Pitanje:
Kako modelirati bučnu Zener diodu u LTSPICE?
Paul Uszak
2016-03-18 03:51:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pokušavam simulirati generator bijelog šuma u stilu Zener diode. Idem s trenutnim pojačanjem, umjesto s tradicionalnijim pojačavanjem napona samo zato. Moj problem je što ne znam kako simulirati ponašanje diode, D1. Uz napajanje od 30 volti, nadam se da će 24-voltni Zener raditi u punom načinu lavine izbacujući cijelu hrpu bijelog šuma.

Koristim LTSpice, ali to ima samo modele za obrnuti napon proboja Zenersa. Prema tome, sljedeći krug proizvodi samo stalni istosmjerni napon na čvoru "šum". Kako mogu u potpunosti modelirati ovaj tranzistorizirani krug prikazan dolje? Je li to uopće moguće ili ga zapravo moram izgraditi i fizički izmjeriti buku? Moj je osjećaj da, budući da su deseci ovih dioda vjerojatno prodani širom svijeta, mora postojati podatak koji ne mogu pronaći. Tražim konkretne brojeve, a ne teoriju (ili bilo koji simbol integracije) koje mogu priključiti u LTSpice.

Zener + transistor circuit

Dopunski :

Stigao sam do dodavanja bijelog PP izvora buke od 1 mV (@ 1 MHz ???) ispred Zenera, sa opskrbom od 15-0-15:

Circuit + noise source

što izgleda kao da djeluje na sljedeći trag pri "šumu". To mi se čini kao možda kako bi se pojavio bučni kvar na diodi. Izgleda kao da je LTSpice postavio pojačanje napona od 100ish. Naravno, ovo je pomalo sporno bez bolje procjene stvarne razine buke.

enter image description here

Deseci zener dioda nisu mnogo u shemi stvari .. Prilično malo tržište!
Jedan odgovor:
Pigrew
2016-03-18 04:17:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Modeli začina uglavnom ne uključuju buku u privremenim simulacijama. Model "buke" u začinima koristi se samo u izmjeničnim izmjenama, gdje se snaga buke izračunava kao funkcija frekvencije. Dok je u modelu otpornička (Johnson – Nyquist) buka, poluvodički modeli često nemaju točne modele buke. Model začinske diode uključuje treperenje, ali ne i druge izvore buke.

U vaše svrhe, izmjenična analiza može biti dovoljna pod pretpostavkom da vaša dioda ima odgovarajući model, jer ono što želite jest vidjeti ima li buke gustoća snage je ravna. Ali, sumnjam da Zener model uključuje točne parametre buke. Model začina diode spomenut u ovom pitanju (EDZV24B) ne uključuje nikakve parametre buke (a to su parametri AF, KF i FFE).

Druga mogućnost (za privremene simulacije) je uključivanje izvori napona kontrolirani slučajnim brojem. Za opis korištenja ovog pristupa modeliranju buke, ovo web mjesto tvrtke Giorgio Vazzana ima dobre informacije. Da biste slijedili ovaj pristup, morate znati koliko buke možete očekivati. Također, privremena simulacija obično ne uključuje buku koju dodaje tranzistor.

Primjer izvora napona buke (s gore spomenutog web mjesta) je:

Vn 1 n1 dc 0V izmjeničnog napona 1mV (1 5us 0s 125m 0m)

Da, vidio sam to, ali fizički je izmjerio buku u jigu.Zar nigdje nema modela?
Pokušao sam umetnuti izvor napona između D1 i baze Q1, ali opet nemam podataka o skali signala.Ili će mi netko reći da AC Vpp ubacim tamo, ili ću jednostavno morati napraviti prokletu stvar.Čini se sramotom jer nije tome čemu simulacija?
Nisam vidio nijedan dobar model buke.Imajte na umu da će se buka od niskonaponskih Zener uređaja prilično razlikovati od buke od visokonaponskih uređaja za zaštitu od lavina.Također očekujem da postoje značajne varijacije između dijelova jer proizvođači ne kontroliraju buku.Vidio sam [Linear Technologies design note 70] (http://cds.linear.com/docs/en/design-note/dn70f.pdf) koji ima sklop s povratnom spregom za kontrolu amplitude šuma.
U Maximu postoji bilješka o primjeni koja sugerira da je * snaga * buke * zenera reda -90dBm.https://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/3469


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...