Pitanje:
Otkrivanje svjetla LED-om
mad_z
2009-12-07 12:57:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kako mogu prepoznati svjetlost pomoću LED-a?

I ja sam se pitala o ovome. Možete li prikazati niz LED-a, a zatim otkriti dodir pomoću istih LED-a kako biste osjetili reflektiranu svjetlost prsta?
Pet odgovori:
#1
+40
JohnC
2009-12-07 15:26:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

LED je moguće koristiti i kao senzor svjetlosti, kao i kao emiter svjetlosti. U osnovi, obrnuto pristrani LED vodit će se kao kondenzator, ako je tada odvojen, punjenje će se isprazniti brzinom približno proporcionalnom svjetlosti koja ga udara.

To možemo koristiti s mikrokontrolerom - koristeći višestruko stanje sposobnost portova. alt text

Otpor bi trebao biti oko 100 ohma, ovo sam koristio samo s crvenim ledima - može raditi s drugima.

Upotrijebite sljedeću sekvencu:

  Postavi izlaz A visoko postavljeni izlaz Port B nizak // ovo osigurava da se led isprazni pričekajte 1mSet port A izlaz nisko postavljeni izlaz B izlaz visoki // obrnuto odstupanje i čekanje punjenja 1mSset port B kao ulaz // Priključak B je vrijeme ulazne impedancije s visokom impedancijom. Koliko dugo će priključak B očitavati nisko  

Duljina vremena ovisit će o količini svjetlosti koja udara u led.

Postoje nekoliko primjera za to na webu - navest ću ih ovdje kad ih ponovno nađem:

LED osjeti i prikazuje intenzitet ambijentalne svjetlosti

Crvene LED diode funkcioniraju kao svjetlosni senzori

Mult i-Touch Sensing putem LED matričnih zaslona - vrlo kul video

LED kao senzori

Vrlo jeftina senzacija i komunikacija Korištenje dvosmjernih LED dioda

Korištenje kapaciteta LED-a zaista je pametan način otkrivanja svjetlosti, a ovo je izvrsno rješenje ako imate mikrokontroler. Međutim, to djeluje jer je LED loša [fotodioda] (http://en.wikipedia.org/wiki/Photodiode) koja je samo mala fotonaponska ploča. Mjereći vrijeme smanjenja kapacitivnosti neizravno mjerite ovaj napon. Analogno rješenje također bi moglo pojačati ovaj mali napon, bez potrebe za obrnutom pristranošću (ali ponekad poželjno iz drugih razloga; vidi poveznicu).
Zašto i A i B ne ostaviti niskim za pražnjenje kondenzatora?
#2
+6
morgellon
2009-12-07 15:58:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Evo dobrog videozapisa koji opisuje kako se LED diode mogu koristiti kao svjetlosni senzor http://www.youtube.com/watch?v=VZUvoLDlMS0 Također je Forest M.Mims III napisao o jednostavnom projekti koji koriste LED kao senzore za dodir.

Također, pročitao sam da SMD LED diode bolje funkcioniraju kao svjetlosni senzori nego kroz LED diode ...

#3
+3
Daniel Tork
2015-07-07 15:53:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovdje je sklop koji koristi LED za otkrivanje svjetlosti iz obrazovnog kompleta: LED light detector

LED 0 omogućuje prolazak vrlo male struje pod utjecajem svjetlosti jer je njezin polaritet obrnut. Napravite je li zelena, žuta ili prozirna ili možda neće raditi (crveno). Tranzistori pojačavaju ovu struju tek toliko da pokreću normalnu polariziranu LED (LED 1). Možete prilagoditi osjetljivost dodavanjem više tranzistora, čime se postiže veće pojačanje, reagirajući na nižu razinu osvjetljenja.

#4
+2
Robin
2017-04-12 13:17:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ova web stranica: http://www.users.waitrose.com/~robinjames/LED_as_light_sensor/LED_as_light_sensor.html pokazuje kako se mjere razine svjetlosti pomoću LED-a i opampera, kako bi se dobio napon proporcionalan razini svjetlosti.Daje širok spektar čitanja i djela od potpune tame do pune sunčeve svjetlosti.Može se koristiti za napajanje ADC-a mikrokontrolera kao što je Arduino.

#5
  0
Vineeth
2009-12-07 13:07:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Fotoćelije su mrtav jednostavan način za otkrivanje svjetlosti. Njegov otpor varira proporcionalno količini svjetlosti koja na njemu svijetli.

LadyAda ima vrlo lijep opis fotoćelija, uključujući implementaciju Arduina: http://www.ladyada.net/learn/sensors/cds.html.

Pitanje je bilo o LED-ima!


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...