Pitanje:
Na koju Zemlju treba povezati šasiju: ​​opskrbnu ili lokalnu?
Mister Mystère
2015-06-05 22:24:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sumnjam u vezi uzemljenja uređaja i njegovog odvojenog izolacijskog transformatora. Razmotrite sljedeće pojednostavljene sheme; ovo je moja prva pretpostavka na koju zemlju treba spojiti svako kućište: spojite kućište uređaja na lokalno uzemljenje, a ne na opskrbno uzemljenje. Je li točna? Što je i zašto? Siguran sam da je to uglavnom povezano s aktiviranjem uređaja za preostalu struju kada se na kućištima pojavi struja kvara, ali nisam uspio doći do dna.

Ovo je također općenito pitanje, jer moram biti siguran da se izolacijski transformator može ukloniti (uređaj izravno spojen na napajanje) bez ikakvog ponovnog ožičenja: postoje dva slučaja, od kojih je jedan (br. 2) potpuno generički.

p> schematic

simuliraj ovaj krug - Shema stvorena pomoću CircuitLab

schematic

simuliraj ovaj sklop

Kontekst: Francuska i Belgija.

Kolika je duljina kabela na sekundaru izolacijskog transformatora?Je li neki transformator na strani opterećenja (upotreba linearnog napajanja)?
Mislim da nije, opterećenje se uglavnom sastoji od IT opreme (računala, monitora itd.) Zajedno s otpornicima snage preklopljenim relejima.Duljina kabela između transformatora i uređaja je oko 2 metra.
Uzemljenje nema nikakve veze s uređajem zaostale struje - koji će raditi sa ili bez uzemljenja kao da samo mjeri trenutnu razliku između opskrbe i povrata.Zemlja je za vašu vlastitu zaštitu: bez uzemljene šasije mogla bi postati živa i bez nezgoda dok je ne dodirnete.Zemlja osigurava da se šasija pod naponom "isprazni", što zauzvrat uzrokuje razliku između opskrbe i povrata, aktivirajući RCD prije nego što se spotakne jer ste ga dodirnuli (nadamo se).
Da, shvatio sam to, ali to je dobar podsjetnik.Iz tih razloga mi je potreban tamo, zajedno s odgovarajućim uzemljenjem.Želite odgovor?
Ovisi o namjeni izolacijskog transformatora.Koristite li ga za ispitivanje ili za izoliranje uređaja od poništavanja napona?
Dva odgovori:
asndre
2015-06-14 20:54:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

IMO, oba su slučaja netočna.

 • veza između distribucijske mreže davatelja kao dobavljača i kuće (kuće / zgrade) jer potrošač obično izgleda tako ( imajte na umu da bi barem jedan puni, odnosno L + N prekidač trebao biti instaliran nakon ulaska hranilice u kuću i prije vlastitog ožičenja / razvoda):

  enter image description here

 • po tome, uzemljenje vlastitog uređaja trebalo bi biti takvo (sjetite se, prije svakog kritičnog uređaja morate koristiti višepolni [L + N] prekidač, npr. xformer ili zavarivač jednostavni jednopolni [L] prekidač ako možete osigurati da se izravno ožičenje, tj. L do L, n do N, a ne L do N, odvija u svim slučajevima i vremenima):

  enter image description here

 • i posljednje, ako se odlučite za postavljanje izolacijskog xformera (iz nekih razloga koji nisu jasni iz pitanja), to bi moglo biti ako je udaljenost između ulaza dovodnika i mjesto je predugo za PE žicu da bi djelovalo kao ispravna zaštita, njegov slučaj (ako postoji) trebao bi biti uho thed (uzemljen) lokalno, kao i nova PE žica koja ide na aparat u novoj izoliranoj domeni (sjetite se, ovdje vrijedi i značenje prekidača L + N):

  enter image description here

Stoga je moj savjet za vas sljedeći:

 • pružiti uređaju električni utikač ožičenim L, N i PE (spojen za slučaj, ako postoje i provodni) krugovi;

 • pružite xformeru električnu utičnicu kompatibilnu s utikačem na uređaju, s PE-om povezanim s lokalno uzemljenim krugom- - na sekundarnoj strani (namot) i s električnim utikačem ili stezaljkama ožičenjem L i N, ali ne i PE, kompatibilnim sa utičnicom ili žicama na internom napajanju --- na primarnoj strani (namot)

Sretno.

