Pitanje:
ARM Cortex-M3 razvojni alati?
mba7
2009-12-11 23:19:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Planiram preći na arhitekturu NXP Cortex M3 i pomalo sam izgubljen između postojećih razvojnih alata.

Keil je skup i ne znam isplati li se. Svatko tko je pokušao neki kompajler može dati bilo kakav savjet?

Pronašao sam ovaj kompajler http://www.code-red-tech.com/red-suite-2.php čini se dobro i nije skupo. Svatko tko ga je probao ili zna za njega može mi dati više informacija?

To je kompajler isporučen s LPCXpresso pločama i koristi gcc s Eclipse IDE-om. Alati Rowley CrossWorks puno su bolji.
U čemu su bolji? Pitam jer imam LPCXpresso ploču i čini se da alati dobro rade pa me zanima kako su ostali alati bolji?
Ne možemo li ovo napraviti CW?
Većinu mogućnosti trebalo bi preispitati 2012. godine jer Microsoft Visual Studio 2012 podržava ARM kao cilj 1. klase.
Za male projekte je probna verzija kompajlera Keil besplatna.
Trinaest odgovori:
#1
+17
Andrew
2009-12-14 05:05:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U posljednje vrijeme igram se sa STM32 (također Cortex M3) u slobodno vrijeme i koristim CodeSourcery distribuciju GCC-a, koja je prilično dobro funkcionirala.

Kolega koji je radio s ARM mikrofonima profesionalno mi je u prošlosti rekao da je zadovoljan IAR-ovim lancem alata, iako ne znam koliki je trošak niti kakva je podrška Cortexa.

IAR je tvrtka specijalizirana za kompajlere koliko znam. Koristim ih na poslu, imaju neke pogodnosti i nekoliko nedostataka. Smatram da je njihova podrška prilično izvrsna, koristimo MSP430, ali čini se da pokrivaju svaki procesor koji potražim.
#2
+16
Toby Jaffey
2010-07-02 05:06:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim CodeSourcery (Lite) unakrsne kompajlere za Linux za programiranje TI Stellaris mikrokontrolera. Oni rade s bilo kojim Cortex-M3. Potpuno su besplatni, s binarnim datotekama za Windows i Linux.

Evo kratkog recepta (Debian / Ubuntu) za instaliranje:

Preuzmite lanac alata ( bilo koja verzija će poslužiti, ali ja koristim ovu)

Instaliraj Java Runtime Environment (za prokletog instalatera)

 sudo apt-get install sun-java6-jre ia32- libs 

Instaliraj

 chmod 755 arm-2009q3-68-arm-none-eabi.bin./arm-2009q3-68-arm-none- eabi.bin -i konzola 

Dodajte direktorij bin cross compiler u svoj PATH

 echo 'export PATH = $ PATH: ~ / CodeSourcery / Sourcery_G ++ _Lite / bin / '>> ~ / .bashrc. ~ / .bashrc 

Za učitavanje koda i otklanjanje pogrešaka trebat će vam OpenOCD i gdb ili jedan od GUI-a.

Vi Također će trebati JTAG adapter.

Također koristim CodeSourcery alate u jednom od svojih predavanja, s razvojnim kompletom Stellaris LM-3s6965. Naša wiki (veza do lanca alata) nalazi se ovdje: http://claymore.engineer.gvsu.edu/egr326/LM3S6965#Toolchain:_Windows_and_Linux (Pogledajte i dolje upute za instalaciju MacOS X-a.) Komplet dolazi s vremenski ograničenim demo njihovih GUI alata, ali alati naredbenog retka nisu ograničeni.
#3
+9
ttt
2010-03-14 05:19:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Počeo sam koristiti jedan od ovih (MBED odbor za programere). Najveće prodajno mjesto za mene bilo je to što sam mogao kodirati na C ili C ++, izravnu vezu preko USB-a i glatko on-line razvojno okruženje (uopće nije potrebna lokalna instalacija alata!).

http : //mbed.org/

Pet minuta nakon otvaranja okvira, imao sam uzorak treptavog programa ('zdravi svijet' emmediranog svijeta) koji je izvodio sljedeće:

 #include "mbed.h" DigitalOut myled (LED1); int main () {while (1) {myled = 1; pričekajte (0,2); myled = 0; pričekajte (0,2); }} 

To je to! Iznad je kompletni program!

Zasnovan je na ARM Cortexu M3, brzom i dovoljno memorije za ugrađene projekte (100 MHz, 256 kB flash & 32 k ram). Alati za internetske programe imaju vrlo dobru biblioteku, mnoštvo primjera i vrlo aktivan forum. Dosta pomoći u povezivanju uređaja na MBED itd.

Iako imam dosta iskustva s ugrađenim sustavima (ARM 7/9, Renases M8 / 16/32, Coldfire, Zilog, PIC itd.), Svejedno sam pronašao ovo osvježavajuće jednostavan sustav s kojim se možete nositi, a ima ozbiljne sposobnosti.

