Pitanje:
Što biste željeli znati prije nego što ste započeli s mikrokontrolerima?
NeedTungsten
2009-11-16 01:05:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kada radite s AVR mikrokontrolerima ili Arduinosom, što bi vam, da ste to prije znali, uštedjelo puno vremena ili frustracije?

Zašto je ovo sad ovdje, pitao sam. izgled. Ah, Kortuk se igrao sa svojim oznakama. Puno hvala :-).
@RussellMcMahon, Nabacujem slučajne poruke kako bih ljude držao na prstima. Objavljivao sam komentar na preljev stacka i ovo je bilo najbolje ocijenjeno pitanje o arduinu. Htio sam to promijeniti iz pitanja o CW raspravi iz davnina.
@Kortuk - (1) Nadam se da će vam se svidjeti moj odgovor :-). (2) Mislim da je smiješno da je na ovo područje postavljen svjesnim djelovanjem, a zatim odmah zatvoren - s tim da je promotor bio jedan od bliskih :-). (3) Činjenica da je to bilo najbolje ocijenjeno pitanje o Arduinu govori nešto o onome što ljudi žele čuti. i, možda, sugerira da se tome ne bavimo dovoljno dobro. (4) FWIW početnik koji radi i osmišljava mnoge isječke koje sam podigao znatno bi poboljšao njihovu bazu znanja i podrazumijevanje stvarnog svijeta. Opasne stvari !.
Moj je odgovor bio gotovo 100% "specifična stručnost", iako u sažetom obliku. Proširite sve i dobili biste knjigu.
@RussellMcMahon, Nije bilo vrhunsko pitanje o arduinu, već samo vrlo staro pitanje koje je imalo arduino oznaku. Naletio sam na njega uređivanjem, slijedeći moju standardnu ​​metodu izbjegavanja radnje bez zastava zajednice, a zatim jer je naišao primljene zastave. Često nismo poduzimali akcije u vezi sa mnogim starim pitanjima dok ih netko tada nije označio ili ih iznio kao dokaz zašto bi još jedno loše pitanje trebalo ostati. Umjesto toga mogu ga zaključati, što bi mogao biti bolji izbor.
Sedamnaest odgovori:
#1
+18
bpijls
2009-11-16 04:13:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Za mene je obrnuto: volio bih da znam za Arduino i AVR prije nego što su me pokušali učiti elektroniku u srednjoj školi. Učenje zakona Ohma, a da nikada nisam vidio ili upotrijebio stvarni otpornik, nije bila lijepa vježba. Tada bi bilo idealno imati Arduino u blizini za poigravanje.

Zbog toga bih volio znati više o osnovnoj elektronici. Jednostavna pitanja poput: zašto bih se brinuo o struji? (jer stvari pušu ako ne budete) Zašto bih se brinuo o otpornicima? (isto ovdje i ostale stvari) Zašto bih se brinuo o kapicama? (svakojaki razlozi)

Sposobnost igranja s mikrofonima (i prženje ih pritom) dotakla me je većine ovih stvari, ali volio bih da sam ih prije naučio. (Valjda klasični problem s piletinom i jajima)

Vrlo dobro, vidio sam mnogo učenika koji tečno govore o tome kako dioda djeluje, ali je ne mogu prepoznati iz gomile komponenata
Wow ... pokušavaju vas naučiti osnovnoj elektronici, a da vam ne dozvole da se igrate otpornicima i kondenzatorima? Jesu li se barem poslužili analogom vode?
Vjerojatno su nam dopustili da se igramo s elektroničkim dijelovima, ali ne s onima koje kupujete, već s posebnim "obrazovnim" verzijama. Sjećam se da sam radio s obrazovnom pločom "binarne logike". Sve su komponente bile vidljive samo kao simboli s konektorima za patch kabele. Obrazovna vrijednost toga bila je samo računalna simulacija. Bilo bi zabavno kad biste se mogli poigrati stvarnim komponentama i barem steći ideju da sve stvari koje ste naučili negdje imaju stvarnu primjenu. A te su komponente prilično jeftine i lako dostupne umjesto "posebne i skupe".
#2
+12
Kortuk
2009-11-16 16:23:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Volio bih da sam znao da ću svaki sat matematike koji bih ikad pohađao koristiti više puta i više puta, i sigurno bih volio da sam malo više pažnje posvetio.

