Pitanje:
Čemu služi priključak za uzemljenje na analognom osciloskopu?
David Brown
2010-10-17 05:07:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Upravo sam kupio svoj prvi analogni osciloskop (GoldStar OS-7020A) i primijetio da na prednjoj strani ima priključak s oznakom "zemlja". Čemu točno služi ovaj priključak?

Mislio sam da bi mogao biti za priključivanje kopče za uzemljenje za sonde koje nemaju nijednu, ali postoje dva kanala i samo jedan priključak za uzemljenje, pa sam nisam siguran. Je li to jednostavno zbog pružanja prikladne zemaljske veze za druge uređaje?

Mogu li, na primjer, na to pričvrstiti svoj antistatički remen za zapešće? Bi li osciloskop morao biti uključen da bi to uspjelo? (Ovdje je početnik elektronike, pa molim vas oprostite mi ako je ovo glupo pitanje.)

GoldStar OS-7020A

Oh, i nije ograničen na analogni opseg, moj digitalni opseg ima utemeljene sonde.
Od svih odgovora još uvijek ne vidim dobar razlog zašto postoji određeni terminal za tlo na nekim opsezima.
@Cybergibbons - Ne postoji "Jedan odgovor" zašto. Doista, jedino što se definitivno može reći je "Netko bi to mogao poželjeti, a to je jeftino dodati".
Pet odgovori:
Thomas O
2010-10-17 05:14:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Većina osciloskopa ima sigurnosno tlo. To se spaja na uzemljenje na utikaču, a također i na kućište. Razmišljamo ako pogrešno ožičite, najgori slučaj da se spotaknete na GFI / RCD, umjesto da se šokirate ili oštetite instrument.

Kako je osciloskop obično stolni instrument, on nije izoliran od mreže. Možete koristiti izolacijski transformator, ali to se ne preporučuje, jer uklanja ovu zaštitu ostavljajući zemlju da pluta.

Tektronix prodaje osciloskop koji ima potpuno izolirane ulaze, ne znam ni za jedan drugi model . Značajno je skuplje dodati izolacijski krug velike brzine. Obično to znači da cijela analogna i akvizicijska strana moraju biti izolirane.

Uzemljenje uvijek treba biti povezano s masom vašeg kruga ili ćete se ponašati neobično. Vjeruj mi. Satima sam promatrao trag pitajući se odakle dolazi buka, samo da bih ustanovio da nisam pravilno spojio tlo.

