Pitanje:
Schottky tranzistor, niste sigurni da sam ga razumio?
user3073
2013-01-15 14:21:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dakle, pregledavao sam i pregledavao svoju knjigu Digitalna računalna elektronika i došao do ovoga ... Čini se tako jednostavno i razumijem "poantu" toga, ali Nisam siguran da točno razumijem kako to funkcionira.

"U Schottky-jevom tranzistoru, Schottky-jeva dioda usmjerava struju s baze u kolektor prije nego što tranzistor pređe u zasićenje."

Pretpostavljam da me ovaj dio zbunjuje iznad ^^^

http://en.wikipedia.org/wiki/Schottky_transistor

Iz onoga što skupljam Schottky Dioda ima prednji napon od .25 V ... Dakle, uzima 25 V iz ulaznog voda (dolazi s lijeve strane slike) i stavlja TO u kolektor ... Dakle, trebat će vam manje vremena da prekidač ... Jer u bazu dolazi 0,25 V manje? Ili dodaje kolektoru .25 V, pa kad se tranzistor uključi "već će malo prolaziti kroz njega (jer .25 V nije dovoljno za stvarno protjecanje kad je isključen?)?" Unos na Wikipediji zbunjuje. Osjećam se prilično glupo što postavljam tako jednostavno pitanje, hahaha.

enter image description here

Morate riješiti svoje pojmove o naponu i struji (napon ne teče). Također, jedinice razlikuju mala i velika slova, simbol za Volt je V (velika slova).
Jedna od prepreka koju sam morao preskočiti da bih razumio Schottkyjeve tranzistore je ta da je razlika između napona kolektor-emiter manja od napona baznog emitora u zasićenom tranzistoru. (\ $ V_ {ce} \ približno 0,2 V \ $, u usporedbi s \ $ V_ {be} \ približno 0,6 V \ $, provjerite u tablici preciznije vrijednosti.) Ovo je način na koji Schottky dioda uspijeva ikad biti pristrana .
@starblue, Samo da bih bio siguran da OP stekne prave navike, pojasnit ću da je simbol za volte velika slova "V", ali sama riječ * volt * nije napisana velikim slovom.
@The Photon Da, žao mi je zbog toga, pokazuje da nisam izvorni govornik.
@starblue, puno izvornih govornika engleskog jezika zapravo i to pogrešno shvaća.
Pa "volt" je dobio ime po [Alessandro Volta 1745-1827] (https://en.wikipedia.org/wiki/Alessandro_Volta).Da li je vlastito ime, treba li ga napisati velikim početnim slovom?"Hertz" je uvijek Hz ...
Dva odgovori:
Brian Drummond
2013-01-15 18:10:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Oli's answer is good on the mechanics of what happens : Without the diode, as increasing base current turns the transistor on harder, the transistor Vce falls below Vbe, until the transistor saturates at Vce=0.2 or even 0.05V.

And with the diode present, as Vce falls below about 0.45V ( 0.7V minus the diode 0.25V forward voltage) the diode will start stealing the base current, preventing the transistor from saturating. (I'm not sure why Oli says this occurs at Vce=0.7V, perhaps he was using an "ideal diode" in his simulation).

But what's missing is the why:

When a transistor saturates, the base region is awash with extra carriers, and virtually no collector potential (Vce close to 0) to attract them out of the base. Therefore when you switch off the base current, the transistor remains conducting for an appreciable period of time before turning off.

Preventing it from saturation in this manner (by removing the excess base current) means it can switch off much faster, while leaving the switch-on time unaffected.

Adding this hack to 74 series logic basically tripled its speed (74S) for the same power, or allowed significantly lower power (74LS) for the same performance.

Rekao sam da se to događa na oko 0,7 V, jer je ovo otprilike pad bazne emisije bipolarnog tranzistora. Napon Schottky diode naprijed je sićušan pri niskim razinama struje, kao u mojoj simulaciji, tako da ne dodaje gotovo ništa (ako je osnovni otpor niži, tada bi se pojavio pri nižem naponu kao što je 0,45 V koji spominjete). To možete vidjeti (dioda se počinje paliti na oko 0,7 V) u simulaciji u mom odgovoru.
U redu, tako da će za male suvišne struje Vschottky biti puno manji od 0,25V. Ali tada je Vbe više poput 0,6 V za dovoljno male struje. Ali oblik jednadžbe je i dalje Vce = Vbe-Vschottky i težit će prema 0,4 V kako se povećava ulazna struja.
Da, spomenuo sam to u drugom odlomku "kada napon kolektora padne ispod Vbase - Vschottky" (to bi stvarno trebao biti Vbase-emiter, ali podrazumijeva se tlo) Iako nije bio predstavljen kao formula, možda sam trebao napraviti ovo jasnije.
U redu, uredio sam odgovor kako bih uključio neko pojašnjenje.
Evo pitanja: Kako se to što se Schottky dioda ondje razlikuje od pukog izravnog vezivanja baze za kolektor? Ako biste to učinili, V_ce bi uvijek bio oko 0,6-0,7 V, što bi također zadržalo tranzistor u aktivnom području.
@Sauron: Ako bazu vežete izravno na kolektor, više nemate pojačanje; pretvorili ste tranzistor u diodu!
Oli Glaser
2013-01-15 16:25:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

