Pitanje:
Kako mogu pretvoriti izlaz s trenutnog prekidača u impuls na pritisak i puls na otpuštanje?
noise
2009-11-17 04:07:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Naslov u velikoj mjeri govori sve.

Imam ideju isprobati krug diferencijalnog optičkog pojačala i diodni most, ali letim slijepo.

Također to pokušavam postići bez mikrokontrolera.

Između chiphackera i mojih pupoljaka @tcmaker imam gomilu potencijalnih rješenja. Simtirao sam par u SPICE-u i sigurno postoji neki potencijal, samo trebam vidjeti hoće li se spojiti s mojim zavojem. Hvala na odgovorima svima! Pokušat ću objaviti bilo kakva ažuriranja o svom napretku.
Evo jednog rješenja koje je napisao moj prijatelj, vrlo detaljno objašnjenje i uključuje shemu LTSpice. http://uptownmaker.blogspot.com/2009/11/pulses-on-pushbutton.html
šest odgovori:
#1
+8
English Dave
2009-11-18 02:43:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako želite lijepo analogno rješenje, postoji ovaj krug koji koriste simetri leta:

"Sorry, new users aren't allowed to use image tags"
(izvor: simprojects.nl)

Shema prikazuje raspored preklopne sklopke, ali može se lako zamijeniti trenutnom.

Svaki put kad prekidač mijenja položaj, kondenzator se mora napuniti i isprazniti. Za to vrijeme razvija se napon na kontaktima releja, zatvarajući prekidač. Nakon što se kondenzator napuni, relej se ponovno isključuje.

Više informacija ovdje: http://www.simprojects.nl/toggle_to_momentary.htm

Ovaj je pametan za upotrebu minimalnog broja komponenata, samo jednog kondenzatora i releja. Loša strana je što je relej prilično velik, ali izvorni uređaj za postavljanje možda će moći pronaći one manje ili one koji rade na isti način (možda će biti potreban dodatni otpornik da uspori vrijeme punjenja / pražnjenja kondenzatora)
#2
+8
endolith
2009-11-18 11:25:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

XOR gate:

alt text

Za to sam koristio NC7SZ58, koji je jeftin (0,04 USD), malen i ima Schmitt okidačke ulaze tako da su impulsi približno iste duljine (što se može postaviti pomoću RC vrijednosti).

Možda RC niskopropusni signal na oba ulaza, ali različite vremenske konstante, za otkazivanje?
#3
+6
jkopel
2009-11-17 11:14:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovisno o tome koliko želite uložiti u učenje, rješenje za debouncing, xor, flip-flop bilo bi najosnovnije. Ipak je 555 sjajan krug za učenje. Evo stranice koja prolazi kroz velik broj aplikacija za njega: http://www.kpsec.freeuk.com/555timer.htm

Ako potražite "Pokretanje ruba" ispod monostabilnog odjeljka, pronaći ćete ono što se čini rješenjem koje tražite.

Nemojte reći "sve treba raditi na uC", ali ja volim 555 i slučajno ih imam hrpu, hvala!
#4
+6
icabrindus
2009-11-18 05:05:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Možete koristiti jednostavna xor vrata i jedan od ulaza koji je izravno spojen na prekidač, dok drugi ulaz kroz R-C krug koji osigurava kašnjenje. Ovo dobro funkcionira kao "detektor ruba", ali ne donosi otkazivanje - ovo niste tražili :-). To je vjerojatno najjeftiniji način ako u svom dizajnu već imate neiskorištena xor vrata.

#5
+5
davr
2009-11-17 06:31:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dopuštati 555, ali odbiti mikrokontroler je glupo, možete dobiti mikrokontroler u istom ili manjem paketu od 555, a kao bonus možete izvršiti debountiranje u softveru, štedeći neke dodatne komponente potrebne za odbacivanje signal za 555. Ista stvar vrijedi i za D flip-flop i XOR gate ... to su 2 IC-a koja su vam potrebna, pored komponenata za odbijanje.

Koji je razlog zašto želite izbjeći mikrokontroler? Najjednostavniji su 1 USD, vjerojatno puno manje u velikim količinama. Ako je svemir, tu je 8-pinski TSSOP AVR koji je otprilike 3x5 mm, prilično malen.

Pretpostavljam da gospodin Noise traži od nas da mu pomognemo oko zadaće i da ne smije koristiti očito rješenje.
Najveći razlog je zato što pokušavam naučiti nešto o elektronici. Već sam to učinio u kodu na koji se mogu vratiti ako je potrebno ... i ne, to nije domaća zadaća, samo skromni zavoj za vlastitu zabavu i izgradnju. Hvala na odgovoru, daje mi smjer prema kojem moram raditi.
To je razumno, ako odredite da će u budućim pitanjima ljudi bolje razumjeti.
Također nije nerazumno izbjegavati mikrokontroler zbog stvaranja koda / održavanja / testiranja. To je nešto što mi je prošlo kroz glavu kao mlađeg inženjera, ali što sam vrlo dobro shvatio jer sam stekao iskustvo. Mentalitet "oh, možemo to učiniti samo softverski" može vas ponekad dovesti u probleme kad morate dokazati da će nešto uspjeti.
Pomalo sam zbunjen kako je korištenje minijaturnog računala i softvera za implementaciju jednostavne logičke funkcije "očito rješenje".
#6
+3
SiliconFarmer
2009-11-17 04:49:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Možda postoji način da se to učini pomoću 555 timera postavljenog kao jednokratni.

Jedan D flip flop i jedan XOR gate također će to učiniti. Točna logika prepuštena čitatelju kao vježba.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...