PS Gore je povezano s TN-C distribucijskim mrežama tipičnim za većinu Europe, imo.

Hvala vam na ovom dobro napravljenom odgovoru (+1).U Francuskoj (i mislim da je u Belgiji) shema uzemljenja je TT.Jesu li moji slučajevi još uvijek netočni za ovu shemu?Kako biste modificirali svoj odgovor za TT (tada ću vam sigurno dodijeliti nagradu)?
Nisam upoznat s bliskim TT-om i sada nemam tehničku sposobnost crtanja slika (stoga mi je vaša nagrada nedostižna :-), ali želim dati vaše sljedeće dodatne komentare / savjete:
1) ako je vaš sustav jednofazni TT, uopće nema treće žice između dobavljača i potrošača, tj. Između njih postoje samo L i N žice.na obje vaše slike mora se eliminirati treća žica i svaki jednopolni prekidač mora se promijeniti u dvopolni.
2) jedina značajna razlika između TN-C (-S) i TT je u tome gdje N spojiti na lokalni uzemljenje: prije prekidača (kao što je tipično za TN-C) ili nakon (kao što je tipično za TT)čini se s gledišta potrošača (tereta).
U redu, čini se da kažete da je to ispravno za TT shemu sve dok je prekidač dvopolni.Imati ću na umu TNC shemu u slučaju da je ona primijenjena.Živjeli
3) odabirom odgovarajuće metode uzemljenja, razmislite sami što planirate zaštititi: operatora, opremu, mrežu i ostale korisnike na mreži?zatim odaberite odgovarajući.Nemojte se zbuniti ako vam davatelj usluga daje hranjenje na bazi TT-a, ali unutar vašeg odgovornog područja (zgrada / soba / laboratorij?) Trebate (stvarno trebate) još jedno.Ovdje zadatak diktira rješenje, naravno, tehnički i ekonomski.
4) razjasnite svoj zadatak (barem za sebe): koju udaljenost trebate prijeći (pretpostavljam da unutar jedne sobe / kuće postoji samo jedna točka uzemljenja i jedini PE krug koji se od nje distribuira u sve utičnice / utičnice, ali nau radnom dvorištu / hangaru / trafostanici postoji mnogo pristupačnih mjesta povezanih s konstrukcijom uzemljenja) i kako je teret električno povezan sa svojim kućištem (šasijom).
5) također razmotrite varijantu s izolacijskim transformatorom priključenim u neprovodnu (dvostruko izolacijsku kutiju).imo, to će rješenje biti vrlo fleksibilno i odgovarati vašim uvjetima.
Mislim da se sjećam da je TT obvezan u Francuskoj, ali pitam se je li to samo za glavnu opskrbu zgrade.Oprema koju tražim je laboratorijska oprema, koja uključuje napajanje grijača iz jedne faze.Što se tiče transformatora, za ovu vrstu napajanja rješenja s polica nisu dvostruko izolirana.Hvala na komentarima, zaslužili ste +50!
Autistic
2015-06-09 07:19:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Izolacijski transformator ima jedan od izlaznih terminala uzemljen na vašoj shemi To znači da snaga zapravo uopće nije izolirana ALI vaš prekidač curenja zemlje će raditi AKO izolacijski transformator držite izoliranim ne uzemljujući nijedan njegov izlazni terminal I želite rad curenja zemlje, tada možete uzemljiti središnju slavinu putem otpornika. Ako spoj središnje slavine nije prikladno dostupan, tada će dva otpora jednake vrijednosti postići željeni rezultat nauštrb većeg izvlačenja snage. Otpornici bi trebali omogućiti najmanje 30 mA da protok ako je bilo koja linija neispravna prema zemlji, pa će doći do normalnog rada prekidača istjecanja zemlje

Dobre ideje (+1).Odsutnost tačaka na kraju rečenica otežava praćenje odgovora, a ponekad je i dvosmislen;svakako biste ih trebali dodati za druge čitatelje.Što je s glavnim problemom o tome koje tlo treba spojiti na šasiju?Možete li kopirati moju shemu i izmijeniti je radi ilustracije?


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...