Volio bih da imao puno iskustva u programiranju i korištenju FPGA-a. Oni su novi val razvoja ugrađenog sustava i s njima imam samo osnovno klasno iskustvo.

Volio bih da sam naučen kako koristiti sve module mikrokontrolera u nastavi, prije nego što je moj šef očekivao da ću ih koristiti svima njima.

Svim silom želim da moj odsjek elektrotehnike na mojem sveučilištu započne nastavu dizajna prije završne godine.

+1 za "tečajeve dizajna prije završne godine" - retrospektivno, projekt svake godine ne bi bio loše.
da, učinilo bi mi čuda. U jednom sam projektu naučio više nego u bilo kojem drugom razredu.
Smatram da su matematika i drugi 'problemi' koji su bili izvan mene sada razumljivi ili izvedivi ili čak laki. To je ohrabrujuće kad se čini da toliko toga u mehanizmu ponižava :-).
#3
+11
Len Holgate
2009-11-16 17:55:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Volio bih da znam koliko je to ZABAVE :) Da jesam, počeo bih se igrati s tim stvarima puno prije!

#4
+7
Bitshuffler
2009-11-26 11:47:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Volio bih da imam jasnije razumijevanje bitova osigurača. Rano sam proveo pola svog vremena prestravljen da ću zidati svoj mega32. Oh, isto što se tiče serijskog IO-a.

Kao netko tko trenutačno provodi pola svog vremena prestravljen zbog postavljanja svog mega32-a, bio bih zahvalan ako biste mogli malo detaljnije objasniti ovo. : P
#5
+6
edebill
2010-04-29 00:37:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Volio bih kad bih znao koliko bi korisne bile pločaste škripce i stvarno dobra lemilica. Moja stanica za lemljenje Panavise Jr i Aoyue koštaju < 100 dolara zajedno, ali to su višestruko vratili čineći puno ugodnijim gradnju stvari.

Ne trebaju vam apsolutno, ali trebaju puno su bolji od ruku za pomoć i jeftinih lemilica od 15 dolara.

#6
+6
russ_hensel
2009-11-18 07:36:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mislim da je petlja arduinova supstituta za main u C. Stoga sam neke varijable proglasio na vrhu petlje. Loša ideja, oni se ponovno inicijaliziraju svaki put kad se završi petlja. Umjesto toga, deklarirajte se kao globalni prije bilo koje potprograma. Nije velika stvar, ali trebalo je nekoliko minuta da shvatimo što se događa.

#7
+5
Nikolaus Gradwohl
2009-11-24 10:32:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Volio bih da sam kao dijete imao arduinose i "tjerao stvari da razgovaraju". Sve bih automatizirao!

#8
+4
J. Polfer
2009-12-02 00:51:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Shema komunikacije CAN sabirnice i CANOpen.

Imate li dobrih poveznica?
@Johan - Iz mog odgovora možete reći da ne znam puno o tome. Na poslu imamo knjigu o CANOpenu koju koristimo s http://www.canopenbook.com/. Stranice wikipedije ne izgledaju loše. Ako prvenstveno pišete softver više razine, najvažnije je shvatiti da poruka ima 11-bitni ID i 8-bajtni segment podataka. Radit ću na projektu CANOpen u sljedećim danima / mjesecima, možda kasnije mogu dati više poveznica.
Zapravo polako radim na projektu sa sredstvima za učenje ovoga .... ovo bi bilo vrlo korisno (posebno projekti automobila)
#9
+4
Sketchy Fletchy
2009-11-17 10:14:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja sam s Kortukom. Volio bih da smo započeli jednostavne satove dizajna prije posljednje godine sveučilišta, ali posebno bih volio da smo u svojim predavanjima koristili ploču Arduino!

Koristili smo posebno konfiguriranu ploču dizajniranu na Sveučilištu Wollongong zasnovan na starom Motorola čipu, a sve programirano u asembleru putem nadzorne aplikacije. Muka u dupetu!

Naravno, sad potražim sadržaj tečaja za digitalni dizajn i svi oni koriste Atmel AVR čipove. uzdah

Volio bih i da imam više vremena za petljanje, jer to je najbolji način učenja!