Nakon što sam se u početku igrao s njim na osnovnoj ploči, kupio sam osnovnu ploču od ovih ljudi: http: //www.embeddedartists. com / products / lpcxpresso / xpr_base.php? PHPSESSID = lj20urpsh9isa0c8ddcfmmn207. Sadrži hrpu I / O uređaja (uključujući OLED za miniranje i 3-osni akcelerometar). Na istoj sam stranici kupio i jednu od procesorskih ploča LCPExpresso koja je jeftina, manje energije / memorije od MBED-a, ali savršena za manje poslove (još uvijek istrebljuje PIC / Atmega procesore). Osnovna ploča podržava LCPExpresso i MBED. Kupovinom procesorske ploče LCPExpress dobio sam i priloženi program za ispravljanje pogrešaka JTAG i izvanmrežno okruženje za razvoj (razvojni komplet zasnovan na GCC / Eclipse Code Redu). Ovo je puno složenije od internetskog razvojnog okruženja MBED, ali logičan je napredak nakon što ste stekli iskustvo s MBED-om.

Pozivajući se na moju izvornu točku, noite da je MBED kontroler mnogo sposobniji od LPCExpresso kontrolera, ALI je puno jednostavniji za upotrebu i učenje s njim.

Tu je i izvrstan gcc4mbed projekt Adama Greena koji vam omogućuje kompajliranje izvan mreže (na štetu veće veličine koda): https://github.com/adamgreen/gcc4mbed
#4
+9
old_timer
2010-07-20 05:32:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

code sourcery lite je dobar ili koristite emdebian. ili rolirajte svoje, prilično je jednostavno, osim ako vam nije potrebna puna C ili gcc biblioteka, to je još uvijek izvedivo, ali malo teže. u početku vam neće trebati kompajler sposoban za thumb2, palac će raditi dok tražite lanac alata koji vam se sviđa.

llvm je još jedan dobar (koristite clang, a ne llvm-gcc !!), znam da je strana ruke cijelo vrijeme sve bolja, verzija 27 proizvodi brži kôd od trenutnog gcc-a za određeni test. Pronašao sam grešku na strani palca prilikom rada na emulatoru palca (thumbulator.blogspot.com) koji je odmah popravljen. Najbolji dio o llvm je što je po defaultu višestruki prevodilac, nije potreban dodatni rad ili iskustvo u izgradnji. U sljedećih nekoliko godina vidim ih kako režu dublje u gcc i prolaze gcc radi unakrsnog sastavljanja / ugrađivanja.

Jednom sam isprobao crveno-kodni alat s pločicom lpcxpresso, krajnji rezultat je da sam definitivno nikad ne koristim kod-crveno i raspravljam hoću li dodati i crnu listu lpc. ymmv. Ako morate koristiti alat za plaćanje, išao bih s keilom samo zato što su kupljeni ručno, a dio paketa je rvct kompajler. Naravno, izvor izvornog koda također se plaća ako ne ispunjavate literatura ili ne želite dobiti podršku, jer je gcc i ima najbolju podršku od svih kompajlera. Nedugo prije kad sam ih mogao isprobati, metaware i arm alati oduševili su gcc što se tiče kvalitete proizvedenog koda. gcc gore i dolje neke verzije 3.x proizvode bolji kôd od 4.x, čini se da se ne poboljšavaju u svakom izdanju, ali jesu ili su možda izvornici koda nedavno dodali podršku za thumb2, što verzije 3.x ne / neću imati.

`Ako morate koristiti alat za plaćanje, išao bih s keilom samo zato što su kupljeni ručno` - Jeste li isprobali Keil kompajlere? Nisu me impresionirali Keil 8051 alati. Osjećaju se poput dinosaura u usporedbi s natjecanjem temeljenim na GCC-u ili paketom LLVM / Clang, IMHO.
#5
+8
Leon Heller
2009-12-18 01:26:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim softver Rowley za razvoj ARM-a i MSP430:

http://www.rowley.co.uk

Izvrsno je. Podržana je Cortex-M3.

Pokušavam s probnom verzijom i mislim da će to biti moj izbor.potpuno je dokumentirana i nije jako skupa (osobna licenca za 150 dolara)
Komplet alata Rowley izvrstan je, a podrška izvrsna.
#6
+7
stbtra
2010-12-01 04:49:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim program za uklanjanje pogrešaka Yagarto + Eclipse + J-link. (Gnu alatni lanac)

http://www.yagarto.de/

#7
+5
Nate
2010-07-02 04:37:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postigao sam prilično dobar uspjeh pomoću IAR lanaca kompajlera / otklanjanja pogrešaka za moj razvoj ARM-a. Oni nude relativno stabilne razvojne alate u kompletu s ugrađenim C ++ okruženjem (što se čini pomalo rijetko). - Ovisno o veličini baze kodova, nude i sjajne hardverske / softverske "KickStart Kits" s ograničenim verzijama njihovih alata veličine koda.

#8
+4
mikeselectricstuff
2010-12-01 05:23:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

IAR je izvrstan, a ako radite male projekte, postoji besplatno izdanje kickstart veličine 32K ograničeno. Nadogradnje veličine su, međutim, malo skuplje. Oni također dolaze s mnoštvom dobrih primjera projekata, obično nekoliko za svaku obitelj procesora.

