Pitanje:
Kako voziti motor bez četkica s Arduinom?
tuupola
2009-11-01 22:47:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Može li se motor bez četkica voziti izravno s Arduinom? Ili bih se trebao vratiti na upravljanje ESC motora bez četkica s PWM impulsima?

Možda biste mogli dobiti upravljački čip od starog DVD / CD-ROM uređaja.
šest odgovori:
#1
+14
Georgios
2011-01-01 22:08:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zapravo ponekad jednostavno MORATE napraviti vlastiti ESC. ESC-ovi koji se prodaju na proizvodu su "komercijalizirani" i imaju vlastite kontrolne kodove za RC stvari poput aviona, helisa, automobila ...

Na primjer, ponekad morate imati dvostruku bočnu regenerativnu kočnicu. Od leđa do zaustavljanja i od naprijed do zaustavljanja. NEMA RC ESC koji ima tu značajku. Ili imaju samo jednu regenerativnu kočnicu od naprijed do zaustavljanja ili nijednu. Ili će vam trebati BLDC za upravljanje senzorom, ali na tržištu postoji samo nekoliko senzorskih ESC-a, koji imaju samo (isto za uobičajene ESC-e bez senzora) ugrađene značajke koje vam nisu potrebne i nemaju neke koje vam apsolutno trebaju !

Dizajniranje vlastitog ESC-a savršen je izbor i mnogo je jeftiniji čak i od najjeftinijeg koji košta ogromnih 10 dolara.

Istina je da kontrolni kod i hardver mogu naštetiti ali nakon čitanja to je samo igračka.

Ovdje postoji dobar vodič o tome kako izraditi BLDC kontroler s arduinom pomoću 6 MOSFET-a i neke druge stvari koje možete lako pronaći na Jamecovoj web stranici (vrlo lijepo) Ovdje kupujem svoje stvari jeftino, ali spurkfun može biti lijepa alternativa ako ne pronađete senzore poput žiroskopa itd.

http://www.instructables.com/id / BLDC-Motor-Control-with-Arduino-salvaged-HD-motor /

vrlo lijep i lak za praćenje vodič. Pomoću ovog vodiča i gotovo bilo koje kombinacije regenerirane kočnice, koristeći otpor, namote motora ili punjač akumulatora možete proizvesti BILO KOJU snagu od niskih do ultra visokih ESC-a.

Korištenje MOSFET-a je samo igračka gotovo sve.

Problem je što ovim MOSFET-om ne možete upravljati vrlo učinkovito s MCU-om poput arduio ploče koja daje samo 5V, mislim da je napon vrata MOSFET-a za srednje napone prilično veći u rasponu od 16-30V lako. Dakle, morate upotrijebiti neki drugi tansizor da pojačate napon arduina.

Sretno.

#2
+10
jkopel
2009-11-02 07:47:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Svakako biste trebali koristiti ESC. Motori bez četkica najbolje rade kada se upravljaju sinusnim valom (ili što je moguće bliže sinusnom valu). Oni također zahtijevaju prilično točan i složen skup signala. Generiranje ispravnih oblika valova i vremena iz arduina bilo bi teško, a ako to zaista ne trebate, vjerojatno se ne isplati. Uvijek se možete dogovoriti za kontrolu ESC-a sa svog arduina, što će vam pružiti programsku kontrolu, plus učinkovitost i snagu ESC-a.

nitpick: Prema Wikipediji (http://en.wikipedia.org/wiki/brushless_DC_electric_motor), BLDC motori su optimizirani tako da najbolje rade kad ih pokreće preklopljeni istosmjerni: potpuno pozitivni, nevoljeni i potpuno negativni. Motori naizmjenične struje s trajnim magnetima su optimizirani na najbolje rade kad ih pokreće sinusni val; to je jedina značajna razlika među njima. Slažem se s vašim zaključkom: vjerojatno se isplati koristiti gotov ESC, umjesto da ga sami razvijete.
Kontroler na BLCD-u mogao bi vrlo dobro koristiti istu atmegu kao i arduino; tako da je prednost više predavanje problema s detaljima nekome drugome radi rješavanja; i predavanje zadatka komutacije na niskoj razini kako bi se arduinova atmega ostavila slobodnom za zadatke više razine.
BLDC motori koriste uglavnom kvadratni valni pogon na zavojnice. Na korisničkoj strani kontrolera (ESC) oni koriste napajanje istosmjernom strujom plus sve kontrolne signale koje ESC zahtijeva. Sinusni valovi ne sadrže.
#3
+6
Scott Murphy
2009-11-02 02:34:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Išao sam naprijed i nazad oko 30 minuta. Mislim da vjerojatno želite koristiti ESC ako to ne radite samo kao iskustvo učenja. Za pravilno upravljanje motorom povezalo bi se više resursa s vašeg arduina nego što sam mogao zamisliti opravdavajući. Uz to, ograničili biste odziv motora na adc anketiranje. Ne bih pomislio da koristim ESC kao vraćanje, to je način na koji bi to trebalo učiniti.