Govorite li o uzemljenju olova na samoj sondi? Znam da to treba spojiti na masu kruga, ali mislim na zasebni priključak za zemlju ispod CRT zaslona (barem na GoldStaru).
Oba; utičnica za uzemljenje spojena je na sondu za uzemljenje i uzemljenje. Svi bi trebali biti isti.
želite da je uzemljenje sonde povezano s nečim što je dobro uzemljenje za signal koji sondirate. Mislim da ako na prednjoj strani opsega postoji uzemljenje, to bi bilo referenciranje napajanja ili drugog instrumenta poput generatora signala koji bi mogao imati izolirani izlaz.
U redu. Pretpostavljam da je moje glavno pitanje mogu li na to spojiti svoj antistatički remen za zglob i ako da, moram li uključiti opseg da bi bio učinkovit?
Sve dok je uključen u električnu mrežu, uvijek bi trebao biti na zemlji. To možete testirati multimetrom i testom kontinuiteta.
Ne bih na njega spojio antistatičku traku. Tada je cijela poanta narukvice usmjeravanje visokonaponskih statičkih šiljaka oko osjetljive elektronike, zašto biste je namjerno usmjeravali kroz opseg?
Zato sam prvo pitao. Mislio sam da bi to mogla biti samo prikladna zemaljska veza posebno za takve stvari.
ono što koristim je antistatička prostirka koja ima utikač za uzemljenje do utičnice. Konektor na prostirci ima dodatna 2 ulaza za banana utikač za uzemljenje drugih uređaja, tu se remen za zglob uključuje.
Ako vam to ne smeta, možete i otvoriti opseg i vidjeti točno gdje je povezan (okvir, utičnica, razvodnik ...). To će odgovoriti na većinu pitanja.
Naravno da neće štetiti ni provjeriti priručnik i sheme opsega ako ih imate :)
Nikada ne biste trebali spajati antistatički narukvicu izravno na tlo! Uvijek mora postojati impedancija u nizu s remenom. Statička * disipacija * nije isto što i statička * kratka spoja *. U proizvodnim okruženjima u kojima sam radio često postoji dodatni 1 megohm između konektora remena i zemlje - to je i dalje više nego dovoljno za ESD kontrolu, a također sprječava da remen predstavlja potencijalnu opasnost (bez namjere igre riječi) ako je unutarnji otpornik postoji u remenu ne uspije.
@Madmanguruman - Koliko vrijedi, većina antistatičkih traka koje sam vidio već su visoke impedancije. Namotana žica s kojom dolaze je nekoliko stotina kΩ, barem za one koje sam izmjerio.
Inače, svaki opseg koji sam ikad vidio ** je mrežno izoliran unutarnjim napajanjem. Iskreno rečeno, neizolirani osciloskop mogao bi prikazati 120 V ili 240 V na terenu opsega ako jednostavno zamijenite vruće i neutralne spojeve, i preplašio bi me.
Nadalje, nisam previše siguran o čemu govorite s izolacijskim transformatorom. Sve čine ** sigurnijim **, jer ne postoji način da se šokirate kontaktom bilo koje točke na instrumentu i zemlje. Jedini način na koji možete nanijeti mrežu preko tijela je kontakt s obje strane izolacijskog transformatora. Pod pretpostavkom da se ne durite unutar instrumenta objema rukama, dobar izolacijski transformator jako otežava ozljeđivanje, jer kontakt bilo koje točke unutar uređaja, čak i ako je to visokonaponska tračnica, neće dopustiti * * struja koja teče ..
Poznajem brojne ljude koji rade na cijevnim pojačalima (šine od 500 V!), A ** uobičajena je praksa ** stavljati ga na izolacijski transformator da bi na njemu radio. Uklanja zemaljsku stazu, pa ako slučajno dodirnete unutarnju točku, ona postaje lokalno tlo i nećete biti ozlijeđeni. Naravno, to je pod pretpostavkom da imate vrlo mali izolacijski kapacitet. S visokofrekventnim stvarima kroz izolirani transformator može se spojiti dovoljno struje koja će vam dati lijepe trnce.
U svakom slučaju, dao sam vam -1 za (netočne) komentare o mrežnoj izolaciji i korištenju izolacijskog transformatora. Zapravo imam nekoliko strujnih kabela s odsječenim klemama kako bi mi omogućio da koristim unutarnji transformator snage kao izolacijski transformator siromaha. Potencijalno je opasno, ali djeluje.
Inače, sve što vas GFCI štiti od kvara * na uzemljenju * na ** neizoliranom ** odjeljku napajanja. Svaki kvar ** nakon ** napajanja samo će pregorjeti osigurač uređaja i možda emitovati čarobni dim.
Kevin Reid
2016-04-02 05:58:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čini se da svi postojeći odgovori ovdje odgovaraju zašto se želite spojiti na masu osciloskopa, a ne zašto bi postojao odvojeni terminal na zemlji, stoga se ne osjećam loše o objavljivanju sljedećeg dijela spekulacije :


Prisutnost uzemljivača je (pretpostavljam) naslijeđena značajka koja proizlazi iz povijesti ulaznih veza osciloskopa. / p>

Nekada davno koaksijalni kabeli i konektori nisu bili tako česti i jeftini, a frekvencije od interesa bile su niže. Osciloskopi su imali terminale za pojedinačne žice ili čepove za banane, kao što su vezni stupovi na ovoj jedinici:

Heathkit IO-12

Kasniji razvoj bio je koaksijalni konektor SO-239 ili “UHF”. Jedno od svojstava ovog priključka je da može prihvatiti čep od banane. Stoga, ako opseg ima priključak SO-239 uparen s uzemljenom utičnicom za banane, može prihvatiti ili koaksijalni ulaz ili utikač para-banana-čepovi. Primjer takvog opsega je BK Precision 1431; zabilježite priključak i priključni stup u gornjem desnom kutu, sa središnjim rupama iste veličine:

BK Precision 1431

Evo nedavnog primjera takvih veza (ne s osciloskopom) koja se zapravo koristi iz jednog od videozapisa Davea Jonesa (EEVBlog). (Ovo je pomalo glup primjer, jer je kabel koji koristi zapravo koaksijalan na drugom kraju, ali vjerojatno je bio zgodniji od iskopavanja adaptera. SO-239 / PL-259 prilično je neobično ako niste radioamater-amater.)

Two banana plug wires inserted in a SO-239 and binding post.

