vode.

#7
+6
wackyvorlon
2009-11-30 21:03:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoji iznenađujući broj načina za provjeru razine. Postoje senzori koji koriste RF, šaljući impuls niz valovod i otkrivajući refleksiju s površine tekućine u spremniku. Tu su ultrazvuk, plutajuće cijevi, cijevi za mjehuriće, slavine za pritisak ... Metoda koja se koristi ovisi o veličini spremnika, sadržaju, okolišnom okolišu i ostalim čimbenicima.

#8
+4
ttt
2010-04-29 14:13:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iznenađen sam svim ovdje složenim elektroničkim rješenjima, koristio bih jednostavan potenciometar. Većina mikrokontrolera ima osnovni analogni i / p.

  + V ----- | | / \ / < ---------- > u analogni i / p \ | | ----- GND  

Upotrijebite standardni plovak ventila spremnika za vodu (možda ga već ima). Preostali problem je spajanje plovka s loncem kako bi se postigao maksimalan zamah (možete koristiti i klizač).

  | - | | | | o | < -------- Klizač. ||| ||| | | < -------- Spajanje. | ____ | (plutajuće) ---------- o ----- o < - Sidrište plovka. ----  
Kako osigurati da se lonac vrati u prvobitni položaj?
Težina plovka povući će ga prema dolje kad nivo vode padne ...
Nisam baš siguran u to.Pronaći ispravnu težinu plovka tako da pluta u prisutnosti vode i ispušta posudu u nedostatku vode nije tako jednostavno.Većina lonaca ima prilično veliko statičko trenje.Pretpostavljam da je to moguće, s obzirom na ispravnu mehaničku postavku.
Mnogi dulji lonci s klizačima imaju vrlo malo trenje (koriste se u mikserima s DJ vrhom i DJ palubama).Koristio sam klizač od 4 "iz kutije za bitove i isprobao ga s normalnim plovkom u spremniku za vodu. Čak je radio i na manjem plovku vodokotlića! Usput, upotrijebio bih fiksni otpornik u nizu s loncem, tako da čak i ako se kratki hladi u mokrom okruženju, neće premašiti izlaz priključka kontrolera (ili povući previše struje iz fiksnog Vrefa).U svom testnom postavljanju koristio sam 10k rezist sa 10k loncem.
Tijekom testiranja upravo sam upotrijebio komad savijene žice da bih se zakvačio za plutajuću ruku.U vodokotličnu cisternu ruka je od plastike četvrtastog presjeka, pa bi bilo jako lako izbušiti malu rupu za pričvršćivanje.
#9
+4
Evan Plaice
2010-11-07 08:59:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Najjednostavniji pristup

U kut spremnika postavite malu cijev promjera malo većeg od lopte za ping pong.

infracrvena LED dioda na jednoj strani cijevi i fotorezistor nasuprot LED diode (bušenjem rupe u cijevi koja je neprozirna ili postavljanjem s vanjske strane ako je prozirna). Vruće zalijepite električne dijelove da ih hidroizolirate i spustite ping pong loptu u cijev.

Kad se razina vode povisi ili spusti do te mjere da ping pong lomi infracrvenu zraku, znat ćete da je pogodila željenu razinu. To funkcionira ako vam treba samo diskretni (uključeni / isključeni) indikator razine.

Ovaj se sustav koristi i u paintball topovima dizajniranim da vam spriječe da usitnite kuglice osiguravajući da je cijela lopta prije pucanja u komori omogućujući elektroničkom okidaču da aktivira solenoid za paljenje.

Jednostavan je, učinkovit i zahtijeva malo ili nimalo kalibracije.

#11
+1
mazurnification
2010-10-06 16:27:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Još jedan pametan pristup: Iskoristite veću toplinsku vodljivost vode (tekućine). Ideja je imati temperaturni senzor i mjeriti razliku u njegovom samozagrijavanju kada je potopljen i na slobodnom zraku.

To je zapravo učinjeno u CHCH NewZelandu gdje se nalazim, ali nisam to učinio, mislim da je star oko 20 godina. Na vanjskoj strani spremnika bio je niz mnogih termista. Dakle, u redu je, tako da ćete dobiti moj glas.
#12
+1
Rikkitikki
2012-03-19 15:18:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Još jedno rješenje (nije predviđena igra riječi);

Upotrijebite potenciometar kako je gore predloženo. Normalno područje vrtnje je 270 stupnjeva. Priključite plovak na potenciometar pomoću kraka nosača. (duljina = 1 jedinica)

Između punog i praznog mjesta poluga nosača pomaknut će se za 90 stupnjeva.

ADC na PIC-u ima 256 ili 1024 koraka (da, nula je korak ).

Za jasnost ću upotrijebiti 256 koraka.

270 stupnjeva = 256 ADC koraka. 270/90 = 3 (jedna trećina raspona potenciometra)
255/3 = 85 ADC koraka

Programirajte neki kôd da označi točku od 0 stupnjeva (spremnik prazan) kad se pritisne gumb.

Ovo pohranjuje točku pomaka u PIC eeprom. Sada potenciometar ne mora biti točno na nuli, jer se ta kalibracijska točka može postaviti.

Pomoću trigometrije izračunajte tablicu pretraživanja (hint: php skripta) koja odgovara svakom koraku ADC-a.

Savjet: svaki ADC korak odgovara 90/85 = 1,0588 stupnjeva.

Da, trebali ste obratiti više pažnje na satu matematike. Glupo gubljenje vremena tada, nužno sada. angažirati mozak. naučiti trigonometriju. podučavati druge.

Skraćenica: Stari Arap nosio je tešku vreću sijena.

Hipontenuza je duljina kraka dohvatnika. Neka bude dugačak 1 jedinicu. Pregledna tablica tada daje postotak dubine spremnika. (pomnožite sa 100 naravno)

#13
  0
Rakesh
2013-02-24 12:33:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Molimo provjerite sljedeću vezu:

http://www.edgefxkits.com/contactless-liquid-level-controller

Mislim da može vam biti korisno.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...