Pitanje:
12 volti od solarne ploče pretvorene u 120VAC bez baterije
sparky Al
2015-06-29 16:02:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Imam solarne panele koji će napajati oko 200 vata. (Procijenjeni su na 400 W.)

Imam opterećenje koje treba oko 150 W, izmjenični napon od 120 V, izvan mreže i to samo kad sunce sja.

12 V solarni paneli imaju napon otvorenog kruga oko 17 V.

Svi pretvarači od 12 V imaju ulazni opseg 10 do 15 V, a 17 V je prenaponski.

Ne želim koristiti bateriju jer ne trebam pohranjivati ​​energiju. Ne želim ulagati u jedan, baterije ne traju dugo.

Kako mogu prevladati neusklađenost izlaznog napona ploče i zahtjeva pretvarača?

Kako mogu učiniti jeftino i bez gubitaka? (Kao regulator napona ili pretvarač istosmjerne u istosmjernu struju.)

Mrežni pretvarači imaju veći raspon ulaznog napona, ali ne želim se spajati na mrežu.

Neće li vaš pretvarač uvijek izvući malo struje, pa će napon uvijek biti niži od OC?
Još nisam kupio pretvarač, ali prema specifikacijama vidim da će se isključiti pri naponu većem od 15 V. Opterećenje od 150 vata je ciklično, a negdje nema opterećenja.Također planiram dodati još ploča.Radije bih uložio u panele, nego u baterije.razlog je taj što cijene ploča padaju, ali baterije ne.
Ne možete dobiti onaj s višom ocjenom ulaza?U tom slučaju trebat će vam premosnica koja bi izgubila energiju samo kad je opterećenje
Ako sam dobro pročitao pitanje, tražite način za pretvorbu napajanja iz x Volta istosmjerne u izmjeničnu, bez ikakvih gubitaka, poput DC-DC pretvarača.Zanimljivo - pretvorba energije bez gubitaka jedan je od svetih gralova znanosti, pa ako nađete način, siguran sam da bi mnogi vrlo važni ljudi voljeli znati.:-)
pjc50 ..... Gledao sam mnoge pretvarače izvan mreže i opseg od 10 do 15 volti je standardni.Sve izvan dosega je podnaponski ili prenaponski.Jednom sam imao pretvarač, koji će se bez ikakvog razloga neprestano gasiti zbog podnapona.Stavio sam 2 baterije u seriju da bih to prevladao, a pretvarač se spržio, jer su svi kondenzatori u njemu ocijenjeni na 16 volti.
Anindo Gosh ...... Pretvarači su učinkoviti oko 80%.Ne želim dodavati više neučinkovitosti, poput pulsno moduliranih punjača baterija, pretvarača istosmjerne u istosmjernu struju ili nekog damping kruga.Možda nemam izbora.Još uvijek tražim najbolje rješenje
Zašto je ovo glasano?- Za mene pitanje glasi "kako doći do stabilnih 12V@150W od promjenjivog ulaznog napona od 8..17V".Savršeno valjano, rekao bih.
Klasična postavka je: solarna ploča, regulator punjenja, baterija, pretvarač, opterećenje.Baterije stežu napon na 12,5 v, tako da su proizvođači pretvarača sve svoje komponente dimenzionirali na malo iznad tog napona.Solarni paneli mogu trajati neograničeno, a cijena im je pala.Cijene baterija nisu pale i imaju ograničen životni vijek.Danas je isplativije povećati izvor solarne ploče i preskočiti baterije.To dovodi do moje dileme da je sve dizajnirano za očekivanu upotrebu baterije (raspon ulaznog napona pretvarača, a ne izravna kompatibilnost s izlaznim naponima solarnih panela)
Ipak, još uvijek vam treba neka vrsta uređaja za pohranu energije jer je solarna ploča više izvor struje, a ne izvor napona i ima nisku izlaznu impedansu, što znači da će, kada ste spojeni na svoju malu ulaznu impedanciju, izlazni napon solarne pločepadne i najvjerojatnije uzrokuje da vaš pretvarač pređe u podnaponsko zaključavanje, što bi uzrokovalo ponovni rast napona na solarnoj ćeliji što bi moglo dovesti do oscilacija.Mogao bih zamisliti da koristim kondenzatorsku bateriju, ali u ovom je trenutku baterija najvjerojatnije isplativa alternativa
Kvegaoro .... Vrlo dobra stvar.Zbog toga prekomjerno povećam solarnu energiju.Razmotrio sam kondenzatore i možda još uvijek koristim bateriju.Postavio sam ovo pitanje kako bih bio siguran da neću previdjeti neki bolji izbor.Često je najjednostavniji odgovor upravo preda mnom.
Nabavite kontroler punjenja solarne ploče prije pretvarača.Oni su lako dostupni.
četiri odgovori:
Bruce Abbott
2016-01-08 01:26:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vaš pretvarač ne može podnijeti više od 15 V, ali ploča može stvarati veći napon na jakom sunčevom svjetlu. Stoga morate pronaći način za pad napona. Želite jeftino rješenje, ali mora li ono biti bez gubitaka?

Budući da napajanje koristite izravno iz solarne ploče bez spremišta, nije važno hoće li pad napona dovesti do gubitka snage (budući da tu dodatnu snagu ionako nećete koristiti). Ono što je važno jest da regulator ne donosi dodatne gubitke kada ploča proizvodi minimalni napon potreban za napajanje pretvarača.

