Pitanje:
Kako radi regulator napona LM7805?
joeforker
2009-12-08 03:22:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kako funkcionira većina IC-a regulatora napona? Jesu li isto što i priključivanje promjenjivog otpora i voltmetra i okretanje gumba dok ne dobijete željeni napon?

šest odgovori:
#1
+26
Jason S
2009-12-08 03:49:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Regulatori napona postižu "krutost" putem povratne kontrolne petlje, pri čemu "krutost" znači da velika promjena struje opterećenja uzrokuje malu promjenu napona.

I preklopni i linearni regulatori uključuju upravljačku petlju (povijesno analogno ... neki od novijih prekidača koriste digitalne upravljačke petlje) za podešavanje nekih parametara sklopa tako da izlazni napon ostaje konstantan u prisutnosti promjene struje opterećenja i promjene ulaznog napona.

U linearnom regulatoru parametar kruga je pogonski krug prolaznog tranzistora (koji stvara osnovnu struju za NPN / PNP tranzistor snage, napon vrata na MOSFET-u).

U sklopci regulator parametar kruga radni je ciklus preklopnih elemenata.

Dakle, postoje dva područja koja morate razumjeti ako želite ući u detalje o načinu rada regulatora:

  • dizajn topologije (postići potrebne granice struje / napona / itd.)
  • podešavanje upravljačke petlje + stabilnost
Pošao sam za osnovnijim opisom, vaš je opis vrlo pronicljiv.
#2
+15
stevenvh
2011-07-13 12:51:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Regulatori napona imaju tranzistor koji u upravljačkoj petlji može provoditi više ili manje, ovisno o potražnji, pa je to pomalo poput promjenjivog otpora.
Ova shema prikazuje osnovni princip na kojem je izgrađena većina linearnih regulatora:

voltage regulator

Zener dioda je inačica od 6,2 V, tako da čvor s oznakom "feedback" treba oko 6,8 V da bi Q1 radio. R1 + R2 dijele izlazni napon sa 2, tako da izlaz čini 13,6 V.
Ako bi izlazni napon porastao, Q1 bi počeo provoditi i povukao bazu Q2 prema dolje, tako da Q2 dovodi manje struje na izlaz i njegov se napon ponovo smanjuje.
Ako će izlazni napon pasti ispod postavljenog napona od 13,6V, Q1 se isključuje i putem R3 ulazni napon će Q2 dati dovoljnu struju da izlazni napon ponovo poraste.
Dakle, Q1 će pobrinite se da izlaz ostane na 13,6V.

Ovo je vrlo osnovno postavljanje, a stabilnost i regulacija vodova nisu optimalni. Integrirani regulatori napona dodati će dodatne komponente za povećanu (temperaturnu) stabilnost, ograničenje struje i zaštitu od pregrijavanja.

#3
+12
Kortuk
2009-12-08 03:37:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo je izvrstan način za razumijevanje teorije. Linearni regulator će koristiti tranzistor za snižavanje napona kao linijski otpornik (tranzistor se može modelirati kao promjenjivi otpor) s povratnom spregom mijenjajući svoj otpor da bi dobio vrlo pouzdan izlazni napon. Ova metoda ima vrlo malo šuma, ali općenito nije energetski učinkovita.

Stranica wikipedia nije upola loša da biste saznali više o njima. Prekidački regulatori koriste se metodom koja može biti i više kao pumpa za punjenje, iskorištavajući prigušnice koje mijenjaju napon za potiskivanje kontinuirane struje.

Uvijek sam vizualizirao buck / boost regulatore kao velike zamašnjake koje opterećujete s jedne i udarate s druge strane kako bi se okretanje odvijalo pravom brzinom.
nije loš način razmišljanja. Postoji milijun načina da se o tome razmišlja i više načina da se to primijeni, pa se razlikuje od osobe do osobe.
#4
+8
endolith
2009-12-17 21:48:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U osnovi, da. Postoji prolazni tranzistor koji se mijenja u otporu tako da izlazni napon ostaje konstantan. Ipak je poput promjenjivog otpora, a ne potenciometra:

variable resistor vs pot
(izvor: techitoutuk.com)

Količinu otpora kontrolira pojačalo s povratnom spregom. Prilagođava otpor tako da napon na izlazu bude konstantan, bez obzira na promjene napona izvora ili otpora opterećenja.

#5
+3
Trevor_G
2017-11-29 02:46:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pomaže li ovaj pojednostavljeni krug?

schematic

simuliraj ovaj sklop - Shema je izrađena pomoću CircuitLab

Specifičnosti internih elemenata u osnovi su gore navedene i objavljene su u tehničkim listovima.Ako ne možete prepoznati uobičajene krugove u stvarnoj shemi 7805 i otkriti detalje složenih unutarnjih sklopova, onda se bojim da je ovdje previše komplicirano za detalje.

Brojni su linkovi već navedeni u ostalim odgovorima i komentarima, koji bi vas ipak trebali dobro krenuti.

#6
-2
KPK
2014-07-03 18:52:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bitrex je dao opis interne funkcije LM7805. Mislim da je to daleko od stvarnosti. Ako bi netko naučio kako to radi, preporučujem da pročitate http://www.ti.com/general/docs/lit/getliterature.tsp?baseLiteratureNumber=snva512&fileType=pdf Roberta Widlara.A vi ćete pronađite referentni napon u zelenom okviru, identificirajte crveni okvir kao startni krug i termalno isključivanje, Zdiode u ljubičastom polju kao SOA zaštitu itd. Najljepši pozdravKPK

Dobrodošli u EESE.Ovdje pokušavamo izbjeći odgovore "samo na vezu", jer ako veza ikad pukne / umre, odgovor u osnovi postaje bezvrijedan.
Možete li ovdje sažeti članak ako sadrži nove podatke?


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...