Pitanje:
Mjerenje razine svjetlosti fotodiodom i ADC-om
wcmartin
2010-12-09 14:12:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pokušavam koristiti fotodiodu za mjerenje razine svjetlosti putem ADC-a na ATMega168. Kod mikrokontrolera radi ispravno (mjerenje vrijednosti na pinu i prijavljivanje kao svjetlinu led-a), ali imam poteškoća da fotodioda prijavi napon ovisno o razini svjetlosti.

Vidim da bih to mogao postići opcijskim pojačalom ( ovdje), ali volio bih da to mogu učiniti bez opcijskog pojačala, ako je moguće. Imam izvor od 5 volti i želio bih da fotodioda ispljune vrijednosti između 0 i 5 volti. Postoji li lukav krug koji bih mogao upotrijebiti u tu svrhu za koji nije potrebno pojačalo? Postavljam ovo pitanje jer bih želio znati kako upotrijebiti fotodiodu u tu svrhu (ne želim koristiti LDR). Hvala!

uredi

Ma da, evo lista s podacima o fotodiodi koju koristim.

Jedan odgovor:
stevenvh
2010-12-09 15:34:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Važna napomena Ovo je IR dioda: filtar za blokiranje dnevnog svjetla usklađen s emiterima od 870 nm do 950 nm . IR fotodiode obično imaju neprozirno crno pakiranje, dok su fotodiode vidljive svjetlosti u prozirnim pakiranjima. Možete potražiti fotodiodu (fototranzistor je još osjetljiviji) s krivuljom osjetljivosti oka. Sjećam se da sam ovdje koristio SFH3410 iz Osrama.

Tada su dobre vijesti: fotodioda ili fototranzistor djeluju kao izvor struje, pa je serijski otpor dovoljan da pretvori struju u napon. U vašem podatkovnom listu graf sa slike 3 je onaj koji vam treba. Obrnuta struja varira između 1uA i 100 \ $ \ mu \ $ A. Serijski otpor od 10 k pretvara ovo u 10mV - 1V. Mogli biste to povećati da biste dobili veći napon, morat ćete eksperimentirati s razinama svjetlosti i vrijednošću otpornika da biste postigli puni raspon od 5V. Također imajte na umu da je ulazna impedancija ADC-a paralelna mjernom otporu, smanjujući osjetljivost.

Grafikoni u nastavku su iz tehničkog lista SFH3410. Ako imate na umu da vam treba \ $ V_ {CE} \ $ od najmanje 0,5 V (desni grafikon), bit ćete ograničeni na 4,5 V izlaza iz napajanja od 5 V.

alt text


Daljnje čitanje:
napomena o prijavi SFH3410

Ovo je fotoprovodljivi način. Također može koristiti fotonaponski, u osnovi otvoreni krug, što opisuje veza OP-a. Fotoprovodljivost je brža jer relativno velika predrasuda "briše" ubrizgane nosače, ali i bučnije.
Nisam baš siguran da bi ovo uspjelo .. Ove fotodiode su vrlo osjetljive, no ako imate 100uA, imate puno svjetlosti. Što kažete na opseg nA, bilo bi teško bilo što izmjeriti.
@Frank - Koristio sam SFH3410 za mjerenje unutarnje svjetlosti. 10 luksa je već vrlo prigušena soba, 1000 luksa vrlo osvijetljena soba. (Mjesečina: 1 luks; izravno sunčevo svjetlo po vedrom ljetnom danu: 100 000 luksa.) Za područje nA ne biste mjerili samo malo, već i vidjeli vrlo malo :-)
@Frank - BTW, upotrijebio sam senzor za PID regulacijski sustav s konstantnim osvjetljenjem, koji je savršeno funkcionirao u rasponu od 5 do 1000 luksa koji je potreban za upravljanje proizvodima.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...