What happens is:

As the base voltage rises, the transistor begins to turn on and it's collector voltage drops (assuming it has a collector resistor or similar current limiting element)

Normally a typical bipolar transistors saturation voltage is around 200mV or less. When the collector voltage, Vce drops below Vbe - Vschottky though, the schottky starts to conduct (now being forward biased) and the base current starts to flow through it into the collector. This "steals" current from the base, preventing the transistor turning on more and the collector reaching it's saturation voltage.
The system will reach a state of equilibrium, since the transistor can't turn on any more without it's base current dropping (you could see it as a form of negative feedback) and will settle just around Vbe-Vschotkky (e.g.~700mv-450mV as opposed to ~200mV)

So, to clarify things, the formula for Vce is:

Vce = Vbe - Vschottky

If we have this circuit and apply a ramped voltage from 0-2V:

Schottky Transistor

We get simulation results like this:

Schottky Transistor Sim

Note that when Vcollector drops below ~700mV, the Schottky begins to conduct and the collector voltage levels out at around 650mV.

If we remove the Schottky, then:

Simulation with no Schottky

We can see the collector drops all the way to 89mV (I used the cursor as it's hard to see from the graph)

Ova vrsta ima smisla ...... ali pretpostavljam da ne razumijem na što mislite, kad tranzistor "uključi", napon kolektora opada, kad tranzistor "uključi", ne bi smjelo teći puno napona kroz kolektor kroz emiter? Osim ako ne razumijem kako tranzistor radi .... ali ne dopušta li napon primijenjen na bazu napon kroz kolektor i van emitera? Pretpostavljam da me zbunjuje da bi, kada je tranzistor "uključen", zašto napon na kolektoru bio manji?
Pogledajte @starblue's komentar na ovaj - napon ne teče, to je potencijalna razlika između dvije točke. To je struja koja se povećava kad se tranzistor uključi. Za brzu analogiju vode; pomislite na bateriju poput pumpe, tlak koji stvara napon i vodu koja kroz cijevi teče struja. Tranzistor djeluje pomalo poput ventila u cijevi za kontrolu struje. Možda bih uzeo osnovnu elektroničku knjigu (Praktična elektronika za izumitelje je prilično dobra) i razradio prvih nekoliko poglavlja, a zatim bih se vratio na ovo.
Slijedimo iz analogije s vodom - otpor R2 je poput suženja u cijevi, stvarajući na njemu razliku tlaka (napona). Kako se tranzistor otvara / zatvara, razlika tlaka na njemu se povećava / smanjuje. Kada je tranzistor zatvoren, tlak / napon je * najviši * (bio bi pri punom tlaku pumpe jer ne teče voda) Kako se tranzistor otvara i voda / struja pada, tlak / napon na njemu pada, tako da pada tlak / napon na spoju R2 i tranzistora. Oprostite ako vas ovo više zbunjuje, samo pokušavam naslikati grubu sliku.
Mislim da to ima smisla, jer se tranzistor zatvorio, iza njega se gomila "Backpressure" zvanog VOltage, a kada se otvori, pritisak (napon) se oslobađa sve dok ne padne na .2v ili na bilo koji minimum. točno?
Brzo pitanje, međutim .... budući da je 12v na kolektoru tranzistora kad je isključen ..... zagrijava li to uopće tranzistor ... ili budući da ne prima struju pretpostavljam da nije važno?
@Sauron: Desno: 12V * 0 struja = 0 snaga, 0 toplina. 0,2 V * struja = malo snage, malo topline. Problem je _ tijekom_ prebacivanja: 6V * struja / 2 = snaga i toplina. Još jedan razlog za brzu promjenu: budite hladni.
Ok, ima smisla jer kad se uključuje ima punu struju, ali srednji napon na kratko vrijeme ......... gotcha.
Sauron - na vaš komentar o "povratnom tlaku": da, shvatili ste. Čini se da je moja slučajna vafla ipak bila od neke koristi ;-) @Brian's komentar / odgovor posebno je bitan u vezi sa stvarnim razlogom da se Schottky brzo prebaci (ne dopustite da se tranzistor zasiti) Plus (na njegov komentar iznad) zadržavajući tranzistor izvan "srednje točke" (maksimalno rasipanje snage) što je više moguće velika je briga kod dizajniranja digitalnih / preklopnih sklopova. Zbog toga ćete vidjeti na pr. modulacija širine impulsa (PWM) koja se koristi za prigušivanje žarulje umjesto postupnog uključivanja / isključivanja)


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...