Da, radili smo isti Motorola. Veliki je pomak prema ACVR-u unutar tinkerske / obrazovne zajednice u mnogim školama, ali mislim da su PIC-ovi iz Microchipa osobno bolji početni proizvod. Mislim da imaju širi spektar aplikacija, ali priznat ću da u aplikacijama male snage koristim MSP430 koje je stvorio TI.
Za naš grupni projekt treće godine izradili smo bežični uređaj za elektrokardiograme zasnovan na PIC čipu za prikupljanje podataka i izvještavanje RS-232 na računalo na kojem se pokreće glavna aplikacija. Ona koju smo koristili bila je sjajna mala jedinica (ne mogu se sada sjetiti specifikacija, već je prošlo neko vrijeme) i zaista mi je pružila ispravnu zahvalnost za Micro-ove u malim, složenim logičkim uređajima. : D
Zvuči kao izvrstan projekt za stariji dizajn. Spremam se promijeniti način na koji moja škola predaje PIC. Dobio sam nekoliko odbora za profesionalni razvoj i podučavat ću studente kako se rukuje s više sučelja.
#10
+4
Ponkadoodle
2010-06-26 07:19:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Volio bih da sam znao da mogu dobiti besplatne uzorke iz mnogih internetskih trgovina. Tada ne bih bio prisiljen birati na kojem projektu započinjem na temelju troškova. I ne bih se bojao kupiti komponente za koje nisam bio 100% siguran da bih mogao raditi.

Za kakve stvari možete dobiti besplatne uzorke? Imate li primjere dijelova koje ste dobili iz pojedinih trgovina?
@Grey: Pa, upravo sam dobio besplatni LCD od 2 x 40 od ​​Purdy Electronics. Tek sam nedavno otkrio cijelu ovu stvar s uzorkom. Evo mjesta na kojem se nalazi popis dosta dobavljača koji imaju uzorke programa: http://www.instructables.com/id/Free_Electronic_Samples/
#11
+3
thisismyrobot
2009-11-16 04:12:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pošteno sam koristio Arduino i volio bih da sam znao koliko je serijski IO bio težak na proizvoljnim pinovima. Na kraju sam se smjestio u biblioteci treće strane, ali trebalo je tjednima da dođem do te točke, a ni tada nije bio pouzdan.

#12
+3
ajs410
2010-04-29 03:12:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedna stvar koju bih volio da znam bolje je teorija analognih sklopova. 1 i 0 su jednostavni ... spojite pin 1 uređaja A na pin 2 uređaja B.

Butterworthov filtar višestruke povratne sprege propusnog opsega drugog reda ... ne toliko. A onda se morate brinuti o karakteristikama op-pojačala, poput toga stvara li kapacitivno opterećenje na izlazu u kombinaciji s izlaznom impedancijom op-pojačala pol koji čini da izlaz oscilira.

Ili recimo da želite poslati audio signal u slušalice. Morate pažljivo odabrati poklopac za blokiranje istosmjerne struje, jer će se on kombinirati s impedancijom slušalica i formirati jednopolni niskopropusni filtar. Odaberite pogrešnu kapu i kastrirat ćete bas frekvencije.

#13
+2
Jay Atkinson
2010-04-28 18:36:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Slično prihvaćenom odgovoru, volio bih da sam znao za Arduino prije. Bilo je nekih dizajna koje sam gledao po kući. Nemam problema s dizajniranjem vlastitih ploča s UC-ima, ali jednostavno nisam htio platiti troškove PCB-a u to vrijeme, a zatim montirati SMT čipove. Dakle, ti su projekti usput pali. Međutim, sada kad znam za Arduino i sve štitove za njega, još jednom ih razmatram.

#14
+2
Russell McMahon
2012-01-19 13:06:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovaj odgovor daleko je od strogog pitanja, ali u skladu je s većinom drugih odgovora - i trebao bi biti zabavan i koristan:

RS232 je naopako

Većinu svega što želite probleme će uzrokovati "granični uvjeti" - stvari koje se događaju kad stvari krenu ili se zaustave.

Uvijek inicijalizirajte svoje varijable. UVIJEK.
I vaši vektori prekida.

Mali endian.
Veliki endian.
Prvo visoki / mali bajt.
Lijevo podesite N bitova.