Stoga pretpostavljam da ta značajka jednostavno nije uklonjena (u nekim dizajnom ) kada su osciloskopi prešli na BNC konektor, koji je električki superiorniji i prikladniji za upotrebu, ali nema istu kompatibilnost s banana čepom.

Ovaj ostatak priključka i dalje je potencijalno koristan za ulaze od banane ili žice; možete dobiti adapter s jednim povezivanjem nakon BNC-a (primjer u nastavku) ili, u tom slučaju, adapter SO-239, jeftiniji od češće viđenog adaptera s dvostrukim povezivanjem. Ali to je prilično nejasan slučaj upotrebe i zasigurno ne opravdava njegovo zadržavanje u blizini kada moderna upotreba osciloskopa gotovo uvijek uključuje ili sondu ili ulaz koaksijalnog kabela.

Connor Wolf
2012-04-08 10:57:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Taj je terminal osnova slučaja osciloskopa.

Pod pretpostavkom da vaš osciloskop koristi tropolni utikač, on je povezan kabelom za napajanje uređaja na masu.

Obično se koristi za kontrolu vašeg usmjeravanja uzemljenja, kada pokušavaju izvršiti mjerenja visoke preciznosti, što obično uključuje izolacijski transformator (ili nekoliko njih).

Pod pretpostavkom da je vaša klupa pravilno uzemljena, ne vidim nikakav problem sa spajanjem vaše antistatičke narukvice tome. Svakako provjerite postoji li otpor u kabelu za narukvicu (mislim da je ~ 1MΩ uobičajeno).
U suprotnom, nećete samo oštetiti nešto statičkim nabojem (statički naboj morate ispustiti) punite polako), ali u slučaju bilo kojeg incidenta u kojem slučajno kontaktirate visokonaponski uređaj, kroz vas ćete biti najkraći put do zemlje .


Za što vrijedi, interno napajanje osciloskopa možete koristiti kao izolacijski transformator siromaha tako što ćete presjeći uzemljeni kabel na kabelu za napajanje. To uzrokuje da cijeli opseg pluta električnim putem, tako da možete mjeriti uzemljenjem opsega spojenim na naponsku tračnicu bez uzemljenja tračnice.

Međutim, budite izuzetno oprezni ako učinite to jer bi bilo koja greška na neizoliranoj strani unutarnjeg napajanja opsega mogla uzrokovati napon mrežnog napona na lokalno uzemljenje opsega (a time i na vaš uređaj i potencijalno Vi ste to učinili).

Učinio sam to, ali nekako je jedno od onih područja na kojima, osim ako ne znate dovoljno da biste razumjeli rizike (i stoga ne biste postavljali ovo pitanje), trebali biste vjerojatno upotrijebite odgovarajući izolacijski transformator ako vam zatreba.

John Morgan
2012-06-09 01:51:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoje slučajevi kada izravna veza s opsega na okvir jedinice koja se opsega može očistiti zvuk bučnog izgleda koji nadgledate. Ne može se reći na kakve biste uvjete zemaljske petlje mogli naletjeti, posebno kod vrlo visokofrekventnih signala. Primjer potonjeg ovdje, bio je kada sam gledao signale razine "ECL" u računalu gdje su signali na stražnjoj ploči bili manje od 1 volta i vrijeme porasta u nanosekundama, bilo je teško vidjeti pravi oblik vala s standardna sonda i poseban spoj koji je stao na kraj umjesto vrha sonde koji se sastojao od dvije žice od 1 inča, jedne vruće i jedne uzemljene, bio je jedini način da se vidi pravi neiskrivljeni oblik vala. Ako usmjeravate signale u krugu koji je izoliran od zemlje, na primjer možda klima uređaju, možda će biti potrebno gledati signal tamo gdje nijedna veza nije u odnosu na masu. Ovdje biste izolirali opseg od zemlje ("plutajući" svoj opseg) i povezali masu opsega s referentnom točkom koja nije uzemljena kako biste vidjeli signal koji se odnosi na taj sa vašom sondom. Naravno, pri tome morate biti oprezni i pripazite da opseg sjedi na površini koja ne postavlja kućište na zemlju (ako je metal). ništa od toga nije uobičajena svakodnevna situacija, ovisi samo o opremi u koju ulazite!

janis vogel
2012-04-08 03:48:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

dodatno uzemljenje je za opremu na kojoj radite, takoreći dodatno uzemljenje šasije.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...