Pitanje:
Kako mogu izmjeriti trenutni protok prema komponenti?
Len Holgate
2009-12-05 15:04:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gradim robota hexapod koristeći jednostavne servo-uređaje i pitao sam se koliko je izvedivo izmjeriti trenutni protok svakom servo-u (5-6V DC na najviše 0,25-1A (nisam pronašao specifikacije za još uvijek zaustavljena servo struja)) koristeći, recimo, ATMega168. Kakav bih sklop trebao izgraditi u nizu sa svakim servo vodovima kako bi mi dao korisno očitavanje? Pretpostavljam da bih dobio pad napona na ovom krugu, što će vjerojatno biti? itd.

Tri odgovori:
#1
+14
Kortuk
2009-12-05 15:56:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iskreno, ljudi često koriste otpor jednostavnog osjeta.

Postavite u seriju otpornik vrlo malog otpora (<1 ohm često) i izmjerite pad napona. To vam omogućuje praćenje struje motora.

Postoji mnogo mnogo algoritama za upravljanje motorom ako želite sami upravljati motorom, u suprotnom, ako mjerite samo kako biste znali trenutnu vuču, samo trebate biti sigurni da imate uzorkujte dovoljno često da biste dobili precizno mjerenje ili upotrijebite strujni krug s efektom niskopropusnog filtra (pobrinite se da napon baferirate).

OK, probao sam i to funkcionira u redu (uz jednostavan test s mojim multimetrom), jednostavan je za izvođenje i ne zauzima puno dodatnih komponenata ili prostora na ploči što je dobro. Moj plan je usmjeriti trenutni signal senzora sa svakog servo-uređaja u jedan od aktivnih low mux-a CD74HCT138E i pročitati ih tijekom ciklusa osvježavanja PWM od 50 Hz; pa sam pročitao povratne informacije o trenutnom izvlačenju servoa dok generiram PWM za njega ...
Imajte na umu da multimetri imaju ugrađeni niskopropusni signal. Možda ćete otkriti da vaš mikrokontroler prima manje vrijedne brojeve bez primjene jednostavnog niskopropusnog RC filtra.
To je dobro znati.
#2
+7
Jason S
2009-12-06 05:19:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Osjetnički otpor je dobar. Obično se postavljaju na visoku stranu kruga, tako da se povrat napona napajanja može dijeliti između izvora i opterećenja, a obično osjetnik osjetnika dimenzionirate tako da je dovoljno mali da ne utječe na krug, ali velik u usporedbi s pogreškama napona (tipični pomaci op-amp ulaza su oko 0,5-5mV). To je malo teže pojačati i prevesti u signal koji se odnosi na "zemlju". Pogledajte ove trenutne IC-ove za nadzor osjetila iz tvrtke Zetex (sada dio Diodes Inc) - prije nekoliko mjeseci morao sam dizajnirati trenutni sklop osjeta i oni su izgledali kao da najbolje odgovaraju (projekt je promijenjen tako da ga nikad nisam imao priliku koristiti).

Za raspored, pobrinite se da koristite pseudo-Kelvinovu vezu - spojite trenutne signalne vodove izravno na jastučiće otpornika (po mogućnosti unutarnje rubove jastučića) i nemojte upotrebljavati te tragove osjeta ni za što drugo osim za krug pojačanja. (Prava Kelvinova veza bila bi ista stvar, osim što bi joj bio potreban 4-terminalni otpor s 2 terminala za opterećenje i 2 senzorska terminala - to obično nije potrebno ako ne uđete u stvarno točne ili niske -otporni krugovi.)

Želio bih napomenuti, postoje op-pojačala dizajnirana za mnogo različitih stvari, imao sam prijatelje koji su napravili nešto slično, a to nije radilo, jer je njihov pomak op-pojačala oko 100mV, a nije bio op-pojačalo željezničke pruge. Inače, izvrstan dizajn. Nikad svjesno ne razmišljam o tome kako povezati osjetilne vodove, ali uvijek sam ih povezao s otpornim pločicama, glupom srećom ili nečim što mi je netko davno rekao, tko zna.
Izgled Kelvinove veze: http://imgur.com/gVrH1 .Izvor: http://focus.ti.com/lit/ml/slua366/slua366.pdf
Mislim da je ovo vjerojatno malo složenije (i očekujem točno) nego što mi treba. Budući da imam najmanje 18 servo upravljača koje želim izmjeriti, pretpostavljam da će broj komponenti i cijena biti preveliki ...
Vjerujem da Jason daje industrijski prihvatljiv odgovor, sve dok ne želite prodati uređaj, vjerojatno ste više nego u redu. Ipak bih predložio razumijevanje njegovog pristupa, jer je znanje o onome što radi daleko dragocjenije od provedbe.
trebate li mjeriti struju svakog? U svakom slučaju, neki od tih dijelova zetexa bili su oko 50c, mislim
Govoreći kao o nekome tko surađuje s mnogim majstorima, to je obično pitanje veličine, a ne trošak. Složenost i veličina rastu, bugovi rastu eksponencijalno, posebno u kruhu.
Kortuk, hvala, da, možda ću ići ovom rutom ako mi drugi način ne uspije.
Jason, da, koristim trenutno mjerenje kako bih mi rekao pod koliko je naprezanja servo. Ideja je da to mogu koristiti kao jednostavan mehanizam povratnih informacija. Vidio sam da su dijelovi Zetexa prilično jeftini, kad sam potražio nešto slično u DIP paketu, možda bih imao priliku za lemljenje, cijene su porasle. To su rekli, ako su pakirani za 8 sekundi u jednom DIP-u, to bi možda moglo bolje funkcionirati. Na kraju ću se možda igrati s oba pristupa. Hvala na informaciji.
Digikey prodaje one SMT adaptere (male pločice sa SIP pinovima) ako ste zabrinuti zbog brzog prototipiranja. Ako postavljate pločicu, ne bih brinuo o SOT23-ima; Prilično sam nespretna i mogu se fino nositi s njima. (TSSOP-ovi i 0402 komponente su druga stvar ...)
Ok, to je dobro znati.
#3
+1
davidcary
2010-09-09 19:32:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zvuči kao cool projekt.

Neki pokretači motora već mjere struju kako bi pružili "zaštitu od preopterećenja". Ako ne možete dodirnuti taj signal, postoji nekoliko načina za mjerenje struje. Započnite s najjednostavnijom i najjeftinijom metodom, a ako to neće uspjeti, isprobajte sljedeću.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...