Preostale zastavice i dalje su postavljene kada je posao završen (npr. IRQ zastavice).

Stack overf
ck underflow.

RTS u odnosu na RTI

Watchdog what?

Jednostavni vremenski okidač s prekidačem u realnom vremenu koji izgleda poput punog RTOS-a, ali ga možete razumjeti i napisati dok krećete. Trivijalno i nevjerojatno.

Specifikacije pinova mikrokontrolera - Odnosi izlaz / izlaz. Vin ograničenja. Držači u blizini srednje ograde.

Uvijek definirajte sva stanja pinova pod svim uvjetima.

Toplinski otpor.

NIKADA ne dopustite da tjelesna dioda provodi (ili može dogoditi nekoliko uA ako stvarno morate) da će vam život biti dugačak na kopnu - čak i kad veliki sotone dolaze i kažu vam da će biti u redu i da ih MOŽETE sigurno koristiti za stezanje ulaza.

Apsolutni parametri i radni parametri u podatkovnim listovima znače potpuno različite stvari koje se NIKADA ne smiju koristiti naizmjenično (ili na barem ne prvo za ovo drugo) da bi vam dani mogli biti dugi ... itd.

V = I x R. V se ne događa ako se ja ne događa pa izvlačenje zaključaka iz V bez mene je besmisleno, ili još gore.

Hex Schmittovi pretvarači !!!! Božji dar za DIY digitalnu i analognu elektroniku. (74xx14, CD40106, ...).

CMOS logika !!!

Općeniti opseg opampa.

Nadmorska visina opampa - velika i mala.

Ispad regulatora napona - NA VRHU Vout min.

Regulator napona Ulaz min. Po potrebi.

Sulfatizacija olovnih kiselina. Ne dopustite !!!

Potpuna čarolija LiIon baterija, unatoč njihovim nedostacima.

Potpuna gadna šikanerija NimH baterija, unatoč njihovim ljepotama.

LSD NimH (ne, ne lizergična ...)

Podesiva granična vrijednost struje podesivi napon napajanja za život prototipa održavanje.

MOSFETI !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ma da

MOFET-ovi s niskim Vgsth i digitalna elektronika i velika opterećenja. Yee Ha.

MOSFET, 2-jelly-tranzistorski upravljački program vrata.
Zašto vam TREBA upravljački program gate-a.

Tantalni kondenzatori umiru umiru !!! (i imaju)

Ulazna struja curenja. Što je to?
Ulaz isključen?

Točnost / razlučivost / linearnost / monotonost / ...

Izohroni.
Asinkroni?
Ne, izokroni.

Asinkroni. 1 bit 2 bit 1,5 bit više.
Prvo LSB !. Prvi? DA! Početni bit, zaustavni bit, bit parnosti, prisilni paritet, nema pariteta, znate li je li paritet?
Uzorkovanje bita - sredina bita, uzorci po bitu.
Točnost s RC - apsolutna pogreška po kraju, dijeli se zanošenje (temperatura), rezonator, kristalni unutarnji sat - stari i novi.
Uvijek više !!!

Kristali se rasprskavaju na visokim g. / ili se samo zanose i skaču.
Ili se razbijaju.

Ljepilo za topljenje ne uspijeva. Stalno. Stalno ? Stalno ! Tjedni do mjeseci do samo možda nekoliko godina.
Silikonska guma koja otvrdnjava kiselinu je ne ne ne ne.
Termo ili električno provodljivi epoksid napunjen je s X - možete i vi.

Silikonska guma a kukurijek za početak kaže 50-50. Isprobajte, svidjet će vam se.

Zagrijavanje velike posude od smole od stakloplastike hladnog jutra može ubrzati, ali TAKO brzo ??? !!!!

Limeni brkovi.

Ako kažu ROHS, njihov čarobni stroj odmah će uočiti vašu nesukladnost.

Larn za lemljenje. Pa.
Imajte na umu da se lemljivost može vrlo jako razlikovati.
Loš lem je gubitak kalorija i ne vrijedi dijeliti svoj život s njim.
UVIJEK očistite / izbrušite golu ploču koja je neko vrijeme sjedila prije lemljenja - uštedeno vrijeme i stres mogu biti monumentalni.
Naučite NE NAS hvatati padajuće lemilice.
Naučite udarati padajuće lemilice dok ih hvatate za kablove, ako ih imaju.
Naučite ne ispuštati lemilice.