Da, dobro su mi skratili školu, i dalje je bilo u tisućama nakon smanjenja cijene od 95%.
#9
+4
nemik
2011-06-29 01:56:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Proveo sam posljednjih nekoliko dana dobivajući CodeSourcery GNU alatni lanac u potpunosti postavljen za EFM32G micro na OS X. Vrijedilo je. U usporedbi s mnogim debagerima koji se temelje na GUI-u koje sam isprobao (uglavnom na temelju Eclipse); Makefile, GCC i GDB su ostvarenje snova; plus sve to radi s mog Linux ili Mac terminala.

Jedini dio koji je sranje je J-Link adapter ugrađen u ploču. J-Linkov Windows i Linux GDBServer program je zatvorenog koda. Još gore, verzija Linuxa PUNO je zaostala. Dakle, da bi GDB mogao raditi, moram pokrenuti Windows VMWare sliku čija je jedina svrha pokretanje GDBServera (jer je onaj Linux pokvaren).

A povrh toga što ne radi ispravno, J -Link-ov GDB poslužitelj zasnovan na Linuxu veže se na 127.0.0.1 i sluša SAMO pakete s tim kao dest; pa je potrebno petljanje s iptablesom i prosljeđivanje kako bi se povezao s udaljenog stroja. Smiješan; Segger se mora složiti.

Slažem se da je jlink kraljevska boljka na Linuxu, ali mislim da to možete učiniti koristeći LD_LIBRARY_PATH. Također biste mogli riješiti problem s vezivnom adresom, bilo pomoću SSH prosljeđivanja, bilo pomoću LD_PRELOAD ili slično za umotavanje mrežnih poziva i promjenu mrežne adrese. Ali žalosno je kad je s alatima koji su skupi teže raditi nego s jeftinim, poput ST-LINK-a, za koji su potpuno otvoreni upravljački programi prerađeni.
#10
+4
Timmmm
2014-06-12 16:26:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim QtCreator i GNU Tools ARM Embedded. Djeluje dobro.

Prednosti:

 • Potpuno besplatan (i otvoren izvor)
 • QtCreator je sjajna moderna C ++ IDE s dovršenim radnim kodom, hipervezama sa simbolima , refaktoriranje itd.
 • QtCreator podržava otklanjanje pogrešaka goli metal (da - možete grafički postaviti točke prekida, kôd koraka i pregledati varijable). (Zahtijeva JTAG ili SWD vezu do vašeg MCU-a, ali ovo nije bilo ni približno teško kao što sam mislio.)
 • Nije Eclipse ili se temelji na Eclipseu.

Nedostaci:

 • Podrška za Baremetal vrlo je nova i s njom sam imao dosta problema - prevladao sam na kraju uz izvrsnu pomoć autora na popisu za slanje QtCreator.
 • Možda malo teže za postavljanje od Keila ili crvenog koda.

Kad je sve ispravno postavljeno, mogu kliknuti za stvaranje točke prekida u svom kodu, a zatim kliknuti gumb "otklanjanje pogrešaka". Sastavit će se, bljesnuti, izvršiti i zaustaviti na točki prekida za otprilike 5 sekundi (i istodobno će vas razbjesniti ako se ikad bude trebalo vratiti na Arduino "IDE").

Radim na vodič za postavljanje ovog s drugim ARM čipom - nRF51822 na bazi Cortex-M0.

Vjerojatno vrijedi dodati malo više detalja o tome što vam se sviđa, nekoliko dobrih značajki itd. Kako bi odgovor bio korisniji.
Možete li ponuditi okvirne konture ??
#11
+2
BobEmbed
2011-06-24 13:07:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim CooCox alate, izvrstan je, ali besplatan za upotrebu, bez ograničenja veličine koda. http://www.coocox.org/

#12
+1
Chintalagiri Shashank
2013-01-27 01:30:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim arm-eabi-gcc i alatni lanac koji se s njim instalira putem pozivanja skripte za oružani alat. Scenarij postavlja okruženje za izvođenje golih metala na ARM-u. Njegov besplatni i otvoreni izvor, i sve to i pouzdano mi je uspio. Također sam za to koristio IAR, a zasigurno je bolji jer vam omogućuje mnogo prijatnije otklanjanje pogrešaka i rad na IDE način, ali u cjelini se ugodnije osjećam s gcc-om, ako ni zbog čega drugog jer ne moram nikome opravdavati trošak.

(Nikad nisam stvarno razradio kako koristiti gdb za bilo što, ali nikada nisam navikao koristiti program za ispravljanje pogrešaka ili ga ionako imati na raspolaganju, pa nisam siguran jesam li kvalificiran za prosudite taj bit.)

#13
+1
ITguy
2013-07-03 06:08:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim Emprog ThunderBench. Izvrsna je, vjerojatno najbolja koju sam ikad koristio.

Ono što mi se najviše sviđa kod nje je to što je, istovremeno, C / C ++ ARM cortex compiler, program za ispravljanje pogrešaka i IDE.

Izgleda kao još jedna kombinacija GCC + Eclipse.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...