Nizovi linearnih regulatora ili ranžiranja koji jednostavno troše višak energije proizvedene na ploči i dalje mogu imati 100% učinkovitost kada je to stvarno potrebno. Očito je rješenje jednostavno staviti visokokvalitetnu 15V Zener diodu preko panela, ali koliko će snage morati podnijeti i može li se to učiniti 'jeftino'?

Evo IV krivulja za tipičnu ' 12V '130W solarna ploča. Prvo što treba napomenuti je da on stvara 22V otvoreni krug (na 25 ° c) i oko 17V na točki maksimalne snage .

enter image description here

Vaša bi ploča mogla doista izbaciti 12V pri maksimalnoj snazi ​​i 17V prekinutom krugu, iako bi to bila neobična specifikacija za '12V 'ploča. Ali pretpostavimo da je to točno i da vaša ploča stvara IV krivulju sličnu zelenoj liniji na grafikonu.

Vaša ploča može proizvesti 400 W pri punoj sunčevoj svjetlosti, ali vaš pretvarač crpi samo oko 190 W (150 W pri 80% učinkovitosti). Dakle, Zener će morati apsorbirati oko polovice snage koju proizvodi ploča, tj. ~ 200W. Za to će trebati nekoliko velikih tranzistora na velikim hladnjacima.

Druga alternativa je serijski regulator. To smanjuje višak napona pri struji koju povlači pretvarač (~ 190W / 15V = 13A). Dobar FET s malim otporom mogao bi proći ovu struju gotovo bez gubitaka pri nižem naponu panela, a mora raspršiti samo oko 26 W pri punom sunčevom svjetlu (pod pretpostavkom da ploča gasi 17 V na 13 A). Ovaj bi krug trebao biti znatno jeftiniji za izradu od regulatora napona od 200 W.

Ili biste mogli jednostavno upotrijebiti preklopni regulator dizajniran za isporuku 12V na 16A ili više. Ovo može imati malo veći minimalni pad napona, ali hoće li razlika biti značajna?

Panel će možda morati proizvesti samo djelić volta više kako bi nadoknadio pad napona u regulatoru. Ali varijacije intenziteta svjetlosti i temperature imaju puno veći učinak na izlaznu ploču. Razlika između panela koji proizvodi dovoljno snage za pokretanje pretvarača i ned dovoljno snage toliko je mala da će se teško primijetiti, tako da u 99% slučajeva dodatni gubici u regulatoru neće biti od koristi brinuti o.

Simon B
2016-01-07 23:24:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Morate provjeriti koliko struje treba povući da bi se napon s 17V spustio na 15V koliko pretvarač zahtijeva.

Ako je vrlo malen, jednostavno zalijepite 15V cener diodu na svaku ploča bi bila dovoljna. Ako bi struja bila prevelika, tada bi zener dioda koja prebacuje tranzistor snage mogla imati isti učinak.

Prednost toga je što bi trošila snagu samo kad je ionako ne koristite. Čim se pretvarač zapali i počne napajati teret, napon će ionako pasti.

Pretpostavljam da je vaš najveći problem pretvarač koji se stalno uključuje i gasi u oblačnom danu, kada nema dovoljno snage za pogon vaše opterećenje.

Harper - Reinstate Monica
2016-01-08 15:02:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Najlakši način upravljanja, reguliranja i postizanja maksimalnih performansi je pomoću kontrolera punjenja, a Morningstar je dobra marka. Kontrolori punjenja očekivat će da je prisutna baterija. To ne mora biti baterija i sigurno ne mora biti olovna kiselina.

MPPT kontroleri punjenja dinamički će prilagoditi opterećenje panela kako bi maksimizirali vat (volti * amperi = vati).

Pitajte ljude izvan mreže o brizi o velikim baterijama, ali vijek trajanja olovne kiseline radikalno ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući koliko je duboko ispraznite. Ispustite ga gotovo mrtvog svake večeri, imat ćete sreće da dobijete 30 ciklusa. Ako ga držite iznad 80% (tj. Rijetko crpite više od 20% njegovog kapaciteta), trebalo bi trajati 5+ godina, osim ako nije jeftina smeće. Dakle, ako koristite pravu bateriju, dodajte sklop koji isključuje vaše opterećenje ispod X volta (što je 80%).

Možete upotrijebiti i hrpu od 10 Ni-Cad baterija (one su daleko otpornije na svakodnevno pražnjenje) ili jednostavno izgorjeti kroz jeftine baterije za kosilice od 20 dolara ako želite. Ili upotrijebite hrpu ultrakapa ili samo veliku masnu elektrolitu. Sve dok postoji polukapacitivno opterećenje koje usrećuje regulator punjenja. Dakle, evo vašeg dogovora

Solarna ploča -> kontroler punjenja -> baterija ili kapa -> krug protjeranog tereta -> pretvarač -> uređaj

Darksun96
2020-05-07 03:20:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bacite 300W pretvarač za pad s 17VDC na 14VDC.potrošiti oko 15 $.Maksimalna struja za one je 20A, 15A predložena kontinuirana.Gašenje 14VDC na 15A iznosi 210W.Učinkoviti su oko 95%Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...