Nd2Fe14B magneti su izvrsna zabava, ALI -
Oni vam mogu učiniti vrlo ozbiljno ozljeda.
Dobar može izvaditi novčanik s magnetnim karticama na jednom uvezu. Razbijaju se iver i lako se lome.
Američki procesni jako su inferiorni po jačini polja od japanskih.
Osiguravaju do oko 0,5 Tesla preko zračnog zazora od približno polovine debljine materijala.
Magnetsko polje pada kao inverzni KVADRAT udaljenosti od jednog pola, ali uvijek su uključena dva pola pa izgleda kao 1 / d ^ 3 na daljini.

Puno više ... :-)

#15
+1
Connor Wolf
2010-08-05 15:46:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sve.

(Da, to je nerealno)

(Također, bolje).

#16
  0
XTL
2010-06-26 03:57:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Volio bih da znam koliko je jednostavno izraditi BSD programer i započeti. To bi uštedjelo puno vremena za lov na alat. Naravno, također bih volio da sam prije imao Bus Pirate-a :)

I još bih volio da znam odakle jeftino dobiti više čipova ( uključujući dostavu ).

#17
  0
Rocketmagnet
2010-08-03 21:40:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ono što bih volio da mnogi moji pripravnici znaju je koliko elektronika može biti teška i demoralizirajuća. Vidim da mnogi neinženjeri pokušavaju dodati neka bljeskajuća svjetla i senzore modnom projektu ili slično, ne znajući da idu u noćnu moru za otklanjanje pogrešaka.

Kad bih napisao knjigu o elektronici , Dao bih sve od sebe da uplašim ljude u poglavlju 1. Svatko tko je ostao vjerojatno bi mogao podnijeti otklanjanje pogrešaka.

Ne slažem se s ovim prilično snažno. Elektronika nije ništa demoralizirajuća od učenja pletenja ili sviranja glazbenog instrumenta. Ako želite nešto prilagođeno, a nemate strpljenja i raspoloženja za UČENJE umjesto da primijenite rješenje za rezanje kolačića, onda da, čeka vas malo bezobrazno buđenje. Krenite na SparkFun i uzmite nekoliko modula bljeskalice ako je to sve što vam treba, ali budite spremni ostati u granicama onoga što oni nude. Ne možete imati oboje. :-) Kao da kažem svojoj djeci ... za svladavanje većine stvari koje vrijedi naučiti bit će potrebna praksa i strpljenje.
Ne, elektronika se sasvim razlikuje od pletenja. Obje su teme teške jer im je potrebna vježba da biste se dobro snašli, ali vunasti skakač nikad misteriozno ne prestaje raditi kad odmahnete rukom blizu njega. Elektronika vas čeka cijelo 'drugo područje' zabave ', čak i ako ste vrlo iskusni. Bavim se tim poslom već 17 godina i stvari me i dalje grizu.
Suosjećam s prvim odlomkom, jer si hobist ne mogu priuštiti kvalitetne komponente i ispitnu opremu zbog kojih bi neke od mojih mnogih glavobolja nestale. Ali drugi je odlomak sasvim pogrešan
Pokušajte jednog dana pomoći gomili studenata mode s projektom elektronike. Onda ćete vidjeti.
Elektronika je jednostavna ako ste spremni raditi na njoj korak po korak. Lako ako ste spremni primijeniti logiku kako biste pronašli kako stvari stoje, a ne pokušati umjesto toga poželjeti da postanu onakve kakve želite. Otklanjanje pogrešaka je jednostavno. Stvarno. Jednostavno izvučete sve iwngs noge, dijelove tijela itd., A zatim obnovite zvjerčastog pomalo i vidite što će se dogoditi. Teško se događa samo kad je nedjeljiva cjelina - npr. Visokonaponski smps s povratnom spregom gdje svi moraju letjeti odjednom da bi bilo tko uopće mogao letjeti. Izrada bljeskalice ili zvučnog signala dresa obično ne zahtijeva tako zatvorenu petlju. Razbijte korak po korak i sve je u redu.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...