#4
+4
JustJeff
2010-05-28 03:28:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Budući da to nitko drugi nije rekao - ne biste mogli praktički pokretati motor izravno iz arduina jednostavno zato što AVR čip neće izbaciti dovoljno struje za napajanje korisnih količina energije.

Dakle, trebali biste u najmanju ruku stvoriti trofazni raspored H-mostova (čitaj: tri "polovična H-mosta") za pokretanje potrebnih struja, za što je potrebno šest digitalnih vodova za pogon pogonskih tranzistora.

Pod pretpostavkom da ste riješili ovaj problem sa sposobnošću pogona, a to nije trivijalno, tada biste morali ući u kontrolni kod. Ovi motori imaju rotore sa stalnim magnetima, tako da ne možete samo slijepo vrtjeti polje statora i dobiti korisni okretni moment. Morate znati orijentaciju rotora da biste održavali podešene kutove električne faze tako da postignete ujednačeni zakretni moment.

Dakle, kao što su drugi rekli, osim ako ne želite specifično iskustvo učenja, nema nečasti u samo kupujem ESC.

#5
+3
ppvi
2009-11-06 15:47:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mislim da bi to bila izvrsna vježba za učenje, ali ESC koriste povratni EMF za otkrivanje rotacije, iako za to možete koristiti optičke ili magnetske senzore. U osnovi morate generirati 3 AC faze i aktivirati / deaktivirati ih u pravom trenutku.

Brzinu rotacije magnetskog polja treba prilagoditi motoru, tj. ako želite ubrzati, polje mora raditi malo ranije i brže. Možete i razbiti, radeći i suprotno.

Za temeljito objašnjenje: http://www.embedded.com/columns/technicalinsights/196701832?_requestid=137540

Za praktični posao potražite ESC.

Prvo sam pomislio da su se ubrzanje i usporavanje postigli onako kako vi opisujete, vodeći i zaostajući u polju.ali tada sam pročitao da se ubrzanje uglavnom određuje naponom (iako ne vidim kako bi to moglo usporiti).osjećam se pomalo zbunjeno.radi li bilo koji od pristupa za ubrzanje?ima li razloga da više volite jedno od drugog ili ih miješamo?Hvala!
#6
+2
ElectroNick
2011-12-08 23:24:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Možete ga voziti izravno s Arduinom ako pod vožnjom ne mislite doslovno opskrbljivati ​​struju namotaja - bilo koji MCU bio bi previše preslab za to. Osim toga, Arduino može potonuti, ali ne i izvor struje, ali i jedno i drugo trebali biste za motor bez četkica.

Međutim, ako uz Arduino upotrebljavate vrlo jednostavan IC upravljački program mosta, možete implementirati gotovo sve funkcije ESC-a. Zapravo, ovisno o aplikaciji, možda vam neće trebati ni E * SC *, što znači da vam možda neće trebati kontrola brzine zatvorene petlje - ako opterećenje nije preveliko, možda ćete moći samo izvucite se s jednostavnim povjerenjem da će motor sinkronizirano reagirati s uključivanjem namota, a brzina promjena struje namota dolazi iz Arduina. Pogledajte ovu vrlo jednostavnu shemu upravljanja motorom bez četkica (BLDC) i Arduino skicu koju ćete možda moći prilagoditi za pogon vašeg motora. Taj se temelji na četverostrukom H-mostu SN754410NE koji je maksimalan na 750mA ako memorija služi.

Kôd nije previše trivijalan i koristi PWM za glatko okretanje, ali nije previše teško raščlaniti niti prilagoditi se vašoj aplikaciji. Stvarna skica Arduina za BLDC motor